Влез

Петък, 08 Май 2015 - Здравдух.ком - Здраве и лични финанси

Простото е новото луксозно

 Забелязали ли сте, че напоследък има преплитане между луксозното и обикновеното? Доскоро снобите похапваха хайвер, ягоди и шампанско, а сега домашното сирене и продуктите от селската градина са най-желани на трапезата. 

 Това е тенденция, която се пренася във всички сфери на живота. Българските народни танци например бяха обявявани за селски и прости, а сега стават все по-модерни. Има страшно много млади и по-възрастни, които с удоволствие се обучават да играят хора. Оттам и носиите и ризите и кожените цървули стават все по-търсени стоки, на които всички се възхищават.

 Продукти на лукса стават ръчни изработените и уникални стоки, които са били подценявани след индустриалния подем и масовото заводско производство. Плетенето, тъкането, бродирането, рисуването и занаятите като цяло се издигат в култ и се превръщат в изтънчени и изискани занимания.

 И нещо друго - най-богатите хора живеят в къщи извън градовете в селски райони. Там са и най-добрите училища (е, поне в чужбина). Както някога завиждаха на хората от големите градове и столицата, така в момента животът близо до природата се оказва най-желания, свободния и здравословния. 

 Замислете се за разликите между панелната кутийка и просторната къща с двор градина и куче. Сравнете забързаното ежедневие и мръсния въздух в градовете с идилията и здравата енергия на селото. 

 Представете си озлобената градска действителност и отчуждението между съседите сравнено с близостта на хората от село, които си помагат. Най-обикновеното нещо е съседът да мине през градината и да ти дойде на гости с литър домашно вино и мезе. Оградите между парцелите често липсват или имат пролуки, през които свободно се минава от един имот в друг. 

 И така простия живот става най-желания и луксозния. В зоните на земята, където има най-голяма концентрация на столетници в добро здраве, хората живеят точно по този начин. Помагат си, близо са до природата, имат много социални контакти, работят в градините си на открито, хранят се с плодовете на труда си, вярват, че има по-висша сила, която ще се погрижи за тях!

 А този живот не е толкова недостижим. Особено сега, когато е възможно човек да движи бизнес или да работи само по интернет. Даже понякога се чудя защо пустеят българските градове и села. Защо бягаме от природата?

 Чужденците оценяват това, което имаме, а ние - не. Да, страх ги от администращината, здравеопазването, циганите и лошата инфраструктура. И вероятно това е причината прекрасната ни страна с море, планина, хълмове, равнини и луксозен климат четири сезона, да не е буквално залята от чужди преселници. (вижте историята на англичани в българско село)

 А замисляли ли сте се, че селската храна е най-здравата и най качествената? А в днешно време всичко, което някога са считали за нискокачествен продукт, сега се обявява за еко, био, свръхполезно и е безумно скъпо.

 Кафявата необработена захар е по-скъпа и луксозна стока, пълнозърнестите нерафинирани хлябове и брашна също са с завишена цена. Има и други примери - петмезът на времето е считан за некачествен и незавършен продукт - етап от производството на тръстикова захар (или захар от цвекло). Сега той е супер вкусна и направо снобска био храна.

 Нерафинираното олио също е по-скъпо, полезно и изтънчено. Просото, ръжта и ечемика преди са считани за по-нискокачествени от пшеницата. С тях са хранили животните. А сега се продават в био магазините на високи цени и всеки с възможности ги иска в менюто си. Друго си е като поканиш проятелки да обявиш, че хлябът е с ниско или нулево съдържание на глутен и с цели семена, че ползваш само хималайска сол и захар от цвекло

 Ето по този начин простото и луксозното се преплитат. Като обикновените, близки до природата продукти станат дефицит, всеки ги иска и търси. А когато има много от тях, не ги оценява. Спомняте ли си случая, когато един предприемчив човек успешно продаваше въздух от Родопите онлайн в чужбина. Да и чистият въздух е луксозна, изтънчена и снобска стока! 

 И все пак не е ли смешно? Толкова сме се променили и изчанчили, че обикновените неща близки до природата и естествените продукти ни се струват луксозни. Това, което бабите ни са считали за просто и ежедневно, за нас е недостижимо. Как стигнахме дотук? 

 Вижте още: "Живот на село или живот в града?!"

 Вижте още за моя личен опит със свалянето на тегло тук, изтеглете ОТКЪС от книгата ми "Как успях да отслабна?" или се абонирайте за новото в блога.

Харесайте страницата на ЗдравДух във Фейсбук!  

Пари от уебсайт?!

 Днешната статия е на Анастас Мавродиев. Той е автор, на когото много симпатизирам и един от стимулите ми да започна собствен блог. Ето го и материалът на Наско: 

 Възможно ли е правенето на пари от интернет? Честно казано, този въпрос най-редовно се среща по форумите. Той поражда усилени дискусии с противоречиви и объркващи мнения. Не мога да остана безпристрастен, затова реших да напиша този пост.

Трите проверени метода са следните:

Абонамент чрез RSS
Real Time Analytics