Влез

Време или пари?

Време или пари? - 5.0 out of 5 based on 3 votes

време или пари Наскоро се замислих за малките неща, които улесняват безкрайно много живота ни. Те струват пари - понякога повече, друг път по-малко, но ни спестяват време и нерви, които също могат да ни струват скъпо.

 Кои малки неща имам придвид?

 Случвало ли ви се е например сутрин преди работа да стържете леда от стъклата на колата си? Е, ако не сте го правили лично вие - поне сте виждали колко време отнема на съседа, докато свърши тази работа.

  Едва преди няколко дни разбрах, че има специален спрей, който директно ви спестява цялото това време в мръзнене и стържене. Просто напръсквате стъклото 1 път и то се размразява напълно. Проверих и цената - 500 мл. от този спрей струва 9 лв.

 Тези 9 лв., които ще дадете ще ви стигнат за целия зимен сезон. Да кажем, че ще ви спестят 60-70 зимни сутрини по 10 минути. Това са общо 10-12 часа от живота ви, които можете да прекарате в пиене на кафе вместо в мръзнене. 

 Има и друга гледна точка - някой може да каже - тези 9 лв. ми трябват. Ако ги спестя, след време те могат да добавят доста към бюджета ми. Така или иначе тези 10 минути сутрин няма да ми донесат още пари, понеже не ги уплътнявам със занимания, от които печеля повече. А ако ходя на работа с транспорта, те струват почти колкото половин карта за цял месец. 

 Тук отново опираме до това - колко скъпо струва вашето работно време? Ако например упражнявате стресираща професия и това удоволствие от 10 допълнителни минути сутрин може да ви направи по-отпочинали и спокойни и да подобри работоспособността ви, със сигурност тази покупка си заслужава. Но ако работата ви е по-обикновена, вероятно бихте могли да пренебрегнете комфорта си и да спестите тези пари. 

 Излиза, че въпросът време или пари в този случай е много индивидуален. Никой не може да ви каже какво да направите - вие сами трябва да решите. Голяма е вероятността разбира се да се изкушите да си купите спрея, след като знаете за съществуването му. На това разчитат впрочем и рекламите. Ако не знаете, че съществува определено удобство, то няма да ви липсва, защото не предполагате какво може да ви спести то. 

 Аз всъщност много обичам хитрите джаджи, които улесняват живота ни - изпитвам някаква радост и това може да ме накара да направя емоционална покупка, въпреки че като цяло се смятам за доста разумна по отношение на семейните финанси и спестяването. Мисълта ми е, че ако търговците ще ти продават нещо, нека поне то да бъде полезно и да усещаш комфорта от това, че го имаш.

А вие сещате ли се за подобни дреболии, които улесняват живота ни? Споделете в коментарите!

Вижте още - 5 уреда, които ни пестят пари.

Ако искате да получавате най новото и актуалното от ЗдравДух.com – абонирайте се за бюлетина на сайта и ще може да спечелите ел. книга "Как успях да отслабна?" 

Харесайте страницата на ЗдравДух във Фейсбук!  

Последно променена наСъбота, 14 Декември 2013 14:36

2 коментари

 • Теодора Дончева-Влаховска
  Теодора Дончева-Влаховска Събота, 14 Декември 2013 21:49 Връзка на коментара

  Тони, според мен си абсолютно прав. Трябва ли например да не пестим водата и да оставяме крана да тече, понеже можем да си го позволим? За нас водата не е особено скъпа, но има страни от арабския свят, където бензинът е по-евтин от водата.

  Това, че имаш добър стандарт на живот не означава, че трябва да прохосваш и да даваш нещо повече от това, което ти е нужно. Защото по този начин оставяш парите да те превземат напълно. А те все пак не са най-важното в живота, нали?

 • Стойне Василев
  Стойне Василев Петък, 13 Декември 2013 17:40 Връзка на коментара

  Всяко нещо, което купувам минава пред един мини тест полезност/цена. Ако полезността е повече от цената, го купувам. В противен случай - не. Разбира се, че това съотношение е доста субективно и зависи от много неща. Ще ви дам пример - за телевизор дадох 1,500 лева (при това на промоция), но за конкретна вафла не съм дал 50 стотинки, а съм купил такава от 40 стотинки. Не е въпроса за 10-те стотинки, а принципа. Както управляваш дребните си покупки, така постъпваш и с големите. Много хора не са съгласни с това и директно ми казват в очите "Ти на какъв се правиш за 2/10/100 лева, като можеш да си го позволиш?". Но, не това е въпроса. Ако имам 1 милион лева и тях ще управлявам, както парите си сега.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Real Time Analytics