Влез

Защо има смисъл да си направим блог?

Защо има смисъл да си направим блог? - 5.0 out of 5 based on 5 votes

    blogИ аз като повечето блогъри, стигнах до момента, когато искам да споделя защо за мен има смисъл в създаването и поддържането на собствен блог.

  Нека първо да разкажа как успях да си направя сайт.

Преди време сърфирах из мрежата и си мислех, че всички интернет страници са направени от изключителни професионалисти, които с години са изучавали кодове и програмиране и че това е дейност недостижима за мен като обикновен читател.

Честно казано имаше период, когато наистина присъствието в интернет можеше да си извоюваш единствено, ако платиш на специалист или пък си направиш недодялана страничка с html. Следващата стъпка бяха програми като Dreamweaver, които улесняват малко повече работата на уеб-дизайнера.

След това слава богу се появиха и готовите платформи за блогове/сайтове като Blogger, както и безплатните системи за управление на съдържанието (CMS). Последните са лесен за използване, интуитивен софтуер, чрез който всеки може да създаде своя уеб-страница. Тези програми не са по-трудни за усвояване от Word например. За това как да си направите сайт, прочетете повече тук. Сега да се върнем на въпроса.

Какво коства поддръжката на личен блог?

Създаването на блог изисква време, постоянство, както и минимални средства, ако искате все пак да излизате по-напред в резултатите. Затова, ако планирате да си направите свой сайт, трябва да имате предвид следните неща:

За да се развива и расте вашият блог, е нужно почти ежедневно да отделяте време за поддръжката му:

Редовно да пускате ново и качествено съдържание. Аз публикувам средно по 3-4 статии на седмица, като по този начин поддържам интереса на читателите, задържам вниманието им, а и печеля нови посетители.

Честото публикуване на нови материали ми помага и да се издигам все повече в резултатите на Гугъл, откъдето идва и най-големия ми трафик.

Не мислете обаче, че това е толкова лесно. Сигурно си казвате: „Какво са 3-4 кратки статийки от 500-800 думи. На фона на ежедневната работа, това е малко усилие.”

Но представете си след работния ден, ангажиментите покрай децата или домашните задължения да трябва да седнете и да напишете поредния материал и то без да пропускате, без да се скатавате и без да отбивате номера.

За тази цел трябва да се абстрахирате от проблемите, да изпразните главата си от останалите ангажименти и просто да действате. Може да отнеме час-два, пет в зависимост от темата, от проучването, което правите за статията си и от моментното ви настроение. Вече не звучи толкова лесно май? Това, което може да ви помогне е да маркирате и нахвърляте идеите си и когато блокирате и не се сещате за какво да пишете, вадите черновите, "отупвате ги от праха" и ето ви нова хубава статия.

 Друг важен момент е поддръжката и популяризирането на блога ви. Това също е енергоемко и изисква време. То включва:

  1) Пускане на статиите в социалните мрежи – Фейсбук, Свежо, Туитър, Гугъл+ и др.;

  2) Постване на  коментари в подобни на вашия сайтове, за да намирате съмишленици, да получавате нови посетители и още полезни линкове към страницата си;

  3) Канене на гост-автори и участие като гост-автор в други блогове;

  4) Следене на новостите за програмите, които използвате за поддържане на сайта си, както и промените в алгоритмите на Гугъл и СЕО новините.

  Както виждате отделеното време за поддръжка на блог никак не е малко. Добре е също така да си плащате за хостинг и домейн, за да излизате по-напред в резултатите от Гугъл. В моя случай цената е около 5,40 лв. на месец.

  Може би ще се зачудите тогава защо има смисъл да си направя собствен блог?

  Причините са много и за всеки могат да бъдат различни. Ще се опитам да ги обобщя:

  1) Блогът може да е средство за разтоварване на напрежението, нещо като хоби, приятно занимание. Той може да ви кара да се почувствате полезни и значими като предавате личния си опит и знания на други хора. Чрез блогването можете да се запознаете с нови и интересни личности с подобно на вашето мислене или съвсем противоположно, а това може да ви обогати неимоверно.

  2) Блогът може да е канал за популяризиране на бизнеса ви, фирмения ви бранд и продуктите и услугите ви. Чрез него печелите верни последователи и потенциални клиенти, които ви опознават като лоялен и честен предприемач;

  3) Блогът може да ви донесе приходи от реклама. Разбира се, трафикът му трябва да е сериозен, ако искате да постигнете нещо. Естествено повече се печели от сайтове на английски.

