Влез

Личният бюджет - по лесен от всякога /част 2/

Личният бюджет - по лесен от всякога /част 2/ - 5.0 out of 5 based on 8 votes

 

Част 2: Трудно предвидими ежемесечни разходи

       personal-budget-2Това е втората част на поредицата от статии, която има за цел да обхване най-важните аспекти от създаването и контролирането на личен/семеен бюджет /вижте и Част 1: Организиране на битовите сметки/.Бюджетирането е първата стъпка към финансова стабилност и е най-важното действие, което трябва да предприемете, за да подобрите качеството си на живот и личния си комфорт.Нали за да организирате по-добре парите си трябва да имате представа за какво ги харчите. Повярвайте, че ако дори за месец-два записвате всичките си разходи, ще се учудите колко много давате за незначителни неща, дори ще се стреснете, а ако си направите сметка и колко време и нерви ви струват похарчените суми, направо ще ви се изправи косата (или накъдри J). Може би тогава ще се стимулирате да предприемете нещо по въпроса. За много от вас създаването на бюджет вероятно е досадно начинание и затова бих искала да ви подскажа някои идеи, които могат да ви улеснят и да ви спестят време. (В края на поредицата статии ще ви предоставя за теглене, съставен от мен бюджет в ексел с готови формули за изчисление на разходите ви).И така...

В тази статия ще разгледам друг тип разходи, които отново задължително правите всеки месец, но не са част от битовите ви сметки. Някои от тях е трудно да изчислите и да заложите в бюджета си – такива са разходите за транспорт, за храна, за здраве, за децата (ако сте родител). Общото при тях е, че са по трудно предвидими – ще ви дам идеи и съвети как по лесен начин да ги систематизирате.

Ще започна с разходите за транспорт. Те естествено не винаги могат с точност да се предвидят, но определена част от тях можете да контролирате - например ежедневния транспорт до работата ви. Ако използвате градски транспорт – вземете си карта най-добре за няколко месеца. Така ще спестите от цената и дори да ви се наложи да отсъствате една седмица от работа, пак няма да сте на загуба, тъй като този вариант ще ви излиза значително по-евтин през повечето време.

В случай че сте избрали автомобил за придвижване, опитайте да се комбинирате с други хора, които са във вашата посока и да си делите разходите – по този начин пестите пари и замърсявате по-малко природата. Ако сте на ненормирано работно време или работите от вкъщи това e облекчение и вие печелите бонус – по-малко нерви+повече време.

Има и „непредвиден” транспорт – например когато изведнъж потеглите на разходка сред природата с ваши приятели или тръгнете към вилата, или на почивка или пък завали дъжд и ви се наложи да се приберете с такси. Можете да го включите в бюджета си като завишите с някакъв процент осреднената месечна сума за транспорт или да го включите към графата нерегулярни разходи, джобни или почивка и забавление /тях ще разгледам в следващите статии/.

Следват разходите за храна – е това вече не е лесна задача. Как да ги опишем и да ги имаме предвид? Това са множество малки покупки, извършвани обикновено от няколко човека (ако става дума за семеен бюджет). Лесен начин за проследяването им е като сложите една кутия, в която всеки от пазаруващите в дома да оставя касовите си бележки. Накрая на месеца можете да изчислите сумата, която се получава за храна (а и за другите пера от бюджета). В случай че нямате касов бон за похарченото (което ще е значително по-рядък вариант), записвайте го в екселската табличка, която ще ви предоставя към бюджета и сумата отдолу ще ви излезе автоматично. Ако успеете напремер за 3 месеца да запишете разходите си, можете да ги осредните и ще имате ориентировъчна сума, която ще заложите в бюджета си.

     Друга полезна идея, която можете да използвате, е след като се ориентирате приблизително колко харчите на месец за конкретно перо от бюджета, да заделите пликове със осреднените суми за месечно потребление. Например плик с пари за храна /и купони, ако получавате/,  за транспорт, за сметките по апратамента. Всеки, който пазарува в домакинството, може да взема от тези пликове сумите, които му трябват. В случай че е в движение и похарчи от джобните си, за да купи храна например, ще има право да „си възстанови” парите от плика за храна, за да излезе сметката точна в края на месеца. Така ако в някои от пликовете свършат парите, ще знаете, че сте надхвърлили бюджета си, а ако останат, ще знаете, че имате „спестени” пари. Те ще са наистина спестени само ако не се налага да прехвърлите от тях към друг раздел разходи – например към тези за сметки или транспорт.

Парите за здраве – те са пак най-разнородни. За тяхното систематизиране също можете да се възползвате от някоя от горните идеи. Някои от тези суми също можете до предвидите – да кажем ако ви се налага да покривате здравни осигуровки, или вие или член от семейството ви приема периодично определени хранителни добавки или лекарства. Друга част от тези пари обаче може да добавите към нерегулярните разходи (например в графа „други”) или пък да завишите с ок. 10-20% ежемесечните суми за „здраве”.

Парите за отглеждане на дете (деца) – те са изключително непредвидимо и обемно перо от месечното потребление. Отделените суми за най-малките в семейството могат да съдържат в себе си всички останали групи разходи. Това е нещо като отделен мини-бюджет. Тази тема е доста обемна и заслужава да й посветя отделна статия. Все пак вероятно бихте могли да заложите ориентировъчна приблизителна сума за тези разходи, макар че парите за децата варират значително от месец до месец.

     Аз съм на мнение, че когато са все още малки (както е моят син в момента на 5 месеца) не е необходимо да се хвърлят големи суми за най-различни вещи, ако имате възможност да ползвате такива от ваши близки и познати. Ние например ползваме втора употреба, но изключително запазени – легло, кошче за кола, столче за хранене, количка (даже два броя – едната е с разбити колела и я ползваме само, за да спи на открития балкон), бънджи (музикално с пулт), подариха ни и триколка и проходилка и с това общо взето се изчерпаха големите покупки, за които не сме дали и лев. Да не говорим за огромното количество дрешки – обличани по един-два пъти или чисто нови с етикета на тях  - те ни бяха дадени от роднини (децата бързо израстват дрехите и обувките си и има такива, които въобще не успяват да облекат като им дойде сезона, защото не са им вече по-мярка). Но както и да е – подробно ще опиша разходите си за детето в отделна статия.

С това мисля, че изчерпах в основни линии ежемесечните разходи, били те леснопредвидими или не. В следващата статия ще разгледам нерегулярните пера от бюджета – някои от тях се плащат еднократно на годишна база – като данъци, застраховки и винетки, а други са актуални според конкретните нужди и сезона – ремонт, почивка, подъръци, дрехи, обувки, козметика, домашни потреби/техника и разни. Очаквайте скоро поредната публикация за семейния/личен бюджет – а ако имате въпроси, пишете ми.

 Ако искате да получавате най новото и актуалното от ЗдравДух.com – абонирайте се за бюлетина на сайта и ше може да спечелите ел. книга "Как успях да отслабна?" 

 Харесайте страницата на ЗдравДух във Фейсбук!  

Последно променена наСряда, 30 Октомври 2013 10:57

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Real Time Analytics