Влез

Споделени финанси (13)

Какво научих от воденето на личен бюджет?

Какво научих от воденето на личен бюджет? - 5.0 out of 5 based on 1 vote

 Едни от вероятно най-харесваните категории статии на сайта са тези за споделените финанси, където разказвам за собствения си опит с управлението на парите. В този материал ще разкажа какви са ползите за мен от воденето на личен бюджет, за да прецените реално дали за вас ще има смисъл да отделите от времето си за това. Повечето експерти по лични финанси неизменно съветват да използваме различни програми за домашно счетоводство или просто да записваме всичко в обикновена екселска таблица. 

 Убеждават ни, че това е много важно, но малко хора дават личен пример за това как финансите им са се подобрили чрез следването на семеен бюджет. При мен това се случи в два етапа 1) Опознаване на реалната ситуация и изводи; 2) Оптимизиране на разходите и точно планиране за в бъдеще.

 За разликата между смятането наум и бюджета.

 Още в началото, когато се заех със скучната за мнозина работа по воденето на семеен бюджет, забелязах че обобщаването на данните за няколко месеца наведнъж, започна да ме учудва.

 След първата година например установих, че средната сума, която харчим за подаръци на месец е над 120 лв. Преди това си смятах наум колко харчим за различни пера - включвах разходи за храна, за сметки, ежедневни, за здраве и др. Но не ми беше хрумвало да заложа над 120 лв само за подаръци. Вярно е, че тази сума варира през различните месеци, но въобще нямаше да се сетя, смятайки наум да я включа. 

 Винаги съм мислила, че най-голямата сума, която отделям на месец е за сметки за апартамента. След като си водих бюджет известно време, започнах да преосмислям това.

 Когато си купихме 7-годишна "нова" кола например в началото парите дадени за поддръжката й бяха почти 2 пъти по-високи от битовите сметки. Застраховката Каско + задължителната Гражданска отговорност са близо 600 лв. на година или по около 50 лв. на месец. А знаехте ли, че нов съединител за дизелова кола с огромна отстъпка е 1400 лв.? И че той е консуматив - сменя се на всеки 100 000 км. А колко много части още се налага да си купуваме! Филтри масла, биалетки, амортисьори и т.н. Има отвреме-навреме и разход за автомивка, чистачки и нови постелки. 

 А преди да си направя бюджета, знаете ли какво смятах - общо взето само горивото. И то не реалното - по касови бележки, а само колко км. са до работа и обратно, колко харчи средно и получавах малка сума като разход за кола. Не включвах съботно-неделните разходки и въобще допълнителните километри. И се чудех защо като смятам, накрая на месеца парите все не излизат.

 Но не само за кола се дават повече пари, отколкото за битови сметки, а и за храна. Ако искаме здравословно и нормално меню, неизбежно е дадем поне 500 лв на месец, ако не и повече (за 4-членно домакинство). При битови сметки (ток, вода, парно, телефони, такса вход, кабелна телевизия и интернет) от 400 лв. на месец и то през студените месеци, когато имаме големи сметки за отопление, излиза че най-голямото перо в бюджета определено не е това.

 Има още хиляди малки и по-големи разходи, за които не бях помислила преди да започна да си водя бюджет. Дребни консумативи за дома, малки ремонти и други инцидентни разходи.

 Друга заблуда, в която изпадах беше тази, че лятото обикновено имаме по-ниски разходи от зимата, защото нямаме сметка за отопление. Това не е точно така, защото през топлите месеци имаме по-високи разходи за почивки и пътувания, което горе-долу уравновесява по-стабилните зимни сметки. 

 Оптимизиране на бюджета

 За да оптимизираме бюджета си, първо трябва да минем през горната фаза - да разберем за какво харчим и къде отиват парите ни.

 Ако искате да научите как намалих сметките си за отопление вижте тук, а може да ви е интересно и как спестих 500 лв. годишно без лишения или как направих успешен и бърз ремонт.

 Голяма част от разходите подлежат на намаляване и оптимизиране. Например разходът за колата след първоначалните ремонти и вложения в подобрения на състоянието, все пак в перспектива намалява. Ако не е така, задължително я сменете. 

 Ако имате кредити, опитайте се да анулирате първо тях. Вижте от личен опит "Как се изплаща лош кредит?"

 Във връзка със споменатото по-горе перо за подаръци, може да ви заинтересува и статията "Оригинални подаръци за малко пари". Аз лично съм установила, че под споменатата сума от 120 лв. на месец, няма как да падна, но всеки си знае.

