Влез

Как да се справим със семейните финанси?

Как да се справим със семейните финанси? - 5.0 out of 5 based on 3 votes

  Semeyni-finansiКогато става въпрос за личен бюджет нещата са ясни - човек сам определя за какво да харчи и разпределя парите си без да се съобразява с потребностите на някой друг. По-сложно обаче стоят нещата що се отнася до управление на семейните финанси.  

  От една страна това да живееш с партньор има своите предимства - получавате две заплати, а разходите са почти същите като да си сам. От друга страна се налага и двамата да се съобразявате с навиците на харчене на другия и е необходимо да се "напаснете" и изясните помежду си, което е най-добре да стане в открит разговор за парите и семейния бюджет.

  Още повече, че ви предстои да планирате посрещането на доста разходи заедно, като се почне от сватбата /някой може да пропуснат тази стъпка, но поне екскурзия до екзотично място, може да си направите/, раждането на дете, кръщене и др.

  Имам няколко идеи за разпределение на разходите между партньорите, които са взети и от реалния живот - от това което са ми споделяли приятели и роднини и от начина, по който стоят нещата в моето семейство.

  1) Най-лесният вариант е партньорите да участват по равно в плащането на общите разходи и да определят равни суми за лични разходи на всеки един. Разбира се рядко се случва и двамата да вземат еднакво висока заплата. В такъв случай може разходите да се разделят процентно, като се запази съотношението между заплатите им. Да кажем 60% на 40% или 70 на 30, в зависимост от разликата в дохода им. Този подход е доста добър и прозрачен и вероятно би се харесал на много хора - имам предвид нормалната ситуация, а не когато единият е неприлично богат и може да поеме без да усети разноските и на двамата :)

  2) Много често за благото на семейството имат значение не само парите. Да кажем, ако единият партньор /обикновено жената/ се грижи за детето, а другият работи, вероятно доходите на първия ще са значително по-ниски, но приносът му за семейството е също толкова важен. Тогава е оправдано той да поеме значително по-малка тежест от плащанията в бюджета. Това е въпрос на договорка между двамата съпрузи, но може например партньорът с по-малък доход да поеме изцяло разходите само за детето, а другият да поеме грижата за останалите сметки и храната. 

  3) Ако единият от двамата няма желание да се занимава с плащане на сметки и планиране и иска да се съсредоточи върху други неща, може само еднократно да бъдат обсъдени семейните финанси и всички рутинни занимания да се поемат от другия партньор, за когото това няма да е проблем и не му тежи. Вече има безкрайно много улеснения за плащане на сметки, данъци и такси. Това може да стане онлайн за няколко минути чрез системи като ePay или чрез електронно банкиране. Разбира се партньорът, отговорен за управлението на парите, не трябва да злоупотребява с доверието на другия.

 След като сте избрали някои от горните начини за управление на финансите, остава да уточните, как ще се плаща за необходимите по-големи покупки - техника, мебели, благоустройство на дома /дограма, изолация, отоплителни тела/. Това може да стане по няколко начина:

  1)Ако да кажем един от двамата иска плазмен телевизор, а на другия му е все едно дали ще гледа телевизия, логично е първият да плати за своя комфорт и то е желателно да събере сам пари, а да не товари бюджета с кредит. Вторият може да му помогне, ако има възможност и желание, но основната сума е редно да даде заинтересованият партньор.

  2) Ако семейството има нужда от техника, необходима за всички, като хладилник или печка, тя може да се вземе от семейните спестявания, да се заделят пари от текущите заплати и на двамата, да се плати от партньора с по-висок доход и по-малко желателното - да се вземе на лизинг или със стоков кредит. Последните две е добре да се избягват, освен при крайна необходимост.

  3) Благоустройствата на дома като дограма, изолация, климатици или друга изгодна алтернатива на отопление, е добре да се правят периодично, за да може в перспектива да се пести от намаляване на сметки. Те са вид инвестиция с възвращаемост. При тях е най-оправдано вземането на кредит, макар че отново е добре да се ползват спестени пари, ако не за цялата, то поне за част от сумата.

  Не забравяйте, че най-важното при семейните финанси е да има разбирателство и отстъпки отстрана и на двамата партньори. Когато съпрузите имат доброто желание да постигнат съгласие, те ще го направят, но това в никакъв случай не може да е едностранен процес.

  Има вариант единият да не осъзнава колко важно всъщност е управлението на парите в едно семейство. Дори в този случай, ако той уважава партньора си и разбере, че финансите имат съществено значение за него, би трябвало да се съобрази и да помогне за стабилизирането на общия им бюджет. 

 Ако искате да получавате най новото и актуалното от ЗдравДух.com – абонирайте се за бюлетина на сайта и ше може да спечелите ел. книга "Как успях да отслабна?" 

