Влез

Играта на парите

Играта на парите - 5.0 out of 5 based on 1 vote
Играта на парите Играта на парите

 Защо повечето хора ги е страх да си признаят, че изкарването и управлението на парите е като игра? Даже стратегически игри показват точно как работят парите. Не че препоръчвам дългото пилеене на време с компютърни игри, но принципите са си заложени там, стига да имаш очи да ги видиш.

 Преди време играех една такава лека онлайн игричка, която ме накара да се замисля. Изтърпете ме да ви разкажа за какво става въпрос в нея, а после ще ви обясня защо.

 Тя се състоеше горе-долу в следното:

   Имаш на разположение различен вид оръжия и съоръжения, с които трябва да спреш няколко вида врагове, прииждащи на вълни. Започваш играта с определена сума пари. С нея трябва да си купиш такъв вид оръжия, че да спреш първата вълна. Ако успееш, получаваш определена сума пари за това, с която може да продължиш да създаваш съоръжения или пък да ъпгрейдваш съществуващите, за да увеличиш силата им и да ги подготвиш за следващите набези.

 Ако някой враг почти успее да ти се измъкне, може да си платиш и за еднократно оръжие като лед, огън или торнадо. Тези еднократни "бедствия" вършат работа за момента, но само ти струват пари без да можеш да ги използваш през следващите вълни, както е при другите съоръжения. Да - спасяваш си животи по този начин, но е много по добре да вложиш парите си в нещо, което ще продължи да ти носи полза по-дълго време. 

 Трябва постоянно да си нащрек какви врагове се появяват, за да избереш подходящото съоръжение. Например такова, което ги забавя или замразява, комбинирано с друго, което им нанася удари и ги унищожава. Ако се справиш по-бързо с настоящата вълна и преминеш към следващата, получаваш паричен бонус. Това е доста добре, за да вложиш още пари в нови "технологии", но пък ако не се справиш може някой да ти се измъкне и животите ти да намалеят.

  Игра или реалност?

  Като играех тази игра през ума ми минаваха мисли, че принципите заложени в нея са като тези в истинския живот. Вероятно създателят на играта е разбирал от мениджмънт, управление на проекти и лични финанси.

  Когато настроиш мозъка си на определена вълна, започваш да виждаш конкретни неща, които убягват на повечето хора. Ето как в моите очи изглежда тази игра в аналогия с личните финанси:

 Животите, с които разполагаш в играта, са твоето нетно богатство (това, което струваш, като изчислиш всичките си пасиви и активи). Враговете са твоите разходи. Между тях има по-бързи, но по-слаби. Те приличат на ежедневните малки разходи - за храна, за кафе, за някое малко удоволствие. Тях можеш да ги унищожиш без усилие. Има обаче и свръхбързи врагове, които не са много силни, но са прекалено скоростни и неочаквани и те изненадват. Като развален хладилник, забравена вноска за каското, спешен ремонт на компютъра и др. 

  Тях можеш да тушираш със забавящи съоръжения, преведено на езика на личните финанси с планиране и бюджетиране или пък с паричен буфер (спестени бели пари за черни дни). Лошото е, че ако някой от тях ти се измъкнат това също води до намаляване на нетното ти богатство - животите в играта. Защо? Ами обикновено ако не намерим начин да погасим тези разходи се опитваме да ги платим с кредит, а разходите по бързите кредити топят масивно личното ни богатство. Те са аналог на сложната лихва, която действа против теб.

 Еднократните оръжия в играта - огън, лед и торнадо са мощни, но ти струват доста скъпо. Повечето врагове не ти се измъкват с тях, но хабиш голям ресурс без да оставиш нещо трайно, което да ти помогне да унищожиш новите прииждащи вълни. Например торнадото ти струва 100 пари и ти помага да не намалиш животите си, но тези 100 пари може да използваш за оръжие, с което ще изтребиш още 100-тици нападатели. То си остава там до края на нивото и можеш да го ъпгрейдваш. 

 Същото е и в личните финанси - с определена сума може да погасиш вноски по кредит, а може да си купиш актив, които дълго време да слага пари в джоба ти. Естествено понякога нямаш избор - ако не си платиш например 3 вноски по ипотечния кредит може банката да ти вземе жилището. Тогава със сигурност ще намалиш много богатството си т.е. животите в играта. 

 Има и свръхмощни, но по-бавни врагове. Те приличат на масивните разходи като ежемесечните режийни сметки, вноските за лизинг на колата или по ипотечни кредити. Да не говорим за титаничните чудовища като сватби, раждане на деца, големи ремонти, кръщенета и др. За тях вече си трябва сериозна система от съоръжения от най-различни видове стрелящи, облъчващи, забавящи и то по много от всички видове. Като стигнеш до етапа в играта (в живота), когато тези гиганти се появяват, вече трябва да си изградил своите оръжия иначе и еднократните помощници огън, лед и торнадо (спестени пари, продажба на имущество или кредит) няма да могат да ти свършат работа. 

 Собствена машина за пари...

 За да завършиш успешно нивото трябва да имаш собствена машина за пари - бизнес, имот под наем, акции или друг актив, които да убива разходите ти и да слага още пари в джоба ти. Нямаш ли тази изградена система - ако разчиташ само на собствени сили и еднократни "бедствия" (спестявания, работа по много часове и кредити), няма начин да се справиш добре с всички прииждащи врагове. 

 Това е играта на парите - интересно, че явно прекалено често храня мозъка си с информация за предприемачество и лични финанси и ги виждам навсякъде. Може би ще ви е интересно, че преди време написах "Предприемаческият дух във вълшебните приказки". и " Играйте стратегии"

Моля, споделете вашето мнение за играта на парите....

 Вижте още за моя личен опит със свалянето на тегло тук, изтеглете ОТКЪС от книгата ми "Как успях да отслабна?" или се абонирайте за новото в блога.

Харесайте страницата на ЗдравДух във Фейсбук!  Следвайте ме в Google +

Последно променена наПонеделник, 30 Май 2016 12:30

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Real Time Analytics