Влез

Как гледате на парите си?

Как гледате на парите си? - 5.0 out of 5 based on 7 votes

  pari-stokaКак възприемате парите си? Като нещо непроменливо, универсално и единно или като динамична величина, която може да има различна стойност и се търгува като стока? Този двойнствен характер на паричните знаци е странен за много от нас. 

  Както всички знаем, парите са продукт на цивилизацията, създаден за улеснение на хората. Преди това е съществувало т. нар натурално стопанство, където всяко семейство се е опитвало да произведе стоките, от които е имало нужда. Практикувала се е и размяната на продукти, което е било непрактично и не особено удобно. Именно затова се е появила необходимост от единно разменно средство. Първоначално в ролята на желани от всички платежни ресурси били солта, подправките, скъпите тъкани и редките метали. А в наши дни парите са най-ценната и всепризната разменна единица. 

 Свикнали сме да гледаме на паричните знаци като на основен символ на престиж и богатство. Затова не е странно, че понякога забравяме, че и те могат да бъдат продавани и купувани повече или по-малко изгодно точно като другите стоки.

 Какво имам предвид? 

  Да кажем, че решите да си отворите депозит в банка. Какво правите тогава? Продавате своите пари, като получавате за това доход под формата на лихва. Същото става и когато вземете кредит. Вие купувате от банката пари, а тя също ви начислява лихви в своя полза. Така вие реално търгувате с парите си. Те стават обект на размяна, както е и при стоките.

 Друг пример, сигурно сте чували за форекса - търговията с валута. Тук отново имаме покупко-продажба на различни парични знаци, което може да ни доведе до загуба или печалба. Това също навежда на мисълта, че парите не са чак толкова универсални и че макар да знаем, че ни вършат работа във всяка ситуация, трябва да си отваряме очите на четири, така че като добри търговци да извлечем максимална полза от тях.

 Но да оставим банките и форекса, замисляли ли сте се, че ежедневно можем да губим или печелим според това как управляваме парите си. Истината е, че понякога за едни и същи пари, можем да получим по-лоши или по-добри стоки и е в нашите ръце да извлечем максималното от средствата, с които разполагаме. За съжаление много често се пускаме по течението, не искаме да спрем и да помислим дали това лежерно състояние не ни носи загуби - на пари, на време и на свобода. 

 Например когато пазаруваме дори най-елементарни битови стоки, понякога е нужно да направим съвсем малко проучване, като да разберем дали магазинът през улицата не предлага по-изгодни цени за същите продукти. Ако това ни спести дори само два лева на ден, в края на годината ще имаме над 700 лв. А това не е ли цената на една прилична лятна почивка или освежителен ремонт

 И пак стигаме до идеята, че ние всъщност ежедневно се проявяваме като търговци, но не както е било в миналото, да си разменяме стоки и да се пазарим, а по скоро да успеем да направим най-изгодната сделка за себе си, да вземем най-доброто за парите, с които разполагаме и за които сме се трудили.

А как да стане това?

С малко проучване, с малко мисъл и с поне малко ентусиазъм. Ако приемете това като предизвикателство, като игра, дори може да ви бъде забавно. :)

 Ако искате да получавате най новото и актуалното от ЗдравДух.com – абонирайте се за бюлетина на сайта и ще може да спечелите ел. книга "Как успях да отслабна?" 

 Харесайте страницата на ЗдравДух във Фейсбук!  

Последно променена наСряда, 30 Октомври 2013 11:48

5 коментари

 • Теодора Дончева
  Теодора Дончева Сряда, 23 Май 2012 19:46 Връзка на коментара

  Ели, супер за българчето! Ама то расте в свят с повече възможности :)

 • ели
  ели Сряда, 23 Май 2012 11:30 Връзка на коментара

  А ето и един младеж с добра ориентация в монетарния ни свят, надявам се да не е п-в правилата на сайта
  http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=&article=410843

 • ели
  ели Сряда, 23 Май 2012 11:23 Връзка на коментара

  Ха-ха, доста забавно четиво. Всяка статия, която помага за финансовото ограмотяване на хората я приветствам. Все се чудя, защо се налага хората в страната ни да са толкова изобретателни, не е нужно обаче да се ожлеждам много надалеч, съседите ни напр. имат доста по-добро управление и доста по-упорити и авторитетни управници. Нашите се правят на авторитетни само пред нас. В тази връзка да не забравяме, бедните държави инвестират лошо, богатите - по-добре, просто въпрос на ресурс и мироглед, обвързан с ресурса. Същото се отнася и за по-малки, че и най-малки финансови структури.

 • Теодора Дончева
  Теодора Дончева Вторник, 22 Май 2012 17:03 Връзка на коментара

  Да, наистина в много страни тези уроци за парите се преподават още в училище. Финансовата култура на хората е доста висока, а в България няма голямо търсене на тема управление на парите. Дори на мен ми прави впечатление, че хората четат повече статиите за отслабване или рецептите, отколкото раздела за лични финанси. Но това ни най-малко не ме демотивира да пиша!
  Златка, и аз ти желая усмихнат ден!:)

 • zlatka trifonova
  zlatka trifonova Вторник, 22 Май 2012 12:21 Връзка на коментара

  Поздравления,Теди!Много поучително!Управлението на парите,макар и да не са много е важен момент,като имаме впредвид конкуренцията и постоянно променящите се цени на стоките.И малкото пари трябва да се управляват разумно за да не губим.Чула съм,че в други страни се консултират по този проблем!Благодаря ти!Дано повече хора прочетат тази полезна статия.Хубав ден ти желая!

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Real Time Analytics