Влез

Икономически проблеми, на които българските кандидат-президенти трябва да наблегнат

Икономически проблеми, на които българските кандидат-президенти трябва да наблегнат - 5.0 out of 5 based on 1 vote
Форекс, икономика, политика Форекс, икономика, политика

Интересно ли ви е да получите гледна точка за България от британски финансов експерт? Днес поканих в сайта като гост-автор Греъм Матюс (Graham Matthews) да сподели своите виждания за изборите в България, развитието й в ЕС, банковата криза и др. Ето и статията, която той ми изпрати (преведена от мен):

 Не само САЩ се подготвят за важни избори през 2016 г. България е изправена пред нови президентски избори през есента и листата с потенциални кандидати скоро ще бъде обществено достояние. Настоящата дясно центристка управляваща партия ГЕРБ предстои да обяви кандидата си и дали президентът Росен Плевнелиев ще участва за втори мандат.

 Има много важни проблеми, на които кандидатите да застанат начело на държавата трябва да наблегнат в кампаниите си. Икономиката е винаги съществен фактор и има много сходни теми, по които всеки успешен кандидат трябва да заеме силна позиция.

 Банките

 След като банковата криза през 2014 доведе до оставката на българския министър-председател Пламен Орешарски, запазването и преустройството на банките е една от главните икономически цели на страната. Който и да спечели изборите, ще трябва да действа с твърда ръка и да работи за възстановяване на банковия сектор. Особено след молбата до ЕЦБ да надзирава банките и да следи 2 от най-големите през лятото на 2014.

 Членство в европейския съюз

 България се присъедини към ЕС едва през 2007 и е от най-новите членове на съюза. Много хора вярват, че се е присъединила във възможно най-лошия момент, тъй като точно тогава настъпи световната финансова криза. Гръцкия спасителен план, бежанските вълни и други фактори също не помогнаха за укрепването на държавата. Следващия президент ще трябва да заеме позиция за или против ЕС и да предусети общественото мнение и дали е необходимо провеждането на референдум.

 Външно-политически отношения

 Присъединяването към ЕС подобри българските икономически отношения с много държави. И все пак все още страната е свързана и с Русия, а събитията в ЕС и Русия могат да повлияят сериозно вноса и износа й. Много от източно европейските нации продължават да се обръщат към Запада и да загърбват старите съветски връзки. България трябва да реши кое е най-добре за нея в близко бъдеще.

 Българския лев

 Въпреки, че България е член на ЕС, BGN е все още официалната валута в страната. Въвеждането на еврото може да има, както позитивен, така и негативен ефект. Подобряването на представянето на Българския лев ще увеличи форекс търговията и би трябвало да помогне за подобряване на националната икономика. Имайки предвид, че левът е все още в употреба, стремежът да бъде запазен и то на стабилна позиция, ще помогне много на кандидатите, участващи в изборите.

Последно променена наПонеделник, 08 Февруари 2016 16:29

3 коментари

 • Ели
  Ели Петък, 30 Септември 2016 16:27 Връзка на коментара

  Внушенията на коментатора са напълно в унисон с постоянните настроения на Острова за излизане от ЕС. Както се знае, това бяха постоянни вербални провокации, с които както UK така и US бяха убедени, че ще сринат ЕВРО-то и ЕС. Резултата го видяхме на референдума и се убедихме, че управлението в голяма степен се осланя на перфидните внушения на медиите. Само защо ни занимават нас да се опитваме да спасяваме Еврозоната и закъсалите съседи с влизане в Еврозоната, ей това не мога да опростя на нашите медии.

 • Теодора Дончева-Влаховска
  Теодора Дончева-Влаховска Понеделник, 21 Март 2016 12:00 Връзка на коментара

  Благодаря за задълбочения и смислен коментар. Напълно подкрепям. :)

 • Вулев
  Вулев Неделя, 20 Март 2016 11:45 Връзка на коментара

  България няма готовност да влезе в еврозоната. На първо място тя трябва да се изчисти от корупцията по високите етажи и икономически да се стабилизира. Последното може да се постигне като се разширят пазарите. Икономиката не се развива с отпускането на ограничени квоти и то на определени продукции. Останалите, какво да ги правим? Да им ограничим производството? Защо? Защо излишната продукция да не се предложи на Руския пазар?
  Да погледнем реално на нещата. Четвърт век всички досегашни правителства се стремяха да разрушат икономиката на страната и успяха за сметка на увеличаване на собствените им материални блага. И не само това???
  Амбициите на Америка да се налага като световен жандарм разклати сериозно основите на Европейския съюз. Европа трябва да създаде свой собствен военен алианс и да се отдели от НАТО, за да може да защитава изцяло интересите на Европа. В противен случай Европейската зона ще започне да се разпада.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Real Time Analytics