Влез

Не е честно!?

Не е честно!? - 3.7 out of 5 based on 3 votes
Снимка: freeimages.com, обработка: Теодора Д. Снимка: freeimages.com, обработка: Теодора Д.

 Хората имаме склонност винаги да търсим вината в някой друг, но не и в себе си. Губим време в размишления защо не сме по-успели, по-богати, по-свободни. Често обаче не поемаме отговорност за собствения си живот и не осъзнаваме, че нашите съзнателни избори са ни довели до там, където се намираме в момента. 

 Всъщност в унисон с човешката природа това си го признават само успелите хора.

 А кога най-често възкликваме "Не е честно!"

  Наскоро ми се случи мой познат да каже: "Как може този тъп футболист да взема милиони, а сърдечен хирург, който спасява животи да получава незначителни суми в сравнение с него? Не е честно!"

 Е, да ама замисляли ли сте се, че хирургът не прави това заради парите. Ако искаше по-добре платено и по-безотговорно призвание, щеше да намери такова. За него това е мисия и благородна кауза, иначе нямаше да е толкова добър. За такъв човек парите не са на първо място. А какво по-честно от това да получиш най-много от нещата, които си си поставил за цел - удовлетворение, признание, мисия в живота и чак накрая парите. 

 Футболистът от своя страна също отделя от личното си време и енергия не по-малко от хирурга. При професионалния спорт усилията са жестоки, тренировките са тежки, а колко травми остават в последствие! Освен това както казва Робърт Кийоски има няколко типа интелигентност - не само лингвистичната интелигентност, която ни преподават в училище, е важна. Има и двигателна интелигентност, а футболистът (или друг спортист) владеят до съвършенство телата си и са един вид гении в това отношение.

 Освен това има един закон за печеленето на пари: "На колкото повече хора създаваш комфорт и полза, толкова повече печелиш!" Хирургът прави повече от футболиста, спасявайки човешки живот, но футболистът кара милиони да изпадат във възторг. Съответно печели милиони.

 И преди да сте казали отново: "Не е честно!", замислете се над следното: Чували ли сте за фалирал хирург? - аз лично не. Те са уравновесени и балансирани хора и по същия начин управляват финансите си. А и практикуват професията си много по-дълго.

 А какво правят спортистите? Наскоро споменах за фалита на Майк Тайсън, който пропиля 500 милиона долара и безвъзвратно фалира. Но ако искате да прочетете още подобни истории, вижте тук. Спортистите не са подготвени за живота, прекъсват рано образованието си и когато на 35 години излязат от професионалния спорт, по голямата част от тях имат само дългове, ипотеки, издръжки на деца. И какво си казват, познайте: "Не е честно!"

 Какво не е честно? "Всеки е длъжен да е умен!" - казваше дядо ми, роден през 1911 г. 

 Всъщност сега като се замисля, принципът: "Не е честно!" е породил комунизма. Всички да сме равни и да имаме еднакво блага. Това е невъзможно, защото хората сме различни - един е склонен да работи и създава, а друг дори да му помагаш, само ще се оплаква.

 А случвало ли ви се някой да каже: "Не е честно - той е получил всичко на готово в наследство от родителите си!" Добре, де но не е ли честно децата на хората, които цял живот са се трудили, създали са бизнес и са работили здраво за разработването му да имат повече от децата на тези, които нищо не са оставили след себе си?  А както стана въпрос по-горе в тази статия никак не е лесно да задържиш изкараните пари. Ако децата съумеят да ги задържат, ще е честно, защото са се потрудили. Ако пък не успеят - също ще е честно, защото няма да са положили достатъчно усилия. 

 Ами ако някой гадняр прави повече пари от готин човек? Това не е честно, нали? Ами всъщност може пак да е честно, понеже гаднярът обикновено не е щастлив, плаща с душата си, за да изкарва повече. За да е гадняр значи често е нацупен, вика и е в лошо настроение - а какво по-кофти от това? Ако сте чели биографията на Стив Джобс - той се е държал точно по този начин с подчинените си. За съжаление, този бизнес-гении почина от коварната болест рак. Това честно ли е? Не - но обикновено е цената на стреса и гнева т.е. има си причина и следствие.  

