Влез

Живот на село или живот в града? Икономически фактори и не само...

Живот на село или живот в града? Икономически фактори и не само... - 4.6 out of 5 based on 7 votes

 jivot na selo ili v grada Голям процент от хората са раздвоени дали биха искали да живеят на село или в града. Аз също имам подобни терзания. Но който и от тези два избора да направите, несъмнено ще откриете плюсове и минуси.

  Има и крайни мнения по въпроса. Някой се спират с твърда увереност на градската или селската действителност, като изтъкват непоколебими мотиви за това. 

  Аз от доста време имам наблюдения над доводите, които се привеждат в подкрепа на единия или другия избор.

  Ето например разсъжденията на някои млади хора от моето село, които са решили да живеят в града:

  "Какво да правя в това забутано село? Аз искам да се срещам с приятели и да се забавлявам. А тук има предимно застаряващи хора. Няма и работа. Поне не такава, която да ме удовлетворява. Бих могъл да се занимавам със зеленчукопроизводство, но затова ли учих 5 години в университет?"

 Това е едно от най-честите мнения.

  Друго странно и непонятно за мен отношение, с което съм се сблъсквала от малка, когато съм си ходила на село, е ниското самочувствие на някои от съселяните ми или хората от малките градове особено спрямо някой, който живее в столицата. Това винаги ме е изумявало. Изглеждало ми е като някакъв странен и незнайно защо ненадживян комплекс още от времето на комунизма. Нали тогава са им завиждали на хората със софийско гражданство? Ама на времето София си е била красиво малко градче и хубаво място за живеене.

  Сега подобни комплекси ми изглеждат наивни и детински особено на фона на днешния космополитен свят, когато можеш да живееш където си поискаш. Дори ако работиш по интернет, може работата и местоживеенето ти да са разделени с океан.

  А каква е другата гледна точка? Има и хора, които оценяват живота близо до природата, на село. Имам приятели, на които въпреки, че им се налага да работят в София, избраха да живеят в едно райско кътче близо до Своге. Какво им коства това? По два часа път до офиса и 2 часа наобратно всеки ден /с влак и после с градски транспорт/. И забележете, те имат възможност да живеят и в града, но не искат. Толкова ненавиждат трафика, мръсотията и стреса, че не можаха да се примирят с грозотата на градската действителност.

 Вероятно ако следите блога, не ви е убягнал и друг пример за желанието за живот близо да природата. Преди известно време писах за млада двойка англичани, които избраха да живеят на моето село /Търновско/. Оказа се, че не са единствените. Наскоро разбрах, че има още едно младо момче с майка си отново от острова, който също са се заселили на село за постоянно. Оказа се, че си имаме и италианци, макар, че тях още не съм ги виждала. 

 Честно казано мен това не ме учудва вече. Отдавна знам, че на това място има особен магнетизъм и макар и някои от местните да не го оценяват, той се усеща дори от чужденците. 

 Те казват, че природата е изключително красива и че сами не знаем какво имаме, да не говорим за свободата на живота на село - да отидеш за риба, да си спокоен, да нямаш излишен стрес, да плащаш ниски данъци /мнооого ниски в сравнение с техните/.

 И така, нека обобщя най-честите за и против за живота в града и този на село.

 Поддръжниците на първия избор казват:

- на село не можеш да си намериш добре платена работа;

- дори да си намериш работа някъде, вероятно ще трябва да пътуваш до близкия град, а и няма да имаш алтернативи, ако се наложи да те съкратят например;

- кръга от хора, с които се срещаш е ограничен;

- времето минава бавно и скучно;

- хората клюкарстват и те обсъждат;

- голяма къща се поддържа по-трудно от апартамент, а като добавим и градина става още по-тежко;

- децата ми няма къде да учат, а нямат и много връстници, с които да се срещат;

- по-труден е достъпа до здравни услуги, няма и аптеки;

- ако искаш да напазаруваш разнообразни стоки, дрехи и др. трябва да пътуваш до близкия град;

- има повече насекоми, буболечки и вредители.

Хората, които избират селото казват:

- на село също има избор какво да работиш - има европейски програми за развитие на селските райони, можеш да намериш работа по интернет или да пътуваш до близкия град;

- има и вариант да направиш малък бизнес в града и да живееш на село от доходите от него;

- хората в града са студени и така или иначе тези, с които се срещаш ежедневно не са много;

- на село хората са приятни, услужливи и любезни, грижа ги е за теб, познават те и те карат да се чувстваш значим;

- има по-малко стрес ;

- по-близо си до природата, имаш свободата да решаваш как да разпределяш времето си;

- времето и парите имат друго измерение - повечето стоки са по-евтини, можеш да си отглеждаш или да си набавиш почти безплатно еко продукти;

- когато живееш в къща прекарваш повече време навън, по-красиво е, имаш двор и градина, можеш да откриеш себе си в хоби като градинарството, имаш достъпни зеленчуци и плодове по всяко време;

- децата ти си играят на воля и не се притесняваш, че нещо може да им се случи, ходят си на гости и се чувстват волни и свободни;

- въздухът е чист, гледките - красиви, можеш да се разходиш в близката гора или да отидеш за риба;

- в града дишаш мръсен въздух и се бориш ежедневно с трафика;

- на село се боледува по рядко, защото имунната ни система е по-здрава, не сме подложени на толкова алергизиращи фактори и стрес;

- не е необходимо да се обличаш официално или според някакви офис-правила;

- децата ти ще познават от малки животните, а не само от картинки.

