Влез

Машина за пари за милионери - част 2

Машина за пари за милионери - част 2 - 5.0 out of 5 based on 2 votes

  Тази статия продължава от Машина за пари за милионери - част 1. За нея благодаря на Маргарита Христова, която периодично ми праща качествени материали за сайта. Тя беше и първата от 10-тимата спечелили безплатен пропуск за събитието, която се отзова да ми прати впечатленията си. Ето какво ми написа Марги:

 Благодаря на Теди за билета, който получих за това събитие.

 Втората част на семинара беше фокусирана върху застраховането и дългосрочното инвестиране.

 Тази диаграма представя различните видове продавачи на застрахователни и финансови продукти.

 

Според Робърт Ролих в синьо са представени онези застрахователи, които знаят, че не ви продават подходящият продукт, но въпреки това го правят.

В оранжево са онези, които са по-лоши от първите. Задавате си въпроса – може ли да има по-лоши? Има – това са онези представители на финансово-застрахователната индустрия, които измислят отделните продукти, после ги дават на хората на по-ниски нива, които ви се предлагат.

 В Сиво са добрите застрахователи и финансови консултанти. Те предлагат онзи продукт, който е подходящ за вас. Процента на тези хора е много малък.

Сега си задавате въпроса какво се крие зад жълтата част на диаграмата?

 Тук са събрани всички представители на индустрията, които вярват, че продават добри продукти, но не са наясно, какво се крие зад ситният шрифта на договорите. Това са голяма част от служителите в банките и застрахователните офиси. Те са убедени в ползите на техният продукт. Не се замислят, за това колко ви ощетяват таксите и комисионите вътре в договорите. Темата с комисионните е нещо, върху което Робърт Ролих се спря на следващ етап от лекцията си.

А Именно.

Дългосрочното инвестиране.

 Принципите на дългосрочното инвестиране са да се намери онзи продукт, който да донесе най-добра доходност в рамките на 5-20 или 30 години.

 Представете си, че отделяте 1000 лв. годишно, които вкарвате в застраховка живот със спестовен ефект. Доста популярен продукт. Масово предлаган. Така поставено условието е просто. Вие отделяте по 83 лв. на месец и в края на застрахователният период, който в най-честият случай е 20 години получавате една сума, която е приблизително равно на внесената през годините.

 В същото време, ако сами инвестирате парите си според степента на доходност резултатите, които може да постигнете са далеч по-големи.

Тук отново идва ред на таблиците, които представят най-добре изложената теза:

 

1000 лв.

 

 

 

 Процент/Години

5 г.

10 г.

20 г.

30 г.

5%

6 801,91

14 206,79

35 719,25

70 760,79

10%

7 715,61

18 531,17

64 002,50

181 943,42

15%

6 742,38

24 349,28

118 810,12

500 956,92

20%

7 441,60

32 150,42

225 025,60

1 419 257,88 

 Лесно се вижда, че ако в продължение на 20 години тези пари се инвестират при лихва от 10%, в края на периода ще разполагаме с 64002,50 лв. Реалистичният лихвен процент, който може да постигне един инвеститор с минимален риск е от 5-10%. Пак казвам – МИНИМАЛЕН РИСК. При инвестирането винаги има риск. Дори да си избрал най-сигурните акции, никога не трябва да се изключва възможността пазарите да се сринат. Световната история го е доказвала няколко пъти.

 Причината за тази драстична разлика в крайната цена, която получават инвеститорите, според Робърт Ролих се дължи на таксите, които ни се удържат за управлението на портфейлите.

 Договорните или взаимните фондове са тези инструменти на финансовият пазар, които са насочени към хората със свободни средства, но без познание в областта на стоковите пазари (пазара на акции). Те оставят парите си в ръцете на специалистите.

 Тънкият момент при тези фондове са таксите. Имат такса за влизане в инвестицията от 0-3% и такса за излизане от инвестицията отново от 0-3%. Дори да намери онзи фонд, който да бъде с нулева такса на входа и на изхода на инвестицията остава още една такса. Това е таксата за управление, която е от 3-5%. Връщайки се към горната таблица тези 3-5%, който ще ви вземе инвестиционният посредник ще намалят вашата печалба.

 Или иначе казано ако той е управлявал парите ви така, че те да носят 10 % годишна доходност – тя ще ви бъде намалена с таксите за управление и като цяло вашата доходност вместо 10% ще бъде 5-7%. Това е и причината според Ролих, живото-застрахователните дружества да реализират много малка възвращаемост от средствата, които управляват. Те ги оставят в ръцете на взаимни фондове, а ние като инвеститори плащаме таксите и на фонда и на застрахователното дружество.

 Третата част на семинара беше насочена към краткосрочните инвестиции.

Какво е краткосрочна инвестиция според Ролих? Това е онзи инструмент, който може рязко да ви изстреля нагоре, но може също толкова рязко да ви потопи.

Да точно така – Форекс.

 Форекс пазарът е насочен към търгуване на валути. Това е възможно най-рисковият пазар. Ролих се опита да обясни на аудиторията за начините да бъде манипулиран този пазар. Думата манипулиран може би не е от най-точните, но нека да използвам нея. Той е разработил цялостна програма и има отделен курс, който промотираше за това как можете да бъдете успешен трейдър без да влагате усилия. Курсът ще се проведе юни месец. Голяма част от наградите, които раздаде в края на семинара бяха голям дискаунт за този курс.

 Какво е моето лично мнение от събитието?

 Ако мога да сложа семинара в някаква графа – то тя би била точно тази – за лични финанси. Радвам се, че все повече хора започват да се интересуват от личните финанси и инвестирането. Бяха нахвърляни основните точки по темата. За хора, които не са се интересували със сигурност е бил нещо, което би ги накара да прочетат повече.

 Имаше няколко момента в които не бях съгласна с него.

 Единият беше обяснението, че човек трябва да застрахова себе си и активите си. Вариантите, които той виждаше за това бяха застраховките, депозити, облигации, ценни метали (злато и сребро). Златото и среброто са инструментите с много големи амплитуди в котировките си.

 Вторият беше с частта с краткосрочното инвестиране. Въпреки, че няколко пъти повтори, че това е за хора, които имат агресивен подход към парите си, не мисля че форекс пазара е подходящ за хора, които тепърва започват да се учат да инвестират и управляват парите си.

 Моля и други, присъствали на събитието да споделят мнението си в коментарите :)

Последно променена наЧетвъртък, 02 Април 2015 12:51

2 коментари

 • Y_u_k_i
  Y_u_k_i Неделя, 29 Април 2018 01:26 Връзка на коментара

  Надявам се, следващото му идване, да не е чак след 3 год. /2015 е било това събитие, сега имаше, през 2018, на което бях и аз/.
  Полезна информация, но основната идея, явно(както на всички подобни събития), да се продават собствени продукти. Но все пак, си струваше пропътуването на 1100 км/в 2-те посоки/.

 • Y_u_k_i
  Y_u_k_i Неделя, 29 Април 2018 01:25 Връзка на коментара

  Надявам се, следващото му идване, да не е чак след 3 год. /2015 е било това събитие, сега имаше, през 2018, на което бях и аз/.
  Полезна информация, но основната идея, явно(както на всички подобни събития), да се продават собствени продукти. Но все пак, си струваше пропътуването на 1100 км/в 2-те посоки/.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Real Time Analytics