Влез

Как да се предпазим от излишни покупки?

Как да се предпазим от излишни покупки? - 5.0 out of 5 based on 10 votes

   Neizgodni-pokupkiСлучва ли ви се да имате излишни вещи в дома си, които ви пречат и се чудите как въобще ви е хрумнало да си дадете парите за подобни ненужни предмети. На мен - да. И затова реших да направя кратък преглед на причините, които най-често водят до правене на безмислени покупки.

  Истината е, че страстта към притежаване на много вещи води до загуби не само на пари, но и на време, което отделяме за пазаруване, така че минусът е двоен. Но как да се въздържим от популярната шопинг-мания?

   Дори на най-разумните от нас се случва да направят непредвидени покупки и да са напълно убедени, че наистина имат крещяща нужда от тях. Това става, когато пазаруваме например от големите вериги магазини, тъй като разнообразието от стоки и промоциите са наистина впечатляващи. Трудно е придържането към конкретен списък, когато отвсякъде дебнат изкушения и сме заобиколени от хитри търговски трикове.

   След такъв пазар обикновено се прибираме като горди собственици на намалени продукти и вещи, от които въобще нямаме нужда. И замислете се какво от това, че купувате на ниски цени и ви убеждават, че спестявате например 50%, като вие изобщо няма да ползвате нищо от това, за което сте платили? И накрая излиза, че не само не сте спестили, а сте дали парите си напразно.

  Какво можем да направим?

  1) Опитайте се да отсеете кое ви е нужно и кое - не. Що се отнася до битовите стоки, купувайте само продукти, които вече сте изпробвали и със сигурност ще ползвате и за в бъдеще. Няма смисъл например да си купите 5 бр. от някои артикул само защото е намален, след като не сте наясно дали ви върши работа или не. Ако сте решили да изпробвате нещо ново, по-добре си купете 1 бр. макар и да не е на промоция, отколкото повече, по простата причина, че можете да се окажете с поредната ненужна вещ в къщи.

  2) Емоционалното пазаруване също е опасно. Не влизайте в магазина гладни или след тежък и натоварен ден само защото искате да разпуснете като си купите нещо ново. Това е опасно за финансите ви също толкова, колкото е опасно емоционалното хране за здравето ви.

 3) Ходете на пазар, когато сте в добра кондиция и времето ви е точно разчетено, защото ще свършите по-бързо и няма да се отклонявате от другите си планове за деня.

 Също така е много е лошо, когато купите някоя вещ, а след това стои неизползвана дълго време. В момента се поддавате не изкушението без да прецените, че всъщност нямате нужда от нея. И така лека-полека жилището ви се пълни със скъпи и ненужни боклуци. Като си напровите сметка колко пари сте дали за тях, ви се приисква да сложита край на това безмислено пазаруване.

  Как да стане?

 1) Преди да купите някоя стока, направете проучване сред близки и приятели, които вече имат впечатления от нея. Например, когато аз реших да си купя машина за хляб разпитах всички, които познавах и ползваха такива. Освен това четох статии в интернет и по форумите, докато си изградя впечатления какъв тип ще ми върши работа точно на мен.

 2) Преди да направите покупка изчакайте от няколко дена до няколко месеца в зависимост от големината на сумата, която ще вложите, и ако продължавате все още да искате да платите за тази стока, чак тогава пристъпете към закупуване.

 3) Не теглете кредити. Опитайте се да съберете сами парите за продукта, които искате. Така след известно време, когато се убедите колко трудно става акумулирането на средствата, може да решите, че стоката не ви трябва чак толкова много и ще вложите в нещо по-добро парите си.

 4) Не носете много пари накуп в себе си. Не трупайте пари и на дебитната си карта. По добре ги преместете в спестовна сметка. По този начин няма да сте изкушени да накупите веднага много вещи дори през удобните ПОС-терминални устройства. 

  Обаче дори да не сте успеели да спазите горните съвети, недейте да губите време в съжаление, а вместо това си направете правилните изводи. Това ще ви предпази от бъдещи грешки, което в крайна сметка е най-важното и най-ценното. Аз ви желая приятен ден и много усмивки.:)

 Ако искате да получавате най новото и актуалното от ЗдравДух.com – абонирайте се за бюлетина на сайта и ше може да спечелите ел. книга "Как успях да отслабна?" 

 Харесайте страницата на ЗдравДух във Фейсбук!  

Последно променена наСряда, 30 Октомври 2013 11:36

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Real Time Analytics