Влез

Какво да изберем лаптоп или настолен компютър?

Какво да изберем лаптоп или настолен компютър? - 5.0 out of 5 based on 4 votes

 Както знаете в рубриката споделени финанси разказвам за личния си опит с покупката на определени продукти или пък с подобрения в дома - ремонти, отопление, топлоизолиране, енергоспестяване.

 Този път, базирайки се на скромния си опит в продажбата на компютърни компоненети, реших да дам съвети за избора на подходящ компютър или лаптоп. Тази статия е одобрена от експерти с над 18 годишен опит в сервизното обслужване и продажбата на компютри.

laptop-ili-desktop

 И така, първо да уточня от къде произлиза наименованието лаптоп, което се е наложило масово. То идва от английските думички lap - скут и top - върху, отгоре т.е. указва как най-често се използва тази техника - поставена в скута ни. По-натам ще видим дали това наистина е правилният начин на експлоатация. Всъщност книжовното наименование е преносим компютър /mobile computer/.

 По-трудно преносимият компютър, разположен върху бюрото ни, на английски се нарича desktop computer /desk - бюро, чин;/. В български обаче е приета руската версия на тази фраза - настолен компютър. Тя указва, че компютърът е поставен НА СТОЛ, а както знаем руското "стол" в превод на български е "маса". Друг израз, който се използва е стационарен компютър

 А сега нека видим на какви въпроси трябва да си отговорим преди да се спрем на лаптоп или настолен компютър.

 Наистина ли ни трябва мобилен компютър?

 Отговорете си на въпроса за какво ми трябва компютър? Къде ще го използвам най-често? В дома или извън него.

 Защо ми трябва лаптоп? За да се хваля пред приятелите или наистина ще го ползвам в училище/в университета/на работа/по време на командировка/на вилата?

 Ако наистина имаме намерение да ползваме компютъра за обучение или работа извън дома, тогава си заслужава и покупката му. Другият случай, когато също е оправдано да се сдобиете с лаптоп е, ако го вземате като втори компютър в дома и нямате място, където да сложите още едно бюро. 

 Сега да разгледаме плюсовете и минусите на лаптопите и стационарните компютри.

 Ще започна с положителните страни на преносимите компютри:

- Могат да се ползват без наблизо да има електропреносна мрежа, практически навсякъде /уверете се, че батерията ви е достатъчно добра - поне 5-клетъчна, за да издържи по-дълго време/

- Чрез тях можете да сърфирате из интернет и да водите кореспонденция и извършвате всякакъв тип транзакции в обекти или райони, където има безжичен интернет /а това обикновено е безплатна услуга/. Чрез 3G устройствата на мобилните оператори можете практически да имате достъп до глобалната мрежа дори в по-откъснати части от страната.

- Лаптопите са лесно преносими. Средното тегло на стандартно-голям лаптоп с 15.6 инча дисплей е около 5 кг. Има и по-леки и малки модели с тегло дори под 2 кг. Разнообразието е голямо, а изборът е само ваш. 

- Лаптопите можете да ползвате и в скута си, и на кухненската маса, и в леглото. Важното е да знаете, че ако не поставяте преносимия си компютър върху плот, е най-добре да ползвате охлаждаща подложка. По този начин няма да рискувате да запушите отворите, през които циркулира въздуха и лаптопът ви няма да прегрее и да спре преждевременно да работи.

- Преносимите компютри са забавни и полезни. Ако чакате на опашка например в някоя административна сграда можете да подкарате някоя компютърна игра ли пък да свършите част от офисната си работа, а не просто да скучаете и да губите време.

 Ето и някои от предимствата на настолните компютри /desktop computers/ пред лаптопите:

 - Настолните компютри обикновено излизат по-евтино. С по-малко пари можете да си купите същите екстри, които притежава един лаптоп. 

- Стационарните компютри биват по-лесно ремонтирани. Например, ако видеокартата на един лаптоп изгори, обикновено трябва да се подмени цялата му дънна платка, а това е все едно да си закупите чисто нов преносим компютър. Това няма да ви струва толкова скъпо, ако се спрете на настолен компютър.

 - Всички части на лаптопите са по-скъпи - дънна платка, процесор, RAM памет, хард диск, подмяна на клавиатура и др. 

 - Лаптопите не са най-подходящи за играене на мощни игри. Това е така по няколко причини. Първата е, че докато играете, трябва да заемете удобна поза и да имате отделна от компютъра хубава и специализирана клавиатура.

 По-удобно ще ви бъде и ако дисплеят ви е по-голям. А какъв е смисълът от труднопреносим лаптоп с огромен дисплей?

 - Лаптопите се нагряват много по-бързо от настолните компютри и при големи натоварвания се развалят по-бързо. А както стана въпрос, ремонтът им е значително по-скъп, а понякога невъзможен.

 - Много е важно мобилните компютри  да бъдат използвани внимателно, така че да не се запушват отворите им и да не прегряват. Лаптопите трябва да бъдат почиствани веднъж на 6 месеца в професионален сервиз. Това е услуга, която е значително по-скъпа от почистването на стационарен компютър, защото разглобяването на компонентите и тяхното събиране е фина и енергоемка задача. 

 Надявам се, че съм от полза, за да направите своя избор между лаптоп и стационарен компютър. Докато решите окончателно, разгледайте промоционалните предложения на фирма Нова компютри ЕООД. Приемаме поръчки от цялата страна. Не се колебайте да позвъните и да попитате сервизните инженери да ви насочат към най-добрите конкретно за вас оферти / тел. 02/920 08 55 /. 

Последно променена наПонеделник, 03 Февруари 2014 09:05

1 коментар

 • Георги Митев
  Георги Митев Сряда, 03 Май 2017 11:26 Връзка на коментара

  Здравейте!
  Има следния проблем с компютъра на вестник „200 вица”:

  На всички направени преди документи на Word буквите им излизат на квадратчета. Опитах се да го оправя като сменях шрифта в контрол панел/мрежи и интернет/опции на интернет/шрифтове – там сменях шрифтовете в двете колони на „шрифт на уебсайт” и шрифт за обикновен текст” но положението си остава същото. Как трябва да са по принцип дежурните шрифтове в тези две колони. Засега в лявата е Ariel Cyr а в дясната Courier Nev Cyr
  Преди това както винаги в страницата на контрол панел/ шрифтове налях с влачене всички мои шрифтове с които съм работил преди, тъй като всички документи на кварк прес ми излизаха с иероглифи, а така те се оправиха.
  На документите във Word като им променя шрифта ръчно се оправят, така че не е фатално.
  Ако беше останал и качения в началото Word 2007 може би щеше да е по добре, или може би Word 2003 и Word 2007 заедно са несъвместими?
  Така също дали е възможно паралелно да се инсталира и Windovs 7 - 64 мегабита, защото искам да кача някои програми, които на 32 не вървят?
  За шрифта ако има някакъв път може да ми го опишете, за да го оправя сам. Ще се чуем и по телефона.
  Георги Митев

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Real Time Analytics