Влез

Финансова свобода (95)

Юли Tонкин – човекът генератор

Юли Tонкин – човекът генератор - 5.0 out of 5 based on 2 votes

 Ако не ви е известно името от заглавието, ще ви кажа, че става въпрос за човека, който прави най-големите събития за личностно развитие в България. Разгледайте сайта му Misli.bg и Youtube канала му. 

 А ако искате да разберете от първо лице за каква точно личност става въпрос, по-надолу в статията – ще пресъздам и личния си разговор с него по телефона, но имайте търпение да стигнем до там. Ще започна малко по-отдалеч.

 Не мога да повярвам колко много открих за себе си през последните две години. Направо хаосът се превърна в космос – в порядък. Огромна заслуга за това има увлечението ми по личностното развитие и невероятните светове, които се разкриха пред мен, докато чета и слушам вдъхновяващите послания на хора като Джим Рон, Тони Робинс, Брендън Бершард, Лес Браун и мн. др и автори като Дейл Карнеги, Робърт Чалдини, Наполеон Хил – не мога дори да ги изредя.

  Но днешната статия искам да посветя на една вдъхновена личност – симпатягата Юли Тонкин. Това, което лично мен много ме впечетлява у него е как с лекота преминава от една небрежна шеговитост и нехайност (присъща на побойника на класа) към проникновения от мъдреци като Лао Дзъ. Благодаря ти, Юли, за многото „аха“ моменти в живота ми, до които ме доведоха срещите с теб!

  За мен Юли е човек, който дава стойност и променя животи. И помогна и на мен - изгубих майка си преди година, но оцелях – посветих й книга с поезия и продължих напред, а това беше и нейното могъщо послание към мен – да не страдам.

  От Юли и от света, който той ми разкри, научих че мога да живея тук и сега, в настоящия момент, че важен е фокусът и в твой контрол е накъде ще го насочиш. А когато се фокусираш в правилната посока, болката изчезва, понеже човек не може да мисли за две неща едновременно. И така ден след ден се съвземах и вървях напред.

  В света на личностното развитие и себепознанието смисълът на живота е да откриеш мисията си като свържеш точките на всичко, което си правил и постигнал до момента. Целта е да избереш къде се пресича това, което обичаш да правиш и това, което най-много ти се отдава.

  Сега най после мисля, че открих своята мисия в живота – да изработвам бижута от мъниста, перли, камъни и др. и да показвам на другите как да го правят. Съдадох свой канал в youtube с видео уроци. Всъщност всичко, което съм придобивала като умения до момента ме е водело към тази моя мечта, но чак сега свързах точките. Както казва и великия Стив Джобс – можеш да свържеш точките само, като гледаш назад. На пръв поглед всички уменията които съм придобивала в живота си изглеждат хаотични, но сега успях да обединя всички тях в своята мисия!

  Ей сега ще ви изредя личния си хаос, ще се хванете за главата! Невероятно е, че навързах всичко в едно!:

1) завършила съм Втора английска гимназия,

2) после Балканистика в СУ – изучават се балкански езици – румънски, гръцки, албански и др., летен езиков курс в Румъния – 1 месец,

3) курс по графичен дизайн (Photoshop, Corel, Illustrator),

4) курс по ел. Търговия,

5) самоука съм в програма за запис от екрана и обработване на видеа,

6) самоука съм в правенето на сайтове (Joomla, Wordpress, Open cart). Покрай блога ми (който четете) научих и

7) доста неща за социалните медии – Facebook, Pinterest, Twitter, Instagram и др.

  И, внимание (кашлям важно) - започвам да свързвам точките – какво ми трябва за youtube канала ми?!:

Правя го на 1) английски, за да е по-популярен – англоговорящите гледат видеа и се абонират за съдържанието ти докато спиш;

2) със занаятът за изработването на бижута от мъниста се сблъсках на летния курс в Румъния от Университета;

3) с Photoshop си обработвам миниизображенията (thumbnails) за канала си;

4) От курса за ел. Търговия научих много за SEO (как да излизам напред в търсачките на youtube, google и хората да ме намират – описания, мета тагове и др.);

5) Записвам и си обработвам сама видеата с Camtasia studio;

6) опитът със софтуер за изработка на сайтове (CMS) ще ми е полезно за следващата ми идея – да популяризирам канала си и чрез личен сайт;

7) без социални мрежи – няма достатъчно трафик към канала.

