Влез

Как да изберем подходящата топлоизолация? - част 2

Как да изберем подходящата топлоизолация? - част 2 - 4.6 out of 5 based on 10 votes

   Продължава от част 1

toploizolacia Редовните читатели на сайта сигурно са обърнали внимание, че в раздела споделени финанси, периодично разказвам за личния си опит относно подобренията в дома. 

  В предишната статия поисках мнението на експерт, който от години се занимава с поставяне на топлоизолация, понеже бих искала да улесня всеки, който желае да подобри енергийната ефективност на жилището си.

  Поканих като гост-автор Деян Димитров, който постави външна топлоизолация на апартамента ми и чиито услуги горещо препоръчвам. Ще припомня накратко какво разказа Дидо за опита си като монтажник, а след това ще можете да се възползвате и от съветите му за избор на качествен материал и други тънкости при поставянето на топлоизолация.

ТОПЛОИЗОЛАЦИЯТА – НЯКОИ СПОРНИ МНЕНИЯ

  Преди 10 години, когато поставянето на топлоизолация започна да се превръща в масово начинание, на мен ми отнемаше повече от половин час, за да обяснявам подробно как работи системата и какъв изобщо е смисълът от поставяне на топлоизолация.

  Сега все по-често ми се случва още преди да се опитам да обясня каквото и да е, да бъда обсипан с  въпроси, в които прозира завидна техническа грамотност. Появиха се нови продукти, технологии и съответни експертни мнения и всеки такъв експерт от фирма производител естествено заявява, че неговите продукти и технологии са най-добрите и започва убедително да се аргументира.

  Но когато един човек, желаещ да си постави топлоизолация, започне своето първоначално проучване – погледне няколко рекламни брошури, прочете описания на някои често срещани материали в интернет, и дори позвъни на няколко фирми за монтаж на топлоизолация, няма да се учудя ако в края на деня в главата му се заформи противоречива каша от информация и дезинформация, в която, разбираемо, човекът ще изпитва затруднения да направи своя избор, и накрая, изморен от четене и умуване, логично просто ще се довери на първата фирма, която е пред очите му.

  Затова, когато Теди ми предложи да напиша нещо за дейността, която извършвам, първото нещо, което катализира в мен беше да се опитам да очертая някакъв пътеводител за избор на топлоизолация. Изводите, които ще споделя по-долу, са породени изцяло от моята практика като монтажник на топлоизолация (от първата ми топлоизолация преди 14 години, където клиентът ми казваше какво да правя, а аз просто изпълнявах – бях нает само защото имах уменията да работя от въже, до топлоизолацията, която монтирахме с колегите онзи ден). Не претендирам да съм експерт, но пък съм с голям опит като монтажник и ако имам мнение за нещо, то обикновено е емпирично доказано във времето. 

ИЗБОРЪТ НА МАТЕРИАЛ. ФИБРАН ИЛИ СТИРОПОР ИЛИ НЕОПОР?

Най-честият първи въпрос, когато някой потенциален клиент ме заговори по време на работа е: „С какъв материал работите?”, на който аз имам дежурен отговор от сорта на: „С всеки.” или „С какъвто Вие искате.” и пояснявам с какъв материал работим на този конкретен обект, където ни намира.

За мен като монтажник няма никакво значение с какъв материал работя, моят доход се формира от труда по монтажа. Не знам защо много често започват да ме гледат накриво, когато се окаже, че материалът на този обект не съвпада с тяхното мнение.

"Това мишките го гризат!" – един от най-смешните аргументи, които съм чувал против стиропора (тогава поставяхме топлоизолация на шести етаж на панелен блок), а друг – мистериозен, колкото смешен, толкова и сериозен, беше на един човек, който ми обясни, че има топлоизолация на къща в близост до гора и кълвачите са я надупчили и накълвали, а аз така и не можах да му предложа антикълвачно решение, колкото и да умувах.

Друг случай, който ме втрещи беше веднъж, когато един възрастен мъж грабна пътьом парче стиропор, пробва да го запали със запалка и ми заяви: Това гори, бе! Лъжете хората!.

Предлагам ви кратко описание на най-масовите материали за топлоизолация:

Стиропорът (популярно название за експандиран (пено)полистирен – EPS) e фасадна топлоизолация. Под фасада се очаква зидария, бетон от пълзящ кофраж, бетонен панел в които всички материали имат необходимата паропропускливост.

Фибранът (популярно название за екструдиран (пено)полистирен – XPS) служи за топлоизолация на подове, основи, цокли и евентуално може да се използва и за фасади, за които се знае, че нямат качество на паропропускливост (мисля си за бетона, използван при строеж на бункер).

Ефектът от използване на фибран за топлоизолация на фасадата на едно жилище може да се сравни с това да го увиете с найлон. Стените не могат да дишат. Оттук нататък е излишно да се коментират преимуществата и недостатъците на единия материал пред другия – цена, трайност, здравина, коефицент на топлоизолация.

От продуктите за фасадна топлоизолация (EPS) през последните години придоби популярност материалът неопор. Най-общо този материал може да се опише като стиропор с графит. Графитът е сложен там, за да намали доколкото е възможно влиянието на ултравиолетовите лъчи. Преимуществото на тази защита се изразява в по-незначителното свиване на неопора с времето, в сравнение с това на обикновения стиропор.

