Влез

Бизнес идея: Социална мрежа за подаръци

Бизнес идея: Социална мрежа за подаръци - 5.0 out of 5 based on 1 vote
Социална мрежа за подаръци smartblogs.com; petfinder.com Социална мрежа за подаръци

  Обичате ли да подарявате подаръци? Аз определено - да. Но не обичам да подарявам каквото и да е. За мен е голяма радост точно когато подаръкът уцели целта и усетя усмивка и удовлетворение на лицето на човека, който получава Нещото, което иска!

 А случвало ли ви се е да се преструвате, че харесвате определен подарък просто от добро възпитание или понеже държите на приятеля, който ви го дава. Това си е двойна беда, понеже вие сте неудовлетворени, а отсрещната страна си мисли, че всичко е наред и следващия път пак ще получите парфюм, който мразите; цветя, към които сте алергични; и чанта във всички цветове на дъгата, която ще прашасва в шкафа ви. 

 "На вкус и цвет товарищей нет"

 А знаете ли какво напрежение е да проучиш какво иска някой за рождения си ден, дори ако той е член на семейството ти? Както се казва "На вкус и цвет товарищей нет" (Дори приятелите не харесват едни и същи неща).

 Точно затова аз съм на принципа, че ако някой харесва аксесоари за мотор, ще му подаря нещо такова, въпреки че аз може да не харесвам мотори. Ако слуша чалга, ще му взема билет за такъв концерт, макар че аз харесвам AC/DC и ако някой обожава розови плюшени слонове, ще му подаря такъв или пък наргиле, за да си ги фантазира :)

  В този ред на мисли, от личния бюджет, който си водя, установих, че на месец отделяме 120-130 лв. за различни подаръци. Това са към 1500 лв. годишно или 1-2 стандартни заплати. Не е ли жалко тази сума да се даде ей така на вятъра за неизползваеми предмети или както ги наричам още "прахоловки"? Няма ли да е по-добре да знаеш, че с тези пари внасяш полза на получателя?

 Не случайно в САЩ има сайтове, където ако ти предстои сватба си качваш всички желания за подаръци - например миксер, пасатор, порцеланов комплект и др. Гостите си харесват по нещо, което биха подарили на младоженците и си го запазват, за да няма дублиране. 

 Как да намалим прахоловките в дома си?

 И така стигаме до моята идея. Защо това да не се въведе по принцип, а не само за сватби? Замислете се колко пъти в годината получаваме подаръци - Рожден ден, Имен ден, Коледа, годишнина от сватба, ден на майката/бащата/детето, когато направим услуга на някой, професионален празник и др.

 И колко усилия се губят в размисъл: "Какво ли ще му/й хареса". Ами - не знам, така че парфюм, бижу или марков алкохол!" Но шансът да уцелиш не е много голям.

 А ако имаше социална мрежа, в която хората си споделят това, което искат да получат нямаше ли това да улесни много и двете страни? Бихме могли да поддържаме и актуализираме списък с нещата, които наистина искаме. Но да могат да го виждат само хората, които сме приели т.е. нашите приятели. Впрочем може това да не е отделна социална мрежа, а разширена опция към вече съществуваща такава - например FB. Linkedin и др. 

 И моля ви не казвайте, че не знаете какво искате. Всеки е наясно - просто понякога не може да се сети веднага. Затова като ви дойде идеята я запишете. Аз например си направих списък с неща, които искам отдавна, но все отлагам покупката им. Когато се натрупат много конкретни желания, които не изпълнявате, това може да наруши позитивната ви енергия. Можете да го наречете "списък за освобождаване на съзнанието". Вижте моя тук.

 Какво лошо има, ако приятелите ви допринесат в изпълнението на точно тези конкретни желания? Когато организирам рождения ден на съпруга си например и каним 10-12 приятели - аз им давам избор: да купят нещо, което те искат или да се включат в по-голям подарък с каквато сума желаят. Те винаги избират второто: 1) Защото знаят, че човекът ще получи каквото иска; 2) Защото ще спестят време от чудене и пазаруване (а понякога и семеен скандал кой ще се занимава да избере подарък). Така че смятам не е лошо парите да се канализират правилно (да няма течове) и хората да не се карат за битовизми. 

 Така че едно приложение за популярна социална мрежа, в което публикуваме желанията си за подаръци, би било нещо практично, което носи радост. За да не се губи идеята на изненадата може рожденикът да не вижда кой приятел е избрал да му купи конкретния подарък и после да се изненада. А за улеснение на приятелите най-добре ще е всеки да даде точни инструкции къде се продава това, което иска (даже с линк към електронен магазин). Така всичко ще е точно и ясно :)

 След това този магазин може да плаща скромен процент на социалната мрежа от продажбата на продукта му. Така може да се печелят достатъчно пари да се поддържа и развива приложението. Всеки ще може да си направи списък с неща, които би искал по определен повод - сватба, годишнина, благотворителна инициатива и др. 

 А вие как смятате, полезно ли ще е такова приложение? Моля споделете в коментарите.

Вижте още за моя личен опит със свалянето на тегло тук, изтеглете ОТКЪС от книгата ми "Как успях да отслабна?" или се абонирайте за новото в блога.

Харесайте страницата на ЗдравДух във Фейсбук!  Следвайте ме в Google +

Последно променена наВторник, 24 Ноември 2015 15:51

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Real Time Analytics