  Всичко, което постигнах е благодарение на света, в който ме потопи Юли. Себепознанието и яснотата и вярата – това са нещата, които те водят напред. От Юли чух и най-доброто определение за позитивно мислене, а именно: “Да се фокусиращ 5% върху проблема и 95% върху решението му.“

  Напоследък имах два лични досега с него, за които искам да ви разкажа.

 Първият беше, когато коментирах под едно негово видео в youtube - благодарих му за всичко, което осъзнах и постигнах вследствие на енергията му и света, в който ме потопи и въвлече. Той в отговор ме поощри да развивам канала си с личен коментар под едно от видеата ми.

 Но не само, че Юли ми помогна от разстояние. На 13.12.17 (впрочем обожавам датата 13-ти и винаги ми се случват хубави неща на това число). Та на 13-ти ми се обади по телефона – за малко не паднах от стола. И проведохме следния разговор:

Юли:  - Здравей, Теодора. Обажда ти се Юли Тонкин, можеш ли да говориш?

Аз:   - Да мога! На работа съм. Но нали знаеш как е бачкам. (закачка от едно негово видео за продуктивността на работното място)

Юли: - Виждам, че си наясно с доста от нещата, за които говоря.

Аз:   -Изгледала съм всички твои видеа.

Юли: - Поставил съм си лично предизвикателство да звънна на над 1000 човека, да ги поканя лично на "Несеминарът" – най вече вас ветераните от миналата година. Ти изненадана ли си, че ти се обаждам?

Аз:   -Потресена съм!

Юли: - На теб как ти хареса семинара, имаш ли впечатления, препоръки?

Аз: - Енергията беше невероятна, срещнах се със страхотни хора – един от тях даде име на youtube канала ми!

Юли: - Как се казва канала ти?

Аз: - BijuTeo. Преди 1-2 дни, Юли, ти коментира в канала ми и ме окуражи да продължавам в същия дух.

Юли: - Теди, разгледах канала ти вървиш стремлаво нагоре, нещата които правиш са невероятни, статистикатати за растеж – също.

  Предавам разговора ни по спомен. След това в продължение на 12 минути Юли ми даде съвети за развитие на канала ми и кое „ще ме изстреля в облаците“, понеже той – верен на себе си обича да съкращава годините в месеци.

  Каза ми да се покажа пред хората каквато съм, да им разкажа личната си история и защо правя именно това. Оказа се наистина, че е разгледал детайлно статистиката на канала ми и е забелязал, че е на английски.

  Впрочем и аз откакто имам канал в youtube постоянно правя същото – проверявам статистиките на другите канали. Не че се хваля, но като брой посещения към брой абонирани съм доста над средното Имам към 2300 абоната в момента. Половината от тях събрах за последните 2 месеца, а канала е от 7 месеца. Прави ми по ок. 100-120 лв. месечно в момента от adsence реклами.

   Е, сега вече може би си обяснявяте защо в заглавието нарекох Юли Тонкин "човекът генератор". Лично аз часове след това бях във високо енергийно състояние само от разговор с него по телефона!!! Разбирам защо хора като Дарин, Инес и Лазар са в кръга му с приятели – имат си личен гениратор на позитивна енергия. Но ако искате да научите що за интересни личности са това, следвайте канала на Юли в Youtube.

 

(2 гласа)

Ръчно изработени бижута - видео уроци

Ръчно изработени бижута - видео уроци - 5.0 out of 5 based on 1 vote

   Този пост е за хората, които се интересуват от онлайн бизнес, от това как да изкарат пари от хобито си, както и с интереси в сферата на ръчно изработени продукти и в частност бижута. Ще разкажа за моите опити дотук с изкарването на пари от интернет. В края на статията може да видите видео урок, направен от мен и ако имате желание може да ме подкрепите!

***

 Ако следите сайта ми отдавна, знаете че ме вълнуват темите за финансовата свобода, психология на успеха, здравословния начин на живот, кулинарията и др. Преминах през доста идеи. За доходите ми от блога ми zdravduh.com, който четете в момента, споменавам в тази статия. От тогава насам имам и доста рекламодатели - вижте ги тук. Но "печалбите" в момента не прехвърлят 30-50 лв. на месец. И какво ли може да се очаква от блог на български с 250-300 уникални на ден, чиято основна функция не е изкарване на пари?! 

