Влез

Какво не е наред с промоциите?

Какво не е наред с промоциите? - 5.0 out of 5 based on 4 votes

  promociiПромоциите са създадени, за да са взаимно изгодни на търговците и на купувачите. Поне това е масово лансираната версия.

 Чрез намаленията дистрибуторите на продукти целят да продадат повече бройки от една стока и да печелят от по-големия оборот. Потребителите също остават доволни, защото плащат по-малко за стоките, от които се нуждаят ежедневно т.е. извличат повече полза от парите си. А това донякъде вдига стойността на труда им, понеже за едни и същи вложени усилия /работа по 8 часа на ден/ те успяват да си осигурят повече комфорт.

   Така разсъждават по-големият процент от хората и това би било вярно донякъде, ако ги нямаше търговските номера и емоционалните заблуди от страна на пазаруващите. Точно затова реших да разкрия най-честите уловки и капани, в които попадаме, когато пред нас светне надписът "Промоция!"

 Какво се случва в главите ни?

 Хората сме алчни по природа. Искаме да притежаваме и да имаме. Някои се справят по-добре в борбата с тези тъмни сили, други им се отдават, но истината е че при всеки го има конфликтът. Когато ни убеждават, че можем да дадем малко и да получим много, като по този начин пестим, в повечето от нас се събужда егото и инстинктът да притежаваме. Промоциите провокират точно тези усещания и ние се отпускаме да харчим, вярвайки че е оправдано и си заслужава. 

Къде бъркаме?

 Ще дам няколко примера, когато пазаруването на промоция може да ни докара до допълнителни разходи вместо да ни спести пари.

  Пример 1. Отиваме в близкия хипермаркет да си купим например чаши. Виждаме на щанда 6 броя в комплект. Решаваме да ги купим, но до тях е поставен същия комплект, комбиниран с чинии. Цената е промоционална т.е. чашите ще ни излязат с 1 лв. за брой по-евтино. Стойността обаче на комбинирания комплект като цяло е по-висока. Въпреки това избираме него и гордо отиваме към касата в магазина, като се радваме, че сме спестили пари.

  Добре, би могло и така да се каже, но не и преди да си зададем въпроса: "Имаме ли всъщност нужда от чинии?" Ако се окаже, че сме купили стока, от която имаме в изобилие, истинате е, че сме дали напразно парите си. Те биха могли да бъдат похарчени за нещо належащо и полезно в момента, а не в някакакво неясно бъдеще, когато изпочупим посудата си. Дори това да стане, представете си, че някой роднина ви подари междувременно нов хубав комплект чинии.

  Мисълта ми беше, че това е един от недостатъците на промоциите - провокират ни да даваме парите си за неща, от които нямаме нужда сега. По този начин можем да изгубим ценни ресурси, които бихме могли да вложим в нещо по-полезно, дори нещо, което ще ни носи приходи.

  Пример 2. Решаваме да си купим компютър. Ще го ползваме като пишеща машина и за гледане на филми. Не ни трябва за игри или мощни инженерни или графични програми. Отиваме в магазина и искаме да ни съставят подходяща конфигурация. Когато разбира за какво ни е нужно, продавачът повдига вежди и казва: 

  "На вас ще ви свърши работа машинка за 400-500 лв., но знаете ли в момента само за 300 до 500 лв. отгоре какъв изтребител можете да си вземете! Направо е невероятно колко паднаха цените - мощна видео карта, последно поколение процесор и много рам памет. Направо излиза без пари!"

  И знаете ли, има голяма вероятност човекът да е прав. Но той мисли от своята камбанария. Какво той би взел, а не какво на вас ви трябва. Ако стойността на техниката постоянно пада, представете си тогава колко по-добри компютри ще има на още по-ниска цена, когато амортизирате вашия по-скромен модел след 3 години например. Тогава хем компютърът ви ще си е изплатил парите, понеже ви върши работа, хем ще можете да си вземете нещо наистина качествено и не много скъпо. 

