Влез

Петък, 12 Октомври 2012 - Здравдух.ком - Здраве и лични финанси

Средиземноморска диета за здраве и дълголетие


Хората от средиземноморието са известни със здравословните си навици на хранене и начин на живот. Те страдат в пъти по-малко от сърдечно-съдови заболявания в сравнение с жителите на другите европейски страни и САЩ. Това е доказано в многобройни изследвания и е причина средиземноморската диета да бъде предложена за нематериално културно наследство на ЮНЕСКО.

    Но какво е уникалното в този хранителен режим?

  В основата му заляга хранителна пирамида, в която се включват следните елементи: - На първо място са тестените изделия /хляб, макарони, спагети/ от пълнозърнeсти и тъмни брашна. Те съдържат ценни минерални вещества, витамини от В-група и фибри, които забавят усвояването на захарите и подпомагат отслабването;

 - След това идват бобовите култури, както и плодовете, зеленчуците, семената и ядките. Те са източник на ценни витамини и качествени белтъчини;

 - Зехтинът е друг съществен елемент от пирамидата. Той съдържа незаменимите омега-3 мастни киселини, които възпрепятстват покачването на лошия холестерол, намаляват възпаленията и са в основата на производството на важни за обмена на клетката хормони.

  - Виното е една от тайните на тази уникална диета. В червените сортове грозде се съдържа ценната съставка ресвератрол, която има антиокислително и антираково действие. С това се обяснява и френският феномен. Французите консумират мазни сирена и меса, съдържащи вредните наситени мазнини, затрудняващи клетъчния обмен. Но благодарение на задължителната чашка червено вино след храна, вредният ефект се намалява и те не страдат от висок сърдечно-съдов риск. 

 - Трябва да отдадем значимото и на рибата и морските дарове. Те ни дават уникално съчетание от неземеними аминокиселини и ненаситени мазнини. Съдържат фосфор, желязо, цинк, селен и други ценни микроелементи, които заздравяват костната ни система и ни правят по-енергични. Не случайно и японците, които ядат основно морски дарове са едни от най-здравите и дълголетни нации в света.

 - Млечни продукти макар и обект на спор дали носят ползи за здравето също са позволени. Най-често под формата на обезмаслено сирене, кашкавал и кисело мляко. Задължително е тези храни да са натурални, без консерванти и от био произход. По този начин няма да натоварим организма си с пестициди и хормони на стреса и ще извлечем полза от полезните бифидус бактерии.

 - Яйцата не са изключени от диетата. Прави впечатление, че във все повече изsледвания се доказва, че при умерена консумация те не покачват лошия холестерол. В жълтъка се съдържа сяра, която помага за пречистване на организма, както и витамини и желязо. Белтъците пък са един от най-ценните източници на протеин.

- Да не забравяме и хидратирането. При средиземноморската диета се приемат течности под формата на вода, билкови чайове без много подслаждане и обезмаслени бульони. От изключително значение са подправките - риган, мащерка, розмарин, куркума, билки и др. Всички те имат свойството да подпомагат храносмилателната система, да разграждат мазнини и са мощни антиоксиданти. Подобно действие имат чесънът и лукът. Не забравяйте да включите и тях! Значение имат и размера на порциите. Не трябва да са големи, а протеините е необходимо да не надвишават 100 гр. на едно хранене.

    Интересно е, че при средиземноморската диета няма тотално забранени храни.  - освен риба няколко пъти седмично можете да си позволите и леки меса /заешко, птиче, нетлъсто телешко/;

 - макар и по-рядко са позволени и червените меса;

- може да се консумират и сладкиши до няколко пъти в месеца.   Други съществени елементи от средизимноморския начин на живот са умереното движение, разходките сред природата, обедната почивка, храненето в приятна обстановка сред близки и приятели. Последното помага за по-доброто усвояване на ценните съставки в храната.

  За да е успешна една диета, тя трябва да е балансирана, да не ни ограничава прекалено строго, защото иначе сме обречени на неуспех. Трябва да ни кара да се чувстваме комфортно, да можем да я приемем не като ограничение, а като приятна промяна в начина на живот.

  При средиземноморския режим не очаквайте мигновени резултати. Ще сваляте с 1 до 5 кг. месечно, но всичко ще бъде основно от мазнини, а не за сметка на мускулна маса и вода. Освен това отслабването ще е трайно, а ползите за здравето са незамени. Дълголетието е присъщо за хората от района на средиземноморието. Така че замислете се за този вкусен и полезен начин на хранене!

 Вижте още за моя личен опит със свалянето на тегло тук, изтеглете ОТКЪС от книгата ми "Как успях да отслабна?" или се абонирайте за новото в блога.

Харесайте страницата на ЗдравДух във Фейсбук!  

Абонамент чрез RSS
Real Time Analytics