 След това създадох и английски сайт за рецепти www.cooked-meal.com. За съжаление не се оказах достатъчно постоянна в поддръжката му и го продадох след четири години за сума със 100-тина лева повече, отколкото бях платила за хостинг и домейн през това време. 

 Следващата ми идея беше да разширя блога с магазин за ръчно изработени бижута. Проблемът беше, че разчитах на дизайнер, който реши че няма да се справи и се отказа от проекта. 

 Миналия февруари обаче най-неочаквано се запалих по изработване на бижута от перли, кристали, мъниста и естествени камъни. Вижте повече тук. Затова стартирах проект по създаването на електронен магазин:

1) Измислих лого, което сама направих.

 

2) Закупих име за новия си сайт bijuteo.com. Припомнете си как го избрах тук (с Ваша помощ).

3) Инсталирах си платформата open cart и платих 56$ за професионална тема - Journal. Много съм доволна впрочем от платформата и темата. Макар че не съм пуснала официално сайта, съм качила поне 50-тина модела гривни, обеци, комплекти и други. Модел ми е моята племенница (на 19 години), която ме научи и как да снимам професионално и ми даде скъпия си апарат за фото-сесиите. 

  Не се престрашавам още да го пусна, но съм си дала срок до 1 месец да го направя. 

  Доста обмислях по колко мога да печеля от такъв сайт, ако сама го поддържам, качвам артикулите, популяризирам го и изработвам бижутата. Впрочем работя и на пълен работен ден в компютърна фирма. Дадох си сметка, че дори почти всеки ден да изработвам и продавам по да кажем 3 различни бижута, което при тази ми ангажираност, е почти невъзможно, повече от 200-300 лв. на месец няма как да изкарам. И дори да започна да правя само това, ще си докарвам (както работя сама) не повече от 800 лв. на месец чисто.

 Затова започнах да обмислям други макар и по бавни варианти за това как да изкарам пари от тази моя страст, от това което буквално обожавам. И реших, че мога да стартирам youtube канал за ръчно изработени бижута. Уча се от най-добрите и следвам техните стъпки. Хубавото е, че нишата е тясна и специализирана и видео уроците (how to tutorials) се конвертират по-добре в сравнение с разнообразните клипчета, предназначени за широка публика. 

 И вече действам. няма и месец, откакто стартирах. Имам 12 клипа ок.1000 прегледа и 74 фена. Каналът е на английски, но всичко, което правя е ясно и без да е нужно да говоря, така че имам показвания и абонати не само от САЩ, Англия и Канада, но и от испано-говорящи страни, както и от Германия, Турция, Франция, Кувейт и много други. 

Следващата стъпка е да събера 100 фена, за да мога да преименувам канала си (в линка) да изглежда професионално като премахна буквите и цифрите в него и вместо тях сложа марката BijuTeo. Това е изискване на youtube, a и след 100-ния фен и първия месец, идват и други бонуси. След 10 000 преглед започват и приходите от реклами. Ще ви кажа като стигна до там - подозирам след 1-2 месеца.

 Вижте най-гледания ми клип и ако искате да ме поощрите и подкрепите да продължа в това начинание, моля абонирайте се от този линк, като натиснете червеното бутонче, което ще ви излезе на екрана!

Може да ме харесате и във Фейсбук. Благодаря ви предварително за подкрепата!!! :)

(1 глас)

5+ причини защо аудио книгите са ценни за всеки

5+ причини защо аудио книгите са ценни за всеки - 5.0 out of 5 based on 1 vote

  Какво си мислите като чуетеаудио книга“? Дали сте от хората, които обичат класическия хартиен том и се отнасяте пренебрежително към този формат? Или пък сте от тези, които се тупат в гърдите: „Не съм прочел нито една книга през живота си! Защо да чета, като има клипчета, от които мога да науча всичко?!“ Сред моите познати има представители и на двете групи. Именно затова пиша тази статия. Искам да изтъкна 5+ причини защо аудио книгите са ценни за всеки.