 Ако човек е благ и е склонен да прощава, ще е по-щастлив като цяло. А нали точно затова повечето хора искаме парите, за да живеем в хармония и да сме по-спокойни, по-малко стресирани и по-свободни? Ако парите не ни дават това, за какво са ни? Ние избираме как да ги ползваме и какво сме готови да дадем, за да ги изкараме?

 И защо това да не е честно? 

Последно променена наПетък, 15 Май 2015 17:19

4 коментари

 • Теодора Дончева-Влаховска
  Теодора Дончева-Влаховска Сряда, 08 Април 2015 14:07 Връзка на коментара

  Здравей, Бай Пуй :) и добре дошъл в коментарите. Аз съм абонирана за новите публикации на сайта ти и ги намирам за доста стойностни и забавни.
  Като се замислиш, всъщност всичко, което си има следствие и причина е един вид честно т.е. логично да се случи. Така че да викаш наляво и на дясно "Не е честно!" си е доста пасивно, макар да изглежда агресивно. Абе, направо си е губене на време и спиране на развитието. Малка част от хората го осъзнават, а още по-малка правят нещо по въпроса. :)
  П.С. Бутоните za like i share са в началото на публикацията. След като купих темата за сайта, питах как да ги направя да се скролват, ама ме отрязаха :) Ще намеря някой да ми помогне с това.

 • Бай Пуй
  Бай Пуй Сряда, 08 Април 2015 12:28 Връзка на коментара

  хахахаха думите "Не е честно" са породили комунизма. Това директно може да стане бисер. На тази страница има ли някъде палец да го лайкна това бе.

  Днес "не е честно" може би е причината за неубоздания неконтролиран хейт между клетите българи и неспособността на мнозина да се погледнат отстрани.

  Всичко е естествена последица. Това последното го ИЗКРЕЩЯВАМ. И мутрите и политиците и нещастието на бедните барабар с бедността им. Наистина ли има толкова много глупаци сред тези 6 милиона, които си мислят, че някакви много добронамерени и загрижени хора ще дойдат на власт и ще се погрижат за техните нужди. И защо да го правят, като умрат да отидат в рая ли? Сори, ама трябва да си най-големия балък да не се възползваш от толкова много балъци на едно място. Ако нещо не просто съсществува , а направо ВИРЕЕ, значи има много добра предпоставка за това. Затова в една германска поляна ще никнат житни класове подредени като войници, а на БГ нивата, змии, гущери, жабоци и троскот. Защото всичко е ЕСТЕСТВЕНА ПОСЛЕДИЦА.

  Ух, че дълъг коментар пляснах. Ама и аз като чуя "не е честно" и ми спира задстомашната жлеза направо.

 • Теодора Дончева-Влаховска
  Теодора Дончева-Влаховска Вторник, 07 Април 2015 15:24 Връзка на коментара

  Всъщност, Рая, това правят повечето хора - ядосват се, че има бедни и онеправдани и си насаждат някакво чувство за вина, ако са по-успели от другите.
  А чувството за вина ни пречи да се развиваме, сякаш на подсъзнателно ниво се отказваме от успеха :)

 • Рая Христова.
  Рая Христова. Вторник, 07 Април 2015 14:00 Връзка на коментара

  Зависи какво значи "честно". За мен "честно" е това, за друг "честно" е онова.

  Колкото до твоя познат, който сравнява футболиста и сърдечния хирург: ако приемем, че хирургът следва призванието си, защо да не приемем същото и за футболиста? Просто някои призвания са по-добре платени.

  В общи линии в живота нищо честно няма. Просто някакви случайни събития се случват, и толкова. Да очакваш някаква справедливост е загубена кауза. Все едно богат и беден да играят табла и да се ядосваш, че зарчетата не помагат на бедния, защото той има повече нужда от парите.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Real Time Analytics