  Печалбите от блог като моя с ок. 250-270 посетители дневно не са големи, но затова пък изпитвам удоволствие от писането на статии. Друг огромен плюс е, че се уча как да популяризирам сайта си сред по-голяма аудитория. Това може да ми е от полза, ако се захвана с по-сериозен интернет бизнес.

 Скоро (след около седмица) ще започна курс по електронна търговия, където се надявам да усвоя основите на онлайн предприемачеството. Интересът към тази сфера се породи естествено покрай създаването и поддържането на блога ми.

 Ще се радвам колегите блогъри да допълнят какви са според тях бонусите от блогването!

  Ако искате да получавате най новото и актуалното от ЗдравДух.com – абонирайте се за бюлетина на сайта и ще може да спечелите ел. книга "Как успях да отслабна?" 

 Харесайте страницата на ЗдравДух във Фейсбук!  

Последно променена наСряда, 30 Октомври 2013 13:37

6 коментари

 • Теодора Дончева-Влаховска
  Теодора Дончева-Влаховска Понеделник, 08 Юли 2013 20:34 Връзка на коментара

  Здравей, Борис,
  Според моето скромно мнение ще е полезно да си направиш профил в Гугъл+ и да включиш бутонче от тази социална мрежа в сайта си. Това е соц. мрежа, разработена от собствениците на търсачката Гугъл, така че със сигурност ще имаш предимство, ако популяризираш дейността си през нея.
  Можеш да питаш за това и в някои СЕО форум. Успех с популяризиране на бизнеса ти!

 • Борислав Миланов
  Борислав Миланов Сряда, 03 Юли 2013 22:31 Връзка на коментара

  Привет на всички читатели.И аз от скоро си направих блогове в блогър и уърд прес,все още се чудя на кой блог ми е по-лесно /тъй като пускам и снимки доста /да работя,имайки предвид че съм английски неговорящ и срещам трудности понякога дори с най-елементарни неща.Четейки тези неща виждам че съм на права посока да доразвивам сайта си и фамилната си фирма .Имам едно питане към знаещите,дали има смисъл блога в blogger да го съединя или там както е по-точната дума с гугъл +
  поздрави и успехи в блогъренето :)

 • Теодора Дончева-Влаховска
  Теодора Дончева-Влаховска Понеделник, 13 Май 2013 11:17 Връзка на коментара

  Адо, наистина смислен коментар. И аз съм на принципа, че не трябва да пускаш статия на всяка цена без да има какво да кажеш. Важно е обаче да пишеш по-често, за да поддържаш прилично ниво на трафик и интерес от старана на читателите. Аз пиша на разнообразни теми и така си осигурявам повече материал за споделяне. Вероятно на блогърите, които пишат по един топик им е по-трудно, не знам.

  Андреа, права си, че сърфиращите стават все по-претенциозни, защото конкуренцията е голяма и трябва да сме на ниво.

  Димитър, наистина поддръжката на блог не е лесна, но ако те влече със сигурност ще намериш време. Важно е да не зарежеш нещата напълно, трябва постоянство.

 • Димитър Христев
  Димитър Христев Сряда, 01 Май 2013 16:16 Връзка на коментара

  Абе блогът си е къртовски труд! И аз се старая да пиша статии за моя от чист ентусиазъм, но понякога времето наистина не стига покрай университет, работа, учене. Но пък като прочетеш някой готин коментар, който казва, че си свършил добра работа и ентусиазма пак пламва с нови сили! :)

 • андреа
  андреа Вторник, 30 Април 2013 14:32 Връзка на коментара

  да се поддържа блог не е лесна работа, при толкова много и разнообразие от информация, да задържиш вниманието на капризните читатели е доста трудно, но ако имате какво да споделите със света, дерзайте....

 • Адо
  Адо Понеделник, 29 Април 2013 20:12 Връзка на коментара

  Аз ще допълня само, че това да имаш блог не означава, че си задължен да публикуваш статии в точното време и секунда. Всеки си води различен дневник за в=публикации. Примерно аз пиша само, когато имам настроение и идеи. Не виждам блога като задължение, а като начин на изразяване. Изразявам себе си пред света, по този начин, както аз си искам.

  Ако целта ви е да печелите приходи, тогава редовното публикуване на съдържание и голямата аудитория, водят към добри приходи, както каза и Теди. При корпоративните блогове малко е по различно. Те са на моя принцип, публикуват само важни и значими работи или неща свързани с дейността на фирмата.

  Ако искате да бъдете едни от най-добрите блогъри, не виждайте блога като задължение, а място където да изразявате себе си и вашите мисли пред света.

  Поздрави и усмивки!
  АДО. :)

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Real Time Analytics