  И какво излиза? При промоциите изгодното за едни, се оказва нерентабилно за други. Ако на някого му трябва да ползва мощни програми в работата си, ще му е полезна промоцията на компютъра с по-добрите параметри. Но ако го ползва само за писане на статии, излиза че той е "заключил" парите си в неизгодна покупка.

Пример 3. Да кажем, че редовно купувате на промоция продукти, които периодично ползвате. Излиза ви много по-изгодно така, отколкото да не следите намаленията и да пазарувате наслуки, от където ви падне.

  Аз например също разглеждам брошурите от близките супермаркети и си набелязвам стоки, за които съм сигурна, че се ползват много вкъщи и не можем да минем без тях. Такива са памперсите и храните за детето, немското масло, захар, ориз, сол, брашно, някои тоалетни пренадлежности и перилни препарати и др. 

  Каква е опасността тук? На пръв поглед - никаква. Нали тези стоки ни трябват така или иначе, а и са изгодни? Но какво ще стане, ако се презапасим? Ще ви кажа от личен опит.

  Да вземем например памперсите. Виждате промоцията и награбвате 3 кашона по 100 бр. Не сте предвидили обаче, че децата растат бързо. Какво ще стане, ако докато стигнете до третия кашон, вече ви е необходим по-голям размер? На всичкото отгоре осъзнавате, че промоцията е периодична и се повтаря на 1-2 месеца в различните магазини. Във всеки момент може да се натъкнете на намалена цена за размера, който ви трябва. Истината е, че пазарът е на цикли. Обикновено появи ли се изгодна оферта, след време ще бъде пусната отново. Просто следете и чакайте!

  Друг пример е захарта. Мисля, че вече споменах в една от предишните статии за нея. Видях изгодна промоция и накупих повече пакети. Не прецених обаче, че не я употребявам бързо и междувременно редовната й цена стана, колкото промоционалната. Аз се оказах със запълнен шкаф и дадени в повече пари, които бих могла да изхарча по-изгодно.

  Дори цената на стоката да не падне, пак презапасяването не е добро, защото когато разполагаш с много, хабиш повече без да се усетиш. Да кажем, ако си купиш голяма количество брашно, ще направиш много повече хляб или сладкиши, понеже го имаш под ръка и това може да се отрази и на фигурата ти

  Така че нека обобщя:

  1) Промоциите ни провокират да даваме парите си за неща, от които нямаме нужда в момента!

  2) Промоция, изгодна за един, може да се окаже нерентабилна за друг!

  3) Промоциите са периодични - следете ги, а не се презапасявайте!

Ако и вие имате наблюдения за промоционалните стоки, споделете ги в коментарите!

 Ако искате да получавате най новото и актуалното от ЗдравДух.com – абонирайте се за бюлетина на сайта и ще може да спечелите ел. книга "Как успях да отслабна?" 

 Харесайте страницата на ЗдравДух във Фейсбук!  

Последно променена наСряда, 30 Октомври 2013 12:56

8 коментари

 • Теодора Дончева
  Теодора Дончева Понеделник, 17 Декември 2012 13:18 Връзка на коментара

  Vig, не споря, че вероятно има и доста лоши оферти. Щом има "опарени" хора вероятно е така. Просто си мисля, че може наистина да случиш. Както например беше при мен. Просто ще запомня студиото, което предлагаше масажните процедури и следващия път ще взема ваучер пак от там.

  Друг вариант е, ако някоя от любимите ти заведения предлага изгоден ваучер, да си го купиш, защото си наясно с отношението и атмосферата.

 • Vig
  Vig Понеделник, 17 Декември 2012 13:07 Връзка на коментара

  Да Теодора,

  Сама го казахте за печалбите на сайтовете за колективно. Всъщност от цялата верига само те са на нормална печалба.
  А за "промоциите" - най вече стоките са ужас.

  Поздрави!

