Влез

Предприемаческият дух във вълшебните приказки

Предприемаческият дух във вълшебните приказки - 5.0 out of 5 based on 4 votes

  ubiva-zmeiaВсички харесваме вълшебните приказки. Те са първите истории, чрез които се докосваме до реалния живот. Произхождат от древни митове и легенди и често в основата им е някои от ритуалите на т. нар. инициация или посвещаване. Този обред се свързва с възмъжаването, посвещаването в тайните на социума /племето/ и е съпровождан с множество изпитания, символична смърт на индивида с цел завръщането му като нов, зрял и различен човек.

  Всичките препятствия, през които трябва да премине приказния герой са всъщност част от духовното му израстване, преминаване от профанното към свещеното пространство. Чрез тях той доказва, че заслужава новия си живот - обикновено охолен и с красива и силна жена до себе си.

 Наскоро, докато четях приказка на малкия си син, не можах да не се замисля за всички тези древни и мистични тайни. Истината е, че и в днешния си живот, всички ние преминаваме през множество изпитания, които могат или да калят духа ни или да го сломят напълно.

  Това е разликата между успелите и посредствените - тази тънка граница. Можем ли да се стремим към промяната, макар да чувстваме, че това означава символична смърт на досегашния ни живот? Можем ли да изтърпим изтезанията и шамарите на съдбата, за да постигнем целите си? А доколкото виждам стремежите на предците ни не са много по-различни от нашите - добро здраве, уважаване на ценностите и добродетелите, спокоен и охолен живот, достойна половинка и продължение на рода с най-качествените гени. 

  Всъщност съвременният образ на предприемача до голяма степен според мен отговаря на приказния герой. Той има качествата на смелчагата, тръгнал да спечели кралството и ръката на принцесата като допълнение. /Макар че, имаш ли царството, принцеси ще се намерят. :)/ Кое му помага?

  Решителност и склонност към риск

  Често приказният герой е от низша прослойка. Въпреки това, когато царят пита кой ще се наеме да отиде през 9 земи в десета и ще му донесе жива вода, всички се спотайват и се скатават, единствено нашият човек приема. Обикновено е провъзгласен за луд на всеослушание, понася негативизъм и тотално бива отписан от света на живите.

  Познато ли ви звучи? Повечето от най-успелите предприемачи са се чувствали по същия начин - неразбрани, уверявани от всички, че няма да успеят и че това към което се стремят е нереално. Въпреки това те притежават решителността да тръгнат смело напред.

  Вяра в собствените възможности

  Приказният герой много често е обявяван от всички за глупак. Обикновено той е селският шут или най-малкият от трима или седмина братя. Върху него падат най-малко надежди да изпълни кралската повеля. Той е подиграван, усмиван и неуважаван от роднините си и обществото. 

  Въпреки това той показва невероятна увереност в себе си. Не се интересува от чуждото мнение и действа безстрашно по задачите. Същото прави и успешният предприемач. Тогава не е странно, че е на върха, нали?

  Хитрост и креативност

  Героят надвива змея - пазител на водата /извора/ или друго съкровище, като често използва някоя хитрина. Възползва се от негова слабост. За да го надвие, юнакът е необходимо да се равнява по смелост, сила и лукавство със самия змей. Затова често героят е обявяван за негов потомък или родственик. 

  И това ме навежда на мисълта за приликите между предприемача и приказния смелчага. И двамата трябва да са от стара коза яре. Да могат чрез иновативно мислене да победят конкуренцията за така желания извор на богатството и младостта. / Тук не намеквам за концесията на минералната вода/

  Социални умения

  Приказният герой знае кога да действа с меча и кога може да постигне целите си просто с една добра дума. Когато отива в къщичката на вещицата, той не се разправя със сила, а с добри думи я увещава да го нагости и да му помогне. От това, той печели много повече, отколкото ако води битка.

  Добрият предприемач също умее да се възползва от силата на словото, за да преуспява. Той има широк кръг от социални контакти, който завързва и поддържа с лекота. Знае, че за да получиш трябва да дадеш.

  Интуиция

  Когато героят стигне до кръстопът, той винаги знае накъде да тръгне. За разлика от по-големите си братя, които избират най-лекия път, той е склонен да рискува и да поеме по най-тежката пътека, защото знае, че там се крие успеха. Нарушаването на табутата и забраните също не е проблем за юнака, понеже той е наясно, че само така може да отключи поредица от събития и ситуации, който ще му помогнат да изпълни задачата си. 

  По същият начин добрият предприемач винаги знае кога има смисъл да рискува. Той е надарен с богата интуиция. Не винаги успява от първия път - това е ясно. Тези негови ялови опити могат да бъдат оприличени на напъните на по-големите братя. Важното е да не се страхуваш, а да опиташ пак. Както се казва - пари се дават до три пъти!

  А вие виждате ли аналогии между героя от вълшебните приказки и добрия предприемач?

 Вижте още "8 мантри на предприемача-авантюрист"

 Ако искате да получавате най новото и актуалното от ЗдравДух.com – абонирайте се за бюлетина на сайта и ще може да спечелите ел. книга "Как успях да отслабна?" 

 

 Харесайте страницата на ЗдравДух във Фейсбук!  

Последно променена наСряда, 30 Октомври 2013 13:20

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Real Time Analytics