Влез

На какво бих научила детето си за парите?

На какво бих научила детето си за парите? - 5.0 out of 5 based on 5 votes

  decata-i-pariteНаскоро се замислих какво ми е трябвало да знам за парите, което съм научила по трудния начин от живота. Не са малко неща.

 Иска ми се да предам всичко това и на детето си, за да не изпада в заблуди и илюзии като мен и повечето хора. Реших в тази статия да опиша накратко скромния си опит в тази насока:

  1) Парите са ресурс, като всички останали такива - време, образование, стоки и др. Те са създадени, за да ни служат да обменяме по-лесно услуги и продукти помежду си и не трябва да се считат да нещо повече от това което са - инструмент за постигане на някои цели в живота.

  2) През годините ролята на разменно средство са играли много други стоки - злато, диаманти, подправки, сол, ценни тъкани, добитък и други. /Думата за сол /salt/ и заплата на английски /salary/ са сродни и идват от латинското "salarium", защото именно в сол римските пехотинци са получавали възнаграждението си./

  3) Парите са важна част от живота, освен ако не смятате да го прекарате в отшелничество и самота. Те са ни нужни реално за всичко - храна, подслон, образование, развлечения, почивки и др. Без тях бихме могли да минем, единствено ако можехме да си набавим с две голи ръце всичко това, което изредих.

  4) Парите не са нито лоши, нито добри. Тяхната роля зависи единствено от нас хората. Те са инструмент в ръцете ни. Умението да ги управляваме е много ценно и трябва да го усвоим възможно най-рано. Не искаме елементарната липса на финансови средства да ни прави нещастни и да решава живота ни вместо нас.

  5) Трябва да се оттървем от всички свръх-идеалистични идеи, в които и аз самата вярвах, а именно че парите са едно нищо, че не носят радост, че са важни само за повърхностните и глупавите хора. Истина е, че пълният джоб сам по себе си не може да ни направи щастливи, но повярвайте липсата на пари може да ни принизи. Когато мислиш за оцеляване, е трудно да следваш и духовните си ценности. Дори много често мезерията е причина за инциденти и нещастия. Парите в някой случаи могат да спасят живота и здравето ни.

 6) Партньорът и приятелите не трябва да си избират по това дали имат пари или не. А по това дали имат качествата да бъдат богати - финансово и духовно. Има хора с пари, които са ги получили наготово и често не знаят как да се грижат за тях. Те на са истински богати за разлика от тези, които са съумели сами да подобрят финансите си.

  7) Образованието е важен фактор за изкарването на пари, но освен него трябва да имаме разчупено мислене извън стандартите, да не страдаме от синдрома на послушния отличник. Не е нужно да си гений, за да изкарваш пари. Просто трябва да си предприемчив и да действаш.

  8) За да сме добре финансово, трябва да научим повече за същността на парите, за тяхното управление и умножаване. Те идват при хората, които се стремят към тях, които ги търсят и уважават. Ако имаме пренебрежително отношение към тях, логично е, че няма да ги привлечем.

  9) Страхът, алчността и ниските ценности са несъвместими с изкарването на пари. Дори временно да успеем да забогатеем по този начин, това може да има фатални последици върху личността ни и да ни отведе в един кошмарен свят. 

 10) Парите не трябва да са самоцел. Най-добре е да ги изкарваме, като следваме естествените си желания и заложби, да се движим по линията на най-малкото съпротивление. Не се колебайте да изкарвате пари, забавлявайки се! Повярвайте, че е възможно!

 Ако искате да получавате най новото и актуалното от ЗдравДух.com – абонирайте се за бюлетина на сайта и ще може да спечелите ел. книга "Как успях да отслабна?" 

 

 Харесайте страницата на ЗдравДух във Фейсбук!  

Последно променена наСряда, 30 Октомври 2013 13:20

3 коментари

 • Теодора Дончева
  Теодора Дончева Вторник, 19 Февруари 2013 09:58 Връзка на коментара

  Тони, моята история е доста подобна. При мен се включваше и дядо ми в насоките за парите, макар че той почина като бях на 11. Не съм попила от него толкова съвети, колкото брат ми е успял да получи. Дядо ми беше много предприемчив човек.

  Ако трябва да променя нещо от вижданията си за парите, то със сигурност ще бъде идеалистичната представа, че са едва ли не на последно място в живата на човека. Разбира се - здравето е по-важно, но до голяма степен парите ни помагат да го запазим.

  Адо, относно пестенето - мисля, че добре са ме научили и ще има какво да предам на детето си. Целя средата - правя си сметка, но не прекалявам.

 • Стойне Василев - Личен финансов консултант
  Стойне Василев - Личен финансов консултант Вторник, 19 Февруари 2013 09:09 Връзка на коментара

  Най-важното е да ги научим да са отговорни към парите и че те не са виновни за всичките ни неуспехи и беди. Аз от малък се научих да ценя парите. Как ли? Ами с доверието, което ми гласуваха моите родители.

  Те ме научиха първо на цифрите (знаех да смятам още преди детската градина), след това какво са парите и накрая ми даваха пари да пазарувам. След това започнаха да ми дават джобните не ден за ден, а за седмица или за месец.

  Следващия урок беше как се изкарват пари, ако не ми достигат за нещо. "Върни тези бутилки и ще спечелиш 50 стотинки", "Помогни на бабата от съседния апартамент и тя ще ти даде стотинки" бяха нещата на които ме учеха. Това със съседката не проработи особено, защото тя беше от старата школа и според нея, всичко трябваше да е безплатно :)

  Когато вашето дете ви пита "Събрах в касичката си 25 лева, но ми трябват още 10, за да си купя скейтборд. Как да спечеля тези 10 лева?" вие сте постигнали целта си.

  И така, аз не съм имал богат татко и беден татко, а един нормален татко (плюс една нормална майка и съвсем нормални баби и дядовци), които ме е научил на това как да се оправям с парите.

 • Adnan Rasim
  Adnan Rasim Събота, 16 Февруари 2013 15:42 Връзка на коментара

  Много полезна гледна точка. Аз бих добавил и ако ги учим да спестяват още от малки в касичките си, без значение каква сума им остава от джобните пак ще полезно.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Real Time Analytics