(1 глас)

Играта на парите

Играта на парите - 5.0 out of 5 based on 1 vote

 Защо повечето хора ги е страх да си признаят, че изкарването и управлението на парите е като игра? Даже стратегически игри показват точно как работят парите. Не че препоръчвам дългото пилеене на време с компютърни игри, но принципите са си заложени там, стига да имаш очи да ги видиш.

 Преди време играех една такава лека онлайн игричка, която ме накара да се замисля. Изтърпете ме да ви разкажа за какво става въпрос в нея, а после ще ви обясня защо.

 Тя се състоеше горе-долу в следното:

(1 глас)

Икономически проблеми, на които българските кандидат-президенти трябва да наблегнат

Икономически проблеми, на които българските кандидат-президенти трябва да наблегнат - 5.0 out of 5 based on 1 vote

Интересно ли ви е да получите гледна точка за България от британски финансов експерт? Днес поканих в сайта като гост-автор Греъм Матюс (Graham Matthews) да сподели своите виждания за изборите в България, развитието й в ЕС, банковата криза и др. Ето и статията, която той ми изпрати (преведена от мен):

 Не само САЩ се подготвят за важни избори през 2016 г. България е изправена пред нови президентски избори през есента и листата с потенциални кандидати скоро ще бъде обществено достояние. Настоящата дясно центристка управляваща партия ГЕРБ предстои да обяви кандидата си и дали президентът Росен Плевнелиев ще участва за втори мандат.

 Има много важни проблеми, на които кандидатите да застанат начело на държавата трябва да наблегнат в кампаниите си. Икономиката е винаги съществен фактор и има много сходни теми, по които всеки успешен кандидат трябва да заеме силна позиция.

 Банките

 След като банковата криза през 2014 доведе до оставката на българския министър-председател Пламен Орешарски, запазването и преустройството на банките е една от главните икономически цели на страната. Който и да спечели изборите, ще трябва да действа с твърда ръка и да работи за възстановяване на банковия сектор. Особено след молбата до ЕЦБ да надзирава банките и да следи 2 от най-големите през лятото на 2014.

 Членство в европейския съюз

 България се присъедини към ЕС едва през 2007 и е от най-новите членове на съюза. Много хора вярват, че се е присъединила във възможно най-лошия момент, тъй като точно тогава настъпи световната финансова криза. Гръцкия спасителен план, бежанските вълни и други фактори също не помогнаха за укрепването на държавата. Следващия президент ще трябва да заеме позиция за или против ЕС и да предусети общественото мнение и дали е необходимо провеждането на референдум.

 Външно-политически отношения

 Присъединяването към ЕС подобри българските икономически отношения с много държави. И все пак все още страната е свързана и с Русия, а събитията в ЕС и Русия могат да повлияят сериозно вноса и износа й. Много от източно европейските нации продължават да се обръщат към Запада и да загърбват старите съветски връзки. България трябва да реши кое е най-добре за нея в близко бъдеще.

 Българския лев

 Въпреки, че България е член на ЕС, BGN е все още официалната валута в страната. Въвеждането на еврото може да има, както позитивен, така и негативен ефект. Подобряването на представянето на Българския лев ще увеличи форекс търговията и би трябвало да помогне за подобряване на националната икономика. Имайки предвид, че левът е все още в употреба, стремежът да бъде запазен и то на стабилна позиция, ще помогне много на кандидатите, участващи в изборите.

(1 глас)

Новите богати

Новите богати - 5.0 out of 5 based on 1 vote

 "Новите богати" - какво ли чудо е това? Всеки си има собствено определение за богатство и то обикновено включва материални неща като пари, коли, имоти и модерни джаджи. И както в миналото е имало благородници и крепостници и днес хората се делят по подобен принцип. Модерното робство е работата от 9 до 18 ч. + кредит. Добрата новина е, че ако преди е било невъзможно да преминеш от долно към горно съсловие, сега човек има шанс да го направи. 

 А и все повече се замисляме над факта "Кога всъщност можем да се наречем богати?". Ако управляваш мащабен бизнес, но времето ти е до секунда разграфено и бизнесът ти не може и за ден да бъде без надзор от самия теб, тогава ти не си нещо повече от наемния работник. Даже си по зле, защото много хора разчитат на теб и стресът е голям - може да ти докара безсънни нощи и болести. И можеш ли да се наречеш богат? Материално - да, но пък не разполагаш с най-ценния ресурс, който определя качеството на живота ти - изборът как да прекараш времето си!

