Влез

5+ причини защо аудио книгите са ценни за всеки

5+ причини защо аудио книгите са ценни за всеки - 5.0 out of 5 based on 1 vote
АУДИО КНИГИ Снимка: www.digitaltrends.com АУДИО КНИГИ

  Какво си мислите като чуетеаудио книга“? Дали сте от хората, които обичат класическия хартиен том и се отнасяте пренебрежително към този формат? Или пък сте от тези, които се тупат в гърдите: „Не съм прочел нито една книга през живота си! Защо да чета, като има клипчета, от които мога да науча всичко?!“ Сред моите познати има представители и на двете групи. Именно затова пиша тази статия. Искам да изтъкна 5+ причини защо аудио книгите са ценни за всеки.

  Но първо ще споделя с вас, че имам идея да направя всичките си статии в сайта в аудио формат. Даже започнах този процес по доста елементарен начин. Записах с телефона си как чета някои от най-харесваните статии в блога ми. След това ги качих в Soundcloud. Това е световна платформа, чрез която много творци споделят музикалните си произведения, правят подкастове, записват аудиокниги, поезия, мотивиращи послания, интервюта с интересни личности и други. Слушайте аудио канала ми тук.

  Според мен това не само ще даде тласък на развитието на сайта ми, но и ще го направи различен, разпознаваем и интересен. Представете си например, че искате да приготвите някоя от рецептите? Няма ли да ви е по-лесно, ако някой ви чете списъка с продуктите и начина на приготвяне. Няма нужда да разпечатвате или преписвате рецептата и да се взирате в екрана. Ръцете и очите ви са свободни за действие, нали?

  И това е само едно от малките предимства, които ни дава аудио форматът. Ето още някои от ползите, които получаваме от аудио книгите:

  1) Аудио книгите са достъпни по всяко време и на всяко място. Те ангажират само едно от сетивата ни. Докато ги слушаме можем да извършваме и други автоматични дейности и така да пестим време. Дори зрението ни да е ангажирано като при разходка в парка, шофиране или готвене и чистене у дома, паралелно с това можем да слушаме и възприемаме напълно адекватно съдържанието на някоя аудио книга.

 Да, и реалната книга или пък четецът за електронни книги могат да са с нас в автобуса, на опашка пред лекарския кабинет или на плажа. Тогава обаче и ръцете и зрението ни са ангажирани. Когато си прав и притиснат от 5 човека в градския транспорт например, нямаш физическото място и възможност да извадиш книгата си. Но слушалките в ушите са дискретни и не пречат на никого, нали?


2)
Съдържанието на аудио книгата може да се възприеме по-бързо от това на писмената книга. Е, поне от обикновения човек, който не е завършил курс по скоростно четене. Тук може и да се намери някой да поспори, но поне при мен забелязвам, че е така.

 Бих искала да използвам случая да ви препоръчам няколко заглавия, които на мен са ми харесали: "Да прецакаш дявола" на Наполеон Хил, "Най - великият търговец в света" на Ог Мандино, "Седемте навика на високоефективните хора" на Стивън Кови.

 3) Сигурно ще се намерят такива от вас, които ще кажат че обичат допира до луксозните корици и мириса на хартия. Не отричам предимствата на класическата красива книга, която засища сетивата ни и ни връща към романтичната епоха, но всичко си има своето време и място. Ако възприемахме нови знания само когато сме спокойни, релаксирани и свободни нямаше да научим много особено в днешния забързан свят.

 4) Аудио книгата за разлика от книгата на хартия може да е силно емоционално заредена. Когато четеш, в главата си чуваш собствения си глас и сам диктуваш емоциите.

  Добрата аудио книга обаче може да ти въздейства на много дълбоко ниво в зависимост от тембъра и ораторското изкуство на този, които я е записал.

  В момента чета на телефона си книгата на стратега и мотиватора по личностно развитие Антъни РобинсMoney - Master the game”. Няма я преведена на българскив свободен непрофесионален превод е нещо като: „Овладей играта на парите“. Като се има предвид, че книгата е 600 страници, както и факта, че Тони Робинс е изключителен оратор, честно казано бих предпочела да я слушам като аудио формат. Самият Тони казва, че да предава информация в писмен вид му е толкова странно, че се чувства, сякаш устата му е запушена, а ръцете му са вързани. И това е нормалнопри положение, че предпочита да говори на живите събития с по над 10 000 човека.

  Така че слушайте аудио книги особено, ако са създадени от велики мотиватори. Ще се заредите на макс!

  5) За кого още са подходящи аудио книгите? Ами разбира се за учениците! Те са толкова претоварени от учебните си програми, а произведенията нямат край. Не че не подкрепям класическото четене, но не е лоша идея да си помогнем и с някоя аудио книжка. Както стана въпрос - това пести време.

  Детето може да се движи тича или разхожда или да върши домашни задължения и едновременно с това да слуша нещо полезно. Няма нужда да седи на едно мястотова не е типично състояние на преливащ от енергия млад организъм.

  А има и хора, които учат най-добре през аудио канала си. Те обикновено искат да действат и да правят нещата. Не желаят да ги наизустяват и четенето при тях е ужасяващо и досадно. Ако забележите, че детето ви или вие самите сте от този тип хоране се мъчете да четете на хартияследвайте интуицията си.

  Да не говорим, че има и дечица с диоптър и влошено зрение, за които аудио форматът на произведенията е незаменим помощник.

  6) Аудио книгите са изключително ценни и за незрящите хора. Но не само за тях. Случвало ли ви се е например да сте толкова уморени, че просто искате да лежите със затворени очи без да правите нищо. Същевременно не можете и да заспите от преумора. В такова състояние аз обикновено правя две неща. Първо си пускам музика за медитация и се опитвам да освободя съзнанието си и да релаксирам, а после започвам да слушам някоя аудио книга или мотивиращ подкаст и се чувствам чудесно.

  Сигурна съм, че можете да предложите в кометарите и още идеи защо аудио книгите са прекрасен вариант за придобиване на нови знания. Междувременно може да разгледате този хубав сайт с аудио книги и то изготвени специално за вас на български език - audiobookbg.com

Последно променена наПонеделник, 23 Януари 2017 12:34

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Real Time Analytics