 Планирането

 Една от най-важните причини да си водим бюджет е да можем да планираме добре разходите си, така че да не се притесняваме, че парите ни няма да стигнат до следваща заплата. А важното е не само да стигнат, но и да останат за спестявания и инвестиции.

 С какво ни е от помощ бюджета? Чрез него можем да предвидим периодичните разходи (и приходи), които се повтарят в определени месеци от годината. Ще дам пример от нашия - миналата година през януари сме дали за масло и филтри за колата 120 лв. Те са консуматив и познайте какво?! - тази година дадохме същите пари по същото време.

 Да не говорим за застраховките по автомобила, данъка на апартамента и още хиляди други дребни и по-едри разходи.

 Наскоро ме попитаха: "Колко струваше диванът, който си взехте за кухнята?" Погледнах в бюджета отпреди 6 месеца и отговорих веднага. Мога да кажа колко са ни излезли ремонтите, закупуването на климатици и др. Знам кога съм взела бонус от работата или съм получила плащане от странични дейности.

 По този начин можем да планираме, така че да сме спокойни. Ако ни предстои голям разход като данък, застраховка или почивка, можем да го планираме от няколко месеца по-рано като заделяме малки суми. (Ако нямаме дисциплина, най-добре да ги внасяме по сметка и то веднага след като вземем заплата). 

  Всъщност бюджета от миналата година може да ви служи като ориентировъчен проекто-бюджет за настоящата година (може да го завишите леко, заради инфлацията и за да имате резерв). 

 Важно е да си поставяме и цели. Аз например си поставих проста цел. Спестяване на 10% от семейните доходи. За по-лесно помнене си казах нека да е конкретна сума, която няма да променям с 3 лв, ако изкарам с 30 лв. повече или по-малко.

 Заделям я от първите месечни плащания, защото ако оставя за накрая, тези пари няма да ги има. Когато си водех личен бюджет преди да се омъжа и да имам дете, ако не похарчех дадена сума накрая на месеца, тя отиваше в спестовната ми сметка.

 А сега единствените пари, които отиват в банката, са заделените на заплата. Независимо дали съм си позволила нещо за мен или не съм, спестеното си остава същото, просто даваме по-малко пари за други неща очевидно. 

 Излиза че принципът "плащай първо на себе си", винаги работи. А бюджетът е необходим, за да планираш правилно и да разбереш колко можеш да спестиш без да се лишиш от важните неща, като здравословно хранене и плащане на битови сметки. 

  Вижте още "Личният бюджет по-лесен от всякога" част 1, част 2, част 3, част 4

 Вижте още за моя личен опит със свалянето на тегло тук, изтеглете ОТКЪС от книгата ми "Как успях да отслабна?" или се абонирайте за новото в блога.

Харесайте страницата на ЗдравДух във Фейсбук!   

(1 глас)

Защо не винаги е изгодно да купим собствено жилище? Лична история...

Защо не винаги е изгодно да купим собствено жилище? Лична история... - 5.0 out of 5 based on 3 votes
закупуване на имот Българите сме на първо място в света по притежание на собствени жилища. Това хубаво ли е или е лошо? По-бедни ли ни прави или по-богати?
 
 Ако питаме експертите по лични финанси, ще получим отговор, че жилището, закупено с кредит с цел да живеем в него е абсолютен пасив. Ограничава ни откъм действия, пропускаме професионални и др. възможности, поробваме се финансово.
(3 гласа)

Какво да изберем лаптоп или настолен компютър?

Какво да изберем лаптоп или настолен компютър? - 5.0 out of 5 based on 4 votes

 Както знаете в рубриката споделени финанси разказвам за личния си опит с покупката на определени продукти или пък с подобрения в дома - ремонти, отопление, топлоизолиране, енергоспестяване.

 Този път, базирайки се на скромния си опит в продажбата на компютърни компоненети, реших да дам съвети за избора на подходящ компютър или лаптоп. Тази статия е одобрена от експерти с над 18 годишен опит в сервизното обслужване и продажбата на компютри.

laptop-ili-desktop

(4 гласа)

Как да изберем подходящата топлоизолация? - част 2

Как да изберем подходящата топлоизолация? - част 2 - 4.6 out of 5 based on 10 votes

   Продължава от част 1

toploizolacia Редовните читатели на сайта сигурно са обърнали внимание, че в раздела споделени финанси, периодично разказвам за личния си опит относно подобренията в дома. 

  В предишната статия поисках мнението на експерт, който от години се занимава с поставяне на топлоизолация, понеже бих искала да улесня всеки, който желае да подобри енергийната ефективност на жилището си.