  Предполагам, че всеки от вас ще се сети за още много фактори, клонящи към единия или другия избор. За мен единствените два аргумента, които могат да наклонят везните към градския живот са донякъде работата и образованието на децата.

  Но изглежда, че всичко зависи от характера и възрастта на човек за това къде ще предпочете да живее. Например има хора, които предпочитат динамично ежедневие, по-лесно преодоляват стреса и не могат без нови предизвикателства. За тях е ясно кои избор ще направят. Други са по-спокойни натури и обичат безкрайно много природата, а може и да са с творческа професия, която е по-добре да практикуват в по-хармонична среда. 

  От друга страна младите хора, на които им се живее нощно време, разбира се биха предпочели града.

  Двойките с малки деца под 7 г. възраст вероятно ще се чувстват по-добре на село, но когато децата им тръгнат на училище, ще трябва да помислят за качествени варианти на образование и да се преместят в по-голямо населено място.

  Така че изборът си го прави всеки сам, макар че понякога е възможно силно да си раздвоен...

  Ще се радвам да споделите и вашия избор и гледна точка в коментарите. Благодаря! :)  

 Ако искате да получавате най новото и актуалното от ЗдравДух.com – абонирайте се за бюлетина на сайта и ще може да спечелите ел. книга "Как успях да отслабна?" 

 

 Харесайте страницата на ЗдравДух във Фейсбук!  

 

Последно променена наСряда, 30 Октомври 2013 12:29

7 коментари

 • http://bg.healthraport.com/
  http://bg.healthraport.com/ Събота, 18 Юли 2015 23:26 Връзка на коментара

  Страхотно написано, дано има още такива теми.

 • Теодора Дончева
  Теодора Дончева Сряда, 01 Август 2012 21:20 Връзка на коментара

  Тони, извинявам се. Един от коментарите ми се изгуби.

  Не знаеш колко си прав! Хората обикновено идеализират това, което не могат да имат. Нещо като неосъществената любов. Не виждаш недостатъците й, затова за теб е перфектна.

  Аз също бих предпочела живота на село, макар че за момента е трудно постижим за мен.

  Впрочем целият август ще съм там. Нали съм в отпуск по майчинство. :)

 • Теодора Дончева
  Теодора Дончева Вторник, 31 Юли 2012 13:05 Връзка на коментара

  Здравей, Радомир! Доста съществен проблем поставяш. И аз мислех да добавя за престъпността, но нея я има и в града. Вярно на село пустеещите къщи са постоянен и лесен обект на набези. На моето село има нещо като СОТ и ние се възползваме от услугата. Дано да има ефект. Къщата ни не и пустееща слава богу, а и точно на централно място.

  Англичаните, доколкото разбрах избягвали места с повече цигани.

 • Радомир Стефанов
  Радомир Стефанов Понеделник, 30 Юли 2012 21:12 Връзка на коментара

  Много важен проблем за живота на село е липсата на полиция и бързата и реакция. Затова много българи и англичани се дивят на чудната ни природа, ниски данъци и висока престъпност. Обичам селата и ме боли от запустелите села в Добруджа , Мизия , Видинско и навсякъде в БГ.

 • Стойне Василев от Финансовите съвети на Бат Тони
  Стойне Василев от Финансовите съвети на Бат Тони Понеделник, 30 Юли 2012 15:50 Връзка на коментара

  Теди, за всички доводи и на едните и на другите важи поговорката "На чужд гръб и сто тояги са малко".

  Повечето "За" живот на село са от хора, които сега живеят в някой град и за тях всичко на село е цветно, пърхат пеперуди, земята ражда био плодове и зеленчуци, които продаваш и с парите си купуваш евтини стоки и продукти.

  За да съм честен и аз мисля по подобен начин, но това не означава, че е така. Малките градове и села си имат своите проблеми (които си описала много добре).

  Например, аз мога да работя професията одитор само в 2 или 3 града в България. Колкото и да ми се иска да живея на село, засега е невъзможно и се задоволявам с това всеки уикенд да съм на едно от селата ми сред природата.

  Тези хора, които са "За" града са предимно от малки градове и села. За тях всичко е по-хубаво и става по-лесно в града. Всеки взима "иляда" лева и е "Цар на квартала". Разбира се, и те не са прави.

  Ако аз трябва да дам някакъв съвет е "Живейте на село и работете в града". Това е и моето желание. Надявам се скоро да се получат нещата.

 • Теодора Дончева
  Теодора Дончева Понеделник, 30 Юли 2012 14:55 Връзка на коментара

  Здравей, Герасим. Благодаря. Ще разгледам блога на Тишо. Попадала съм и преди това там :)

 • Герасим
  Герасим Понеделник, 30 Юли 2012 08:34 Връзка на коментара

  Здравей,
  Пример за това е е Тишо - блог asktisho
  С Уважение:
  Герасим

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Real Time Analytics