 Същото се случва и с част от хората с печеливши професии - адвокати, нотариуси, одитори, уеб дизайнери, програмисти и др. Те не винаги успяват да излязат от така наречената "омагьосана въртележка" => изкарване на много пари => увеличаване на разходите с ипотеки, нова лизингова кола, скъпи екскурзии и глезотии => още повече работа => още повече пари => нови по-големи разходи. 

 Проблемът се крие в това, че те продават времето си=на живота си за пари. Ако нещо се случи и се наложи да спрат работа, това ще ги доведе до фалит. 

 Има един много важен момент, който повечето хора пропускат. Няма да го кажа със свои думи, а ще цитирам дядо си (роден 1916 г.):

 "Ако имаш 100 пари, само докато го преброиш, те трябва да са станали 105!"

(1 глас)

Бизнес идея: Социална мрежа за подаръци

Бизнес идея: Социална мрежа за подаръци - 5.0 out of 5 based on 1 vote

  Обичате ли да подарявате подаръци? Аз определено - да. Но не обичам да подарявам каквото и да е. За мен е голяма радост точно когато подаръкът уцели целта и усетя усмивка и удовлетворение на лицето на човека, който получава Нещото, което иска!

 А случвало ли ви се е да се преструвате, че харесвате определен подарък просто от добро възпитание или понеже държите на приятеля, който ви го дава. Това си е двойна беда, понеже вие сте неудовлетворени, а отсрещната страна си мисли, че всичко е наред и следващия път пак ще получите парфюм, който мразите; цветя, към които сте алергични; и чанта във всички цветове на дъгата, която ще прашасва в шкафа ви. 

(1 глас)

Изпълни желанията си, подреди ума си

Изпълни желанията си, подреди ума си - 5.0 out of 5 based on 1 vote

 "Да изпълним желанията си"- какво значи това? Да се поглезим и да угаждаме на прищевките си? Да разтоварваме с шопинг терапия? Да си купуваме вещи, за да освободим ендорфини и да забравим за ежедневния стрес поне за малко?

 С риск да разочаровам засилилите се към Мола читатели, няма да говоря за това. При толкова статии за спестяване, изкарване на пари и управление на личните финанси, едва ли очаквате това от мен.

 Но при спестяването има някой странични ефекти, които с натрупване могат да доведат до цялостно неудовлетворение.

 А неудовлетворението=негативна енергия=неуспех.

(1 глас)

Аудио книгите - безплатна информация в удобно време

Аудио книгите - безплатна информация в удобно време - 5.0 out of 5 based on 1 vote

В днешното забързано ежедневие не ни остава време да прочетем всички книги, които искаме, нито да изслушаме всички семинари, лекции и безплатни обучения. Винаги има какво по-важно да правим и да сме на определено място, на което разчитат на нас да бъдем.

 А забелязали ли сте колко загубено време имаме в домакински задължения или придвижване? Защо да не запълним тези часове, през което скучаем или гледаме тъпо в една точка, с нещо полезно? Не знам за вас, но на мен ми е омръзнало като съм в градския транспорт да броя колко са шарките по тапицерията на седалката и да си мисля - "Ох, дано да стигна по-бързо!" Та това са хиляди часове от моя живот, които губя безвъзвратно. Ако направим калкулация колко време прекарваме в досадно чакане или неприятни задължения, вероятно ще излезе, че 1/3 от съзнателния ни живот е не по-смислен от този на мравките например.

(1 глас)

Не е честно!?

Не е честно!? - 3.7 out of 5 based on 3 votes

 Хората имаме склонност винаги да търсим вината в някой друг, но не и в себе си. Губим време в размишления защо не сме по-успели, по-богати, по-свободни. Често обаче не поемаме отговорност за собствения си живот и не осъзнаваме, че нашите съзнателни избори са ни довели до там, където се намираме в момента. 

 Всъщност в унисон с човешката природа това си го признават само успелите хора.

 А кога най-често възкликваме "Не е честно!"

(3 гласа)
Абонамент чрез RSS
Real Time Analytics