  Поканих като гост-автор Деян Димитров, който постави външна топлоизолация на апартамента ми и чиито услуги горещо препоръчвам. Ще припомня накратко какво разказа Дидо за опита си като монтажник, а след това ще можете да се възползвате и от съветите му за избор на качествен материал и други тънкости при поставянето на топлоизолация.

(10 гласа)

Как да изберем подходящата топлоизолация? - част 1

Как да изберем подходящата топлоизолация? - част 1 - 5.0 out of 5 based on 6 votes

 toploizolaciaРедовните читатели на сайта сигурно са обърнали внимание, че в раздела споделени финанси, периодично разказвам за личния си опит относно подобренията в дома. Вече посочих впечатленията си от алтернативите на отопление - локално парно, топлофикация и климатици, дадох информация и за някои ремонтни дейности и перипетии при покупка на жилище.

  Сега реших, че е време да получите полезна информация и за топлоизолирането на дома. Затова си казах - по-добре да поискам мнение от експерт, който от години се занимава с тази дейност. Поканих като гост-автор Деян Димитров, който постави външна топлоизолация на апартамента ми и чиито услуги горещо препоръчвам. 

(6 гласа)

Климатици или топлофикация? Равносметката.

Климатици или топлофикация? Равносметката. - 5.0 out of 5 based on 4 votes

  Вероятно редовните читатели на блога си спомнят, че в няколко статии разказах за личния си опит с три вида отопление на дома. В първия материал "Как да се стоплим? Алтернативи и решения." обобщавам  най-разпространените варианти - локално парно, топлофикация и климатици. Във втора статия - "Инвестиране в климатици. Заслужава ли си?" подробно описвам защо се спрях на инверторни климатици и точно какъв избор направих + първи впечатления от работата им. Сега вече имам още по-точна представа за това кой вид отопление излиза най-икономично на семейния ни бюджет.

toplofikacia-klimatici

(4 гласа)

Перипетии при покупка на жилище

Перипетии при покупка на жилище - 4.5 out of 5 based on 6 votes

pokupka-na-jilishte  Закупуването на жилище е голяма стъпка и трябва да бъде обмислена внимателно особено, ако не планирате да ползвате собствени средства за тази цел. Редовните читатели на блога са запознати с моите перипетии относно несполучливия кредит в швейцарски франкове, който изплащам. Но има и други подводни камъни, които дебнат при една потенциална сделка. Ще разкажа с какви трудности се сблъсках аз, за да спестя на възможно повече хора някои неудобства, които може да се изпречат на пътя им.

(6 гласа)

Добро планиране = успешен ремонт

Добро планиране = успешен ремонт - 4.7 out of 5 based on 6 votes

  Uspeshen-remontКой е най-сигурният начин да успеете да осъществите финансовите си цели? Вече се убедих от собствен опит, че най-важно е планирането. Трябва да дефинираш:

1) какво точно искаш да постигнеш;

2) да анализираш причините за решението си;

(6 гласа)

Инвестиране в климатици. Заслужава ли си?

Инвестиране в климатици. Заслужава ли си? - 5.0 out of 5 based on 4 votes

eco-klimatici  В една от предишните статии в блога разказах за алтернативите на отопление /локално парно и топлофикация/, от които имам впечатления, и споделих, че възнамерявам да поставя климатици вкъщи. В резултат на спестяване в продължение на около 7 месеца, успях да събера 2/3 от сумата, която смятах да похарча. Обмислях вариант за теглене на кредит за енергийна ефективност за остатъка от сумата. Познати ме информираха, че това е свързано с дълъг процес на одобрение и представяне на много документи. Не че съм очаквала нещо друго. В крайна сметка се оказа, че мога да взема парите от роднини безлихвено. Така че започнах с търсенето на подходящи варианти.

(4 гласа)

Как да се стоплим? Алтернативи и решения.

Как да се стоплим? Алтернативи и решения. - 4.6 out of 5 based on 8 votes

    Pechka-kaminaМоже би се колебаете дали начинът, по който се отоплявате в момента е най-рентабилен, дали цената спрямо качеството си заслужава. Аз имам впечатления от няколко вида отопление, защото съм живяла при такива условия. В тази статия искам да споделя какви са  плюсовете и минусите на всяко едно от тях.

    1) Добре познатото парно. Няма съмнение, че това е най-лесния и удобен вариант на отопление.

  Но той има и мнооого негативи. Ето някои от тях:

(8 гласа)
Абонамент чрез RSS
Real Time Analytics