Прекомерното свиване на използвания материал за топлоизолация води до напукване на слоевете шпакловка и завършващата мазилка. Неопорът като цена на кубически метър се равнява приблизително на цената на фибрана, която пък е 2-3 пъти по-висока от тази на обикновения стиропор. За топлоизолации, при които избраната дебелина на материала е 5-8 см, от личен опит мога да заявя, че неопорът е неоправдано скъпо решение пред обикновен стиропор със същата плътност. Този материал обаче е много ценен за топлоизолации с дебелина от порядъка на 25см (ако искате да имате „пасивна” къща).

Свиването на обикновения стиропор при тези дебелини действително може да доведе до напукване на завършващите слоеве. Но за малки дебелини от порядъка на 5-8 см, това свиване има нищожно абсолютно изражение и без проблем може да се понесе от слоевете шпакловка и мазилка. Преди да минат достатъчно години, които да свият стиропора до размери, които няма да могат да се понесат от слоевете шпакловка и мазилка, по-вероятно е те вече да са изпопадали поради надвишения брой цикли на замръзване на цимента, заложен в тези материали.

Чисто информативно отбелязвам, че свиването на материалите експонентно намалява с времето (т.е. най-много ще се свие през първата година, по-малко през следващата и така нататък – виждал съм стиропор, който след производство умишлено е състарен със 7 години в лабораторни условия, за да се неутрализира точно първоначалното и най-голямо свиване).

Та, ако се заговорите с търговец на неопор, той несъмнено ще ви спомене, че е произведен от или по патент на BASF (престижна марка, позната у нас предимно като производител на качествени магнитни аудио носители), че е най-новата и модерна топлоизолация (въпреки това, почти не съм виждал приложението му на големи скъпи обекти), че е най-здравият EPS на света и др. – все качества, които са верни, но не дотам необходими за една обикновена топлоизолация от 5см.

Веднъж един съсед на обекта, където работихме, ме развесели като се застъпи за употребата на  неопор с аргумента, че той предпазвал целия апартамент от ултравиолетовите лъчи. В интерес на истината, дори обикновеното стъкло почти изцяло филтрира ултравиолетовия спектър (затова няма да можете да хванете тен, колкото и да се печете пред прозореца), а какво остава за 20-сантиметровите панелни стени, които пък не пропускат никаква светлина.

Моят съвет за оптимален избор в съотношението цена/качество за фасада е да изберете стиропор с голяма плътност (20 кг/м3) и ако след избор на качествена шпакловка и силиконова мазилка все още имате пари в предвидения бюджет, едва тогава помислете за неопора като вариант.

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ТЕРМОМОСТЪТ?

  Термомост най-общо се нарича участък, който е останал неизолиран в рамките на вече топлоизолирано помещение. Обръщам му специално внимание, защото един такъв термомост, особено в близост до таванната височина може да се окаже много голям проблем, свързан с влага, поява на мухъл и съответно образуване на нерви у живущите.

  Като единствена студена точка в цялото помещение, термомостът обира цялата кондензирала влага в помещението и резултатът е плачевен. Понякога възможността да се постави топлоизолация върху част от външна стена е ограничена и напълно разбираемо, когато тази стена е част от тераса на съседи, които не са съгласни с поставяне на топлоизолация там или пък когато стената попада в дилатационната фуга между два блока и достъпът е невъзможен.

  В такива случаи няма какво да се направи. Това, което е недопустимо, но въпреки това се случва е монтажистът в името на своето удобство да пренебрегне обличането с топлоизолация на някой тесен детайл от фасадата или обръщане на прозорец. Затова ако имате съмнения в работния морал на изпълнителя, винаги проверявайте дали навсякъде е поставена топлоизолация.

  След всичко казано дотук аз бих искала да добавя, че подходящият сезон за топлоизолиране на дома не е в период на застудяване на времето, когато монтажистите имат прекалено много обекти и съответно времето им е по-ценно и скъпо. Напротив, според мен е хитър ход да поискате оферта за топлоизолация още сега. Ако съветите на експерта, написал тази статия са ви допаднали, свържете се с Дидо тук. 

  Ако искате да получавате най новото и актуалното от ЗдравДух.com – абонирайте се за бюлетина на сайта и ще може да спечелите ел. книга "Как успях да отслабна?" 

Последно променена наСряда, 30 Октомври 2013 13:31

2 коментари

  • Georgemon
    Georgemon Сряда, 08 Ноември 2017 01:15 Връзка на коментара

    прогон сайта

  • Ели
    Ели Четвъртък, 25 Април 2013 11:07 Връзка на коментара

    Много полезна статийка, става ясно напр. защо в ъглите на топлоизолирани помещения се събира влага. Има, разбира се, и множество възникващи от статията въпроси, защо напр. в България никой не говори за качеството на подреждането на топлоизолиращите панели, а в др-те страни се прави схема на това нареждане като се вземат предвид точно въпросните трмомостове. Не са описани и по-скъпи алтернативи за топло и др-те описани видове изолация. Има ли съществуващи алгоритми за предварителни изчисления на енергопотреблението преди и след топлоизолация, какъвто алгоритъм се предлага на някои сайтове на топлоизолации. Изобщо защо в страната ни иновациите се приемат не на база точни данни и изчисления, а за по-лесно се внедряват като на зеленчуковия пазар, макар и примерите в страните, които ги прилагат да са доста по-внушителни и убедителни.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Real Time Analytics