 • Теодора Дончева
  Теодора Дончева Понеделник, 17 Декември 2012 12:59 Връзка на коментара

  Да, Vig, в сайтовете за колективно пазаруване със сигурност има и неизгодни оферти, както навсякъде впрочем. С търговия се занимавам, но в бизнеса с компютърна техника: http://www.nova-computers.com/

  Аз съм купувала масажи за подърък на наистина ниски цени и приятелките и близките ми бяха изключrтелно доволни и от обслужването и от атмосферата. Нямаше проблем и да ползват ваучера в събота. Просто има коректни и некоректни търговци!

  Тони, на индийски ресторант не съм ходила, но от това, което приятели ми разказват знам, че е скъпо и често не съвпада с българския вкус. Така че вероятно не е само в сайта проблема.

  Някои от сайтовете за колективно пазаруване по неофициална информация от мои близки, правят по 50 000 печалба на месец. Все трябва да има някакво "далавера там" - не всичко е боклук.

  П.С. Тони, гледах те на живо в Баркод. Аз по принцип следя предаването. Доста изчерпателно разгледахте темата за пазаруването. Аз например за кредитните карти не знаех, че се правят такива големи отстъпки. Все пак, ако човек не може да се контролира, съветвам без кредитни карти!

 • Vig
  Vig Понеделник, 17 Декември 2012 12:42 Връзка на коментара

  Много сте прав Господин Василев.

  Услугите са с "претупване", стоките, ако е евтино е боклук (с извинение), а ако не е е с изкуствена цена, уж "промоция".

  Вие, като финансов консултант, би трябвало по-добре от всички да знаете как се формира една цена (имайте в предвид, че и сайтовете работят на 15-30%). Калкулацията е ясна - ето защо всичко е побългарено до неузнаваемост.

  Успех Ви пожелавам!

 • Стойне Василев - Личен финансов консултант
  Стойне Василев - Личен финансов консултант Понеделник, 17 Декември 2012 11:18 Връзка на коментара

  Да се включа и аз за колективното пазаруване. Досега съм купувал доста неща от тези сайтове, включително и няколко уикенд пакети. От много от тях съм доволен, но има и откровени меко казано несъответствия между това, което пише в сайта и реалната стока или услуга. Ще дам няколко примера, за да не си говорим само общи приказки.

  Първия пример е индийски ресторант Тадж Махал. Имаше оферта в един от сайтовете и купих ваучер. Описаните в менюто грамажи на ястията говореха (а и офертата беше за двама), че двама възрастни могат да се нахранят спокойно. Да, ама не. Реалното количество на храната беше около 1/3 от описаното.
  Втория пример е от дентална клиника. Купих си ваучер за почистване на зъбен камък, като се надявах да го ползвам след работа (работното време на клиниката го позволяваше). Да, ама не. Хората с ваучери се приемат само от 10.00 до 17.00 часа.

  Мога да дам още няколко примера с ваучери, закупени от съпругата ми, но няма да мога да ви обясня какво не е било наред с процедурите за разкрасяване (маникюр, прическа и други) :).

 • Vig
  Vig Понеделник, 17 Декември 2012 11:04 Връзка на коментара

  Много грешите Теодора,

  Явно не сте се занимавали с търговия, с туризъм и т.н.
  Търговецът иска тази цена и я завишава официално и изкуствено, за да я пусне после уж на "промоция".
  Има и други трикове...

 • Теодора Дончева
  Теодора Дончева Неделя, 16 Декември 2012 22:15 Връзка на коментара

  Според мен повечето от промоциите в тези сайтове наистина са изгодни. Просто фирмите печелят от по-големия обем услуги/стоки, които продават.

 • Vig
  Vig Неделя, 16 Декември 2012 18:39 Връзка на коментара

  Хубава статия, но защо не засегнете най-голямата измама с "промоциите" в сайтовете за колективно пазаруване...

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Real Time Analytics