Влез

За приликите между дневника на храненията и семейния бюджет

За приликите между дневника на храненията и семейния бюджет - 5.0 out of 5 based on 1 vote

 Всеки, който си е поставил целите да отслабне или да има стабилни лични финанси, трябва да мине през оценка на настоящото си положение. Не можеш да се развиваш, ако не знаеш къде се намираш в настоящия момент и какво можеш да направиш в близка и далечна перспектива, за да напреднеш по-бързо. 

 Какво имам предвид? Много е просто. Сядаме пред ексела и започваме да си записваме. Ако искаме да свалим излишните килограми - водим дневник на храненията, а ако искаме да спестим пари, за да имаме какво да инвестираме - си правим семеен (личен) бюджет. Това е най-сигурният път към успеха!

 За бюджета вече имам доста статии, така че мисля да се спра на дневника на храненията.

 Кога е необходим той и винаги ли е наложителен?

 Според мен ако за дълъг период от време не можем да отслабнем, въпреки че искрено вярваме, че правим всичко възможно, значи има нещо гнило в подхода ни. Тогава трябва да се вземат по радикални мерки - една от които е подробното записване на всичко, което слагаме в уста през деня.

 Защо това може да помогне?

 Когато харчим за дреболии - не осъзнаваме къде отиват парите ни, а когато хапваме малки лакомства, не разбираме как килограмите се трупат неусетно. Записването на храната и напитките, приети през деня, могат много да ни помогнат да научим защо въпреки всичко не отслабваме. Освен това, ако знаете, че трябва да влючите бонбона, който изкусително се е втренчил във вас, ще се замислите преди да го хапнете. 

 Как да започнем с дневника на храненията?

 Аз бих препоръчала следния метод: Вземате един калкулатор, като ТОЗИ и изчислявате според годините, височината, пола, ежедневната натовареност и др. колко калории са ви нужни на ден за да запазите теглото си непроменено. След това се опитвате да паднете под това число. Да кажем, че са ви необходими 1800 kcal, a целта вие е да паднете до 1500 kcal. 

 Можете да ги разпределите на 3 основни хранения по 400 калории и 3 междинни по 100 калории. Запишете в таблицата цялото си дневно меню. След това отворете калориен калкулатор, подобен на ТОЗИ и изчислете сбора от всички храни - независимо дали е само 1 бонбон (70 Kcal), шепа ядки (100-130 Kcal) или сладка газирана напитка (100-150 Kcal). Какво показва сбора? Близо ли сте до целта от 1500 калории или сте я надвишили, заради вафлата, която хапнахте следобед? 

 Ако си водите личен бюджет, вероятно сте наблюдавали същото явление - не успявате да спестите определените за месеца пари, защото сте си позволили още един парфюм към колекцията ви от 20 такива или сте увеличили цигарите до 2 кутии на ден без да го осъзнавате. С един поглед към екселската таблица ще разберете кои са "препъни камъните" през съответния месец. 

 Хубавата новина е, че ако имате дисциплината да водите семеен бюджет и да го спазвате, бихте могли да почерпите опит от тази сфера и да се справите добре и с контрола над калориите. Обратното твърдение също е в сила.

 И така да обобщим какви са приликите между бюджета и дневника на храненията?

 Принципът на спазване и на двете е доста сходен:

1) И в двата случая внимавате да канализирате енергия в правилната посока. При бюджета насочвате парите си към важните неща, а не към ненужните дреболии. При дневника на храненията - изключвате малките лакомства, за да приемете по-малко калории.

2) И в двата случая се налага да приложите известно количество воля и да се преборите с вредни навици. Понякога изкореняването на един и същи "порок" върши работа. Например спирането на сладкото - топи килограми и харчите по-малко за храна.

3) Екселската таблица върши работа и за двете цели. Важно е да се сметне разликата между това, което получаваме (приемаме) и това което харчим (изхабената енергия). Само че при бюджета, то трябва да е със знак +, а при хранителния дневник със знак -. И в двата случая може да имаме приходна и разходна колона и баланс :)

 Откривам и една основна разлика между двете. Според мен от личен бюджет - по подробен или по-общ, се нуждае всеки. Вижте тук защо. А от хранителен дневник само тези, които не могат да отслабнат дълго време и трябва да се научат да се контролират и да имат представа от калорийната стойност на продуктите. След като веднъж се научим да избираме правилно менюто си,  хранителният дневник не е задължителен. 

 С тази статия просто исках да подчертая, че пътят към всеки успех е доста сходен и ако вече имате големи постижения в една област, вие можете да прехвърлите тази енергия и към други сфери от живота си. Механизмите за постигане на мечтаните цели са едни и същи. 

 Вижте още за моя личен опит със свалянето на тегло тук, изтеглете ОТКЪС от книгата ми "Как успях да отслабна?" или се абонирайте за новото в блога.

Харесайте страницата на ЗдравДух във Фейсбук!   

Последно променена наСряда, 18 Март 2015 17:21

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Real Time Analytics