Влез

Чести грешки при спестяването

Чести грешки при спестяването - 5.0 out of 5 based on 4 votes

   SpestiavaneСъветите за подобряване на личните финанси, най-често се изчерпват с две теми – спестяване и изкарване на допълнително пари. Спестяването се изтъква като основната отправна точка, от която трябва да тръгнем, за да сме добре материално. Дори да изкарваме големи суми пари, ако не знаем как да задържим поне част от тях, няма как да сме финансово стабилни. 

  Но много често спестяването се преекспонира. Все пак едва ли искаме да повтаряме маниера на чичо Скрудж и да прекаляваме в тази насока. Абсурдното е, че понякога, когато се мислим, че пестим, всъщност губим време, нерви и пари. /Вж. "От какво няма смисъл да спестяваме?”/ Освен това има нещо по-важно от крайните опити за минимизиране на всички разходи и това е правилното разпределениe на парите.

  Спестителите, които нямат представа как да приоритизират разходите си и да управляват парите си, са основно два типа:

  Ето какво е характерно за първите:

  NamaleniaВ главата им постоянно се въртят планове как да намалят разходите си. Затова, когато видят изгодна пазарна оферта, гледат да се възползват мигновено и да напазаруват в големи количества.

  Виждат например на по-ниска цена козметичен комплект, който редовно ползват. Съответно вземат не една, а 2-3 бр. от него. След това попадат на промоция на прах за пране, после на тоалетни принедлежности. Така без да се усетят изхарчват доста пари, като пресмятат от всяко нещо по колко спестяват. От козметиката 3 пъти по 5 лева, от праха 3 пъти по 8 лв., от другите стоки още 13 лв. и се поздравяват за 50-те плюс лева, които няма да изхарчат. 

  Защо този подход често е погрешен? Всичко би било прекрасно, ако получавахме наведнъж не една, а три заплати. Истината е, че когато даваме повече пари накуп, рискуваме да не можем да покрием други по съществени месечни разходи. А ако изникне нещо непредвидено като спукана гума или нужда от лекарства, как ще успеем да го посрещнем. Замислете се заслужава ли си да хвърлим повечето от наличните си пари за покупки, които вероятно ще бъдат отново намалени след месец-два?

  Вторият тип спестители са противоположни на първите:

  Те мразят да дават накуп пари с идеята да заделят нещо настрана. Те биха се лишили от елементарни ежедневни стоки, само и само да не се бръкнат в джоба. 

  Вероятно сте имали съседи от този тип, които ако покривът тече или се сменя вратата на входа, до последно не искат да дадат своя дял от нужната сума. Предпочитат едва ли не да търпят бъдещи загуби, отколкото да дадат някои лев сега.

  Имах и такъв шеф. Беше готов да загуби клиент, които му носи хиляди левове всеки месец, защото не искаше да поеме транспорт на стоки за 30 лв. / и то еднократно/. 

  Липсата на далновидност, нежеланието да дадат пари дори за поддръжка на собствения си имот, прави този тип „спестители” дори по опасни от първите. Парите под дюшека няма да ги стоплят през зимата, ако от покривът им тече. 

  Ето защо вярвам, че трябва да има баланс във всичко. Спестяването е добро, когато е разумно, не води до други непредвидени разходи и не е фикс идея. По-важно е правилното разпределение и приоритизиране на разходите.

  А какви са вашите възгледи за спестяването? Споделете ги в коментарите!

 Ако искате да получавате най новото и актуалното от ЗдравДух.com – абонирайте се за бюлетина на сайта и ще може да спечелите ел. книга "Как успях да отслабна?" 

 Харесайте страницата на ЗдравДух във Фейсбук!  

Последно променена наСряда, 30 Октомври 2013 12:58

6 коментари

 • Теодора Дончева
  Теодора Дончева Петък, 07 Декември 2012 17:57 Връзка на коментара

  Да, разбира се, трябва да направиш всичко възможно друг да не пострада от твоето безпаричие! И затова бедността е кофти нещо!

 • Rya @ bulgarian money blog
  Rya @ bulgarian money blog Петък, 07 Декември 2012 16:41 Връзка на коментара

  Да Теди, но дори когато нямаш пари, не е правилно да ощетяваш другите - визирам случая със съседите.

 • Теодора Дончева
  Теодора Дончева Петък, 07 Декември 2012 13:19 Връзка на коментара

  Да, Рая, права си, че има разлика между пестеливост и стиснатост. В случая, понеже описвам грешките при спестяването, естествено наблягам на крайностите.

  Изключвам от това число случаите, когато си притиснат от обстоятелствата, и нямаш възможност да даваш пари за каквото и да било!

 • Rya @ bulgarian money blog
  Rya @ bulgarian money blog Четвъртък, 06 Декември 2012 21:45 Връзка на коментара

  Само да кажа, че едно е да си пестелив, друго е да си стиснат, трето е да си евтин. Съседите с вратата са ЕВТИНИ. Това е... грозна практика :)

 • Теодора Дончева
  Теодора Дончева Сряда, 05 Декември 2012 12:45 Връзка на коментара

  Тони, много се радвам, че статията ти харесва. Ценя твоя опит и мнение. Интересното е, че познавам други твои колеги одитори, както и хора, занимаващи се със счетоводство на големи фирми, които незнайно защо не се справят с личните си финанси. Този факт винаги ме е изумявал. Така че мисля, че професията личин финансов консултант има бъдеще в България.

 • Стойне Василев - Личен финансов консултант
  Стойне Василев - Личен финансов консултант Сряда, 05 Декември 2012 11:01 Връзка на коментара

  Много добра статия и напълно споделяв твоите виждания. Много хора си мислят, че личните финанси се изчерпват само с ограничения на всяка цена. Те започват да пестят от всичко - от храна, от дрехи, стоят на студено и т.н., а това не е целта.

  Целта е да управляваш умно парите си без да влошаваш качеството си на живот и постигнатия стандарт (но не и да живееш над него). Аз няма да спра да купувам шоколад Lindor само, защото е с 1 лев по-скъп от останалите, а ще се опитам да спестя пари от нещо ненужно, които да инвестирам.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Real Time Analytics