 Харесайте страницата на ЗдравДух във Фейсбук!  

Последно променена наСряда, 30 Октомври 2013 11:39

6 коментари

 • Теодора Дончева
  Теодора Дончева Петък, 06 Април 2012 16:56 Връзка на коментара

  Рая, това се е реалността. Само в приказките принцът превъзпитава принцесата, в реалния живот рядко се случва!

 • Рая Христова
  Рая Христова Петък, 06 Април 2012 13:38 Връзка на коментара

  "Според мен в едно сплотено семейство не може единият да изкарва пари и да издържа половинката си, а другият да се сопва, че нямало да се отчита на никой. Това поведение ми изглежда доста инфантилно и недоброжелателно и леко егоистично. " - хах, Теди! Това ужасно ме изкефи! :)

 • Теодора Дончева
  Теодора Дончева Сряда, 04 Април 2012 20:47 Връзка на коментара

  Тони, извинявай, че чак сега пиша, но късно погледнах коментарите.
  Според мен не е необходимо всеки да си записва подробно за какво харчи, но трябва да има поне обща представа къде отиват парите му. Особено, когато се отнася до семеен бюджет - тогава дори е по-важно, отколкото ако живее сам.
  Ако човек не може да контролира добре финансите си и има опасност да похарчи всичко неизвестно къде, добре е още на заплата да отдели парите, които ще трябват за неотложни разходи и да разполага с останалото.
  Според мен в едно сплотено семейство не може единият да изкарва пари и да издържа половинката си, а другият да се сопва, че нямало да се отчита на никой. Това поведение ми изглежда доста инфантилно и недоброжелателно и леко егоистично.
  Може човекът да не е такъв тип, че да си записва разходите, но поне трябва да направи опит да е адекватен, да допринася за семейството, иначе се получават отношения тип родител-капризно дете. Според мен е дразнещо, но всеки си има особеностите.

 • Стойне Василев от Финансовите съвети на Бат Тони
  Стойне Василев от Финансовите съвети на Бат Тони Сряда, 04 Април 2012 11:15 Връзка на коментара

  Теди, искам да те питам за твоето мнение като семейна жена.

  Аз от известно време свикнах да си записвам разходите, не подробно като "кафе - 1.20 лв.", а по-скоро като като "дневни (обяд, кафе и т.н) на 04 април - 18 лева". За по-големите покупки като техника записвам точно за какво са отишли. Анализа на разходите, след това ми помага да вземам някакви решения. Последния такъв пример беше с горивото за колата. От едно такова решение спестих няколко хиляди лева за 1 година.

  Сега на въпроса. Имам едни приятели - семейна двойка, които също си пишат разходите и накрая на месеца правят някакъв анализ. Те ми казаха, че при тях това е абсолютно необходимо. Въпреки че получават високи заплати и двамата, вноската по ипотечния им кредит е 50% от общия им доход и ако не си следят разходите ще го закъсат финансово.

  Напоследък, споделих това с няколко познати - жени. Те веднага ми се нахвърлиха и повечето коментари бяха от типа: "Какво!!! Да си пиша за какво си харча парите. Някой да ми държи сметка. Това никога няма да стане".

  Правилно ли е това, според теб? Когато единия партньор е с доста по-висок доход от другия, той да плаща всичко, а другия - да си харчи заплатата само за себе си, без да участва в семейния бюджет и без да се знае как ги харчи.

 • Теодора Дончева
  Теодора Дончева Вторник, 03 Април 2012 11:53 Връзка на коментара

  Благодаря, Рая! :)
  Да, вариантът, в който само един от двамата поема разходите не е добър, защото според мен поставя партньорите в отношения родител-дете, а те трябва да са равностойни, да поемат отговорност кой с каквото може, за да имат здраво и сплотено семейство :)
  Аз мисля, че дори да не разбираш защо за партньора ти е важно нещо, което за теб няма никакво значение, пак е редно да се съобразиш с него, ако го уважаваш и държиш на качествена връзка - и това трябва да е ВЗАИМНО.

 • Рая Христова
  Рая Христова Вторник, 03 Април 2012 11:02 Връзка на коментара

  Браво Теди, поредната добра статия! :)

  Мисля, че си намерила най-справедливото разпределение при различните варианти.

  Според мен е хубаво парите принципно да се смятат за общи, но и всеки да има принос със "своите" пари, защото когато някой друг ти плаща разходите някак си не го оценяваш достатъчно.

  Е, най-важното е да има диалог и в крайна сметка двамата да са на един акъл. Защото ако единият обича да харчи, а другият иска да спестява, няма как да се получи диалог и да се намери компромис. Или единия трябва да се промени (трудна работа), или двамата не са подходящи един за друг :)

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Real Time Analytics