Влез

Тайна карта за евтино пазаруване

Тайна карта за евтино пазаруване - 5.0 out of 5 based on 1 vote
Евтино пазаруване Евтино пазаруване

Днешният материал е преводна адаптация на статия, която много ми допадна. Предполагам, че знаете за стратегията на супермаркетите да подреждат така стоките си, че да ни накарат на подсъзнателно ниво да купим точно каквото те искат. Сега ще разберете как точно го правят:

 Ако и вие сте като повечето хора, вероятно ви се случва да преминавате през близкия супермаркет без да си давате сметка за дизайна и подредбата на стоките в него.

"Не вярвам, че повечето хора са наясно колко много мисъл влагаме в подреждането на артикулите" - казва Джоузеф Тримби - собственик на Encinal Market в Калифорния и 20-годишен ветеран в хранителната индустрия. "И то не само за скъпите стоки, а въобще за стоките, които искаме клиентите да купят, като етикетите био и органично се поставят точно на нивото на очите"

 Понеже има строга зависимост между мястото на поставяне на стоката и цената й, способността да анализираме подредбата на супермаркета, може сериозно да намали бюджета ни за пазаруване. (Изрежете "мазнината" от сметката си в хранителния магазин, за да намалите парите, които харчите за храна и да облекчите бюджета си!)

 Стратегически подредени артикули за продажба

 Магазините добре осъзнават, че седмичните им промоционални продукти са довели клиентите в обекта им, така че тези стоки са поставени в най-крайната част на магазина. По този начин ви се налага да минете край всички щандове, като се изкушавате да добавяте продукти в кошницата си по пътя.

 Като поставят промоционалните продукти най-навътре в супермаркета, търговците се опитват да наваксат за минималната печалба от тях чрез продажбата на допълнителни стоки. 

Избягвайте импулсивните покупки

 Много често част от скъпите продукти са поставени за удобство до касите, където е много вероятно да направите импулсивна покупка. Обикновено същите стоки можете да намерите вътре в магазина на по-ниски цени.

Пазете се от комбинирани продукти на промоция

Магазините често внимателно комбинират 2 или повече сродни продукта, като дори увеличават цената им. 
Обикновено ако има стока, която може да бъде комбинирана с друга като салса сос с чипс или дресинг със салата - търговците предлагат техните по-скъпи версии до съответния продукт, за да ги грабнете импулсивно. По-евтините марки от този салса сос и чипс обикновено се поставят на отделни отдалечени щандове. 

Търсете нависоко и на ниско

 На самия щанд, поставянето на стоките по рафтовете също е важен фактор. Най-евтините стоки обикновено се поставят по-ниско или пък на най-горния рафт. По-скъпите стоки се поставят на височина между 1.20 и 1.80 (4-6 фута). Това е точно на нивото на очите и по този начин продуктите, поставени там, се оглеждат най-много.

Гледайте в правилната посока

 Повечето хора са десняци и имат склонност да вземат повече неща от тази посока, така че поставянето на по-скъпите продукти по-вдясно спрямо други подобни на тях, но по-евтини, също води до повече продажби. 

Вземете най-важното и не спирайте по пътя

 Случва се доста често - отивате до магазина за хляб и мляко и се връщате с дузина торби, пълни с покупки. 

 Има си причина, по която месото, яйцата, млякото и другите най-нужни стоки се поставят толкова далече от входа. Мърчандайзерите ги подреждат по този начин, за да накарат клиентите да се изкушат, минавайки покрай много други храни и да ги сложат в кошницата си, макар че те не присъстват в списъка им за пазаруване.  

 За да избегнете отклонения, които могат да ударят по джоба ви, е добра идея да не минавате между щандовете, а по края на магазина и да вземете само каквото ви е нужно. 

 Съвети от експерт по дизайна в хранителната индустрия Кърт Джонсън

  Ето къде може да откриете уж "горещите сделки": 

 - Веднага при влизане в магазина - там можете да намерите всички сделки от типа "купи едно, вземи две".

 - Близо до касите: Всички по-изкушаващи оферти са при точката на приключване на пазаруването. Това включва и деликатесните и сладкарските продукти. 

 Някой допълнителни съвети от Джонсън:

 - Всеки хранителен магазин варира в начина на подредба на артикулите, но като цяло на крайните и по-богато заредените щандове се поставят стоките, обвързани със седмичните, специални промоции.

 - Скрити изгодни ценови оферти като "10 бр. за 10$" може да се намерят,  далеч от централните стелажи.

-  Наистина скъпоценни находки може да се намерят при сезонните и подредени на случаен принцип щандове.

 И така, като отделите малко време за анализ на подредбата на стоките в супермаркета, можете да откриете най-изгодните за бюджета ви стоки и да спестите повече пари за съществените неща в живота. 

 Източник: investopedia.com

 Може би ще ви е интересно да прочетете още "Какво не е наред с промоциите?"

Последно променена наЧетвъртък, 05 Март 2015 15:41

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Real Time Analytics