Влез

Допълнителен доход

Финансова свобода

Спестяване

10 умения, които ни пестят пари

 След като преминах през темите...

Стойността на парите

Древна история на парите

 Някога, много отдавна живели древни...

Споделени финанси

Неделя, 15 Февруари 2015 - Здравдух.ком - Здраве и лични финанси

Защо вкусното не е полезно?

 За да отговоря на въпроса от заглавието, както аз го виждам, ще започна малко по-отдалеч.

 Вкусът и обонянието са вродени процеси, които ни помагат да оцеляваме. Усещането на храната и определянето й като сладка, солена, кисела и горчива са субективни и само ние живите създания ги определяме по този начин.

 Всъщност това са просто куп молекули, съединения, които в природата не се отличават с качествата, които нашите сетива им приписват. Захарта и солта имат своите кристални решетки и химичен състав и единствено ние ги определяме като сладки или солени. Нервните окончания на езика ни изпращат до невроните на мозъка ни елекрически импулси, които създават усещането за вкус. То е субективно, но ние вяваме, че е меродавно и единствено. 

 Защо е така?

 Ние хората сме сложен жив организъм и за да съществуваме като такъв трябва да имаме вродени механизми на оцеляването. Ако не изпитаме погнуса и неприятно усещане, когато надушим развалена храна, спокойно бихме могли да натровим кръвта си, като погълнем гниеща тъкан.

 А усещали ли сте как неприятно мирише красивото полско цвете Мак? Сякаш е горчиво и отровно. Всъщност истината е, че от опиумния мак се произвеждат наркотични вещества (хероин и др.), а всички знаем пагубния ефект върху телата ни от този тип вещества.

Абонамент чрез RSS
Real Time Analytics