Влез

Допълнителен доход

Финансова свобода

Спестяване

10 умения, които ни пестят пари

 След като преминах през темите...

Стойността на парите

Древна история на парите

 Някога, много отдавна живели древни...

Споделени финанси

Сряда, 11 Февруари 2015 - Здравдух.ком - Здраве и лични финанси

Бедното племе и пълната чаша

  Реших, че е крайно време и аз да дам своя принос в жанра на притчите. Четете по-надолу: 

  В далечни земи живяло бедно племе. Толкова било бедно, че препитанието му зависело напълно от природните условия – като завали сняг – хората измръзвали и не можели да го изринат. А толкова искали да излязат на пътя и да потърсят храна при богатото съседно племе! Вместо това стояли по домовете си и гладували.

 Като прииждала реката, къщите ги отнасял потопа и нямало кой да ги поправи. Като забиела градушка унищожавала малкото им реколта, която нямало как да защитят.

 Съседните богати племена се възползвали от нещастието на племето и му подхвърляли по малко храна, дървен материал или дрехи. Единствената им цел обаче била да се борят за влияния над малкото им нещастно селце и прилежащата плодородна и красива земя.

 На част от жителите на нашето племе им дотегнало да живеят така и отишли при богатите, слели се с тях, прирели езика и културата им и се замогнали. Осигурили и по-хубав живот на децата си.

 В малкото селце останали само непредприемчивите и идеалистите. Едните ги било страх да направят промяна, а другите не искали да напуснат красивата си земя и искали да се борят за нея.

 Шепата хора останали в бедното селце решили да призоват Бог и да го помолят да ги напътстват в разрешаване на проблемите им.

 Старейшините отишли при Бога паднали на колене и започнали да се оплакват – колко са бедни, нещастни, онеправдани, жертва на обстоятелствата, на природата, на чужди алчни интереси. Как някогашното им величие се е превърнало в мизерия, но не по тяхна вина.

 Те показали на Бога свещената чаша, направена от черепа на най-големия им враг в миналото, който царят им в славните далечни времена покосил с меча си.

 От дългите им оплаквания Бог не можел да вземе думата. Изчакал ги търпеливо и накрая им казал да дадат свещената чаша да налее в нея амброзията на мъдростта. Те му я поднесли, а той започнал да налива. Чашата преляла, но той не спирал и не спирал.

 Попитали го защо продължава да сипва, като чашата е препълнена. Той отговорил:

- Вашата чаша е препълнена със собствените ви идеи, с вашия черен мироглед. Как мога в нея да налея мъдрост и да ви дам успех като не е празна? Във вашия череп-бокал няма място! Дори да ви отнеме 40 и повече години, трябва да го изпразните и едва тогава да потърсите помощ от мен. А това ще стане със смелост, доброта и вяра :)

Абонамент чрез RSS
Real Time Analytics