Влез

Изпълни желанията си, подреди ума си

Изпълни желанията си, подреди ума си - 5.0 out of 5 based on 1 vote

 "Да изпълним желанията си"- какво значи това? Да се поглезим и да угаждаме на прищевките си? Да разтоварваме с шопинг терапия? Да си купуваме вещи, за да освободим ендорфини и да забравим за ежедневния стрес поне за малко?

 С риск да разочаровам засилилите се към Мола читатели, няма да говоря за това. При толкова статии за спестяване, изкарване на пари и управление на личните финанси, едва ли очаквате това от мен.

 Но при спестяването има някой странични ефекти, които с натрупване могат да доведат до цялостно неудовлетворение.

 А неудовлетворението=негативна енергия=неуспех.

  Затова, колкото и да е важно да насочваме парите си към дългосрочните цели, понякога трябва да си позволим нещата, за които копнеем от дълго време. Защото желанията ни стоят и прашасват в един тъмен ъгъл на подсъзнанието и ни създават усещане за незавършеност и непълноценност. 

 Затова реших, че ще освободя съзнанието си като приключа с покупката на повечето неща, за които отдавна не се решавам. Моят тест за това дали да си купя нещо минава в няколко етапа:

 1) Искам въпросната стока повече от месец;

 2) След като разпитам познати и приятели, които притежават въпросната вещ, продължава да я искам;

 3) Установя, че мога да си я позволя без кредит и крайни лишения;

 4) Убедена съм, че покупката ще ми спести време, нерви и/или пари и ще ми улесни живота по някакъв начин. 

 Така стигнах до решението да си купя машина за хляб и климатици например.

 Като начало направих списък на нещата, които искам най-отдавна, но все отлагам. Той в груб вариант изглеждаше така:

Техника:

SSD дискове за лаптопа и компютъра + охлаждане - ок. 260 лв.

Телевизор (smart) - 400-500 лв.

Електронен четец  - 150 лв.

Дрехи и козметика:

Продукти за коса - шампоан, витамини за коса, тривитаминол за маски - 50 лв.

обувки официални - 50 лв.

химическо чистене на сако + боядисване на кожено яке - 55,50 лв.

коркова дъска за бижута - 6 лв.

други дреболии (няма да ги изброявам) - 40 лв.

 Впрочем сега се сещам за още един тест за това дали да си купя нещо - ако съм писала статия за него в блога значи, че си е заслужавало или пък ще си заслужава, ако си го купя. На следните линкове може например да видите статия за електронните четци, за експеримент с продукти за коса, за органайзер за бижута (коркова дъска).

 А сега да спомена и малко от предимствата на чудото SSD диск (на върха на списъка). Това е съвременен диск от ново поколение, в който няма механични части като старите хард дискове и съответно няма какво да му се счупи, не развива така наречените "лоши сектори". А най-хубавото е, че работи до 10 пъти по-бързо от обикновения HDD.

 А едно от моите правила да си купя нещо е да пести време и нерви. Не знам за вас но на мен ми е омръзнало да чакам да ми зареди windows-а и да ми се отвори някоя програма. И понеже хардът е най-бавното звено в компютъра най-сигурно е да се заложи на SSD. То естествено е скъпо, но по-малките размери можем да си ги позволим спокойно - да сложим на тях инсталационната част и да си ползваме "стар хард" за информацията.

 Ако сте от хората, които не разбират и не искат да разбират от компютри, приемете просто, че 140 лв. ще направят компютъра ви 10 пъти по-бърз :) Е, как да не ги дадеш?!

 Една част от списъка ми още не е осъществена, но и това ще стане с правилно разпределяне на бюджета. А вие имате ли списък с покупки за освобождаване на съзнанието? Ако не - препоръчвам ви го. Ще ви помогне да следвате големите си цели по-спокойно и без натрупано напрежение. Естествено това е за хората, които са склонни да спестяват повечко, а за тези, които нямат задръжки да харчат, по-добре започнете от статиите за управление на личните финанси

 Вижте още за моя личен опит със свалянето на тегло тук, изтеглете ОТКЪС от книгата ми "Как успях да отслабна?" или се абонирайте за новото в блога.

Харесайте страницата на ЗдравДух във Фейсбук!  Следвайте ме в Google +

Последно променена наПетък, 06 Ноември 2015 14:17

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Real Time Analytics