Влез

Спестяване (28)

Как планирането ни пести пари?

Как планирането ни пести пари? - 3.0 out of 5 based on 2 votes

 Кой е най-сигурният начин да спестим пари? Много е просто - като планираме. И то не само бюджета си, както подробно вече разгледах в тази статия. А като си съставим план на действие за предстоящите ни цели и събития. За да не съм голословна ще дам някой конкретни примери.

 Да кажем, че ни предстои пътуване. Ако пуснем мозъка си в почивка и не помислим какво ще ни трябва, може всичко да ни излезе доста солено.

(2 гласа)

10 умения, които ни пестят пари

10 умения, които ни пестят пари - 5.0 out of 5 based on 1 vote

 След като преминах през темите "Кои уреди ни пестят пари?" и "Как да спестим 500 лв годишно без лишения?" стигаме и до въпроса: "А кои умения ни пестят пари?".

 На практика всичко, което можем да направим сами без да плащаме за него, може да облекчи джоба ни. Не бих искала да споря естествено с тези от вас, които ще кажат: "Предпочитам да си платя на професионалист, вместо да изхабя ценно време за нещо, което не ми се отдава".

 Единственото, което целя с тази статия е да ви дам идеи кои умения може да развиете и да имате финансова полза от това. Далеч съм от мисълта, че всеки ще се спре на целия списък. Ясно е, че трябва да изберем само тези, които ни доставят удоволствие. Някои от тях може да предоставим на други членове от семейството или напълно да пренебрегнем.

 Аз например не бих могла да сменя въздушния филтър на колата пред блока, а съпругът ми не би могъл да направи козунак дори и с домашна хлебопекарна, така че всичко е индивидуално. 

Готвенето пести пари?1) Готвенето е ценно и универсално умение, което със сигурност ни пести пари по много начини. Не само, че пазаруването на продуктите и приготвянето им у дома е по-евтино от яденето по заведения и поръчването на пица, но домашната храна е и по-здравословна. Здравословният начин на живот ни помага да се чувстваме по-добре и да пестим от лекарства и посещения при доктора. Освен това ни прави по-работоспособни и креативни и ни помага да израстваме в бизнеса си или в кариерата. 

 2) Консервиране. Това умение е трудоемко, признавам. Експертите по хранене ни съветват да ядем само сезонни зеленчуци и плодове, защото са най-полезни и съдържат най-ценни съставки. Но по този начин до голяма степен ограничаваме менюто си и често се изкушаваме да си купим по-скъпи извънсезонни продукти (като домати през зимата), които нямат никаква хранителна стойност.

 Затова умения като затваряне на буркани, сушене на плодове или просто бланширане и замразяване на зеленчуци, са ценни и полезни и ни пестят пари. Разбира се не всеки има време и нерви за това.

 3) Градинарство. Отглеждането на собствена градина със зеленчуци и плодове също не е за всеки, понеже трябват условия и желание. Но в случай, че имате възможност и време да развивате подобно хоби, това ще ви помогне да се храните по-здравословно и да сложите на масата си ценни биопродукти. Можете дори да реализирате допълнителен доход от продажба на продукцията си.

 Моите родители например отглеждат много зеленчуци и плодове в селската ни градина, но не мога да кажа, че това е лесно и безпроблемно занимание. Обаче каква домашна лютеница правят! За хората в града мога да предложа да си отгледат собствени подправки в саксии - хем ще са пресни, хем под ръка.

 4) Шиене. Това е умение, което допреди няколко десетилетия почти всички жени (и част от мъжете) владееха. През епохата на комунизма, когато по магазините нямаше избор от дрехи, а по трудово ни учеха да бродираме, много хора се справяха доста прилично с иглата и конеца или шевната машина.

 Повечето ми познати мъже си шиеха на машините на майките си мешки, калъфи за китарата, закърпваха за по-модерно стари дънки, а имаше и случай на ушита седалка за скално катерене от каратистки колани. А пък половината от моя гардероб се състоеше от дрехи ушити или изплетени от майка ми. 

 Със сигурност и в днешно време шиенето е ценно умение. Дори да не знаем как да скроим и направим изцяло нова дреха, може поне да преправим или скъсим нещо, което не носим, защото не ни става. А ако ни влече може да се отдадем на изкуството за рециклирането (up-cycling), което е доста модерно в момента. То представлява преправяне до неузнаваемост и вдъхване на живот на стари дрехи. Хобита, колкото искате! 

 5) Обновяване на интериора. Много често стара вещ, която ви се струва грозна или ненужна, може с малко освежаване да придобие съвсем нов вид.

 Аз лично съм виждала чудеса при тапициране на стари мебели, както и при полиране, облицоване с фолио или пребоядисване на шкафове или маси. Малките промени в дома могат да доведат до изцяло нов изглед на жилището.

 При последния ремонт, които правихме със семейството ми пребоядисахме стара дървена и тръбна мебел, изциклихме и претапицирахме плотовете на две маси, поставихме латекс и поправихме кухненски плот и шкафове. Апартаментът, който отдаваме под наем придоби неузнаваем и доста приличен вид. А тези умения ни спестиха пари.

 6) Дърводелство. Това е ценно умение и е ясно, че не всеки може да го овладее. Ако обаче ви влече, може да направите чудеса. Всъщност не е нужно да си професионален дърводелец, за да си проектираш сам кухненските шкафове и да платиш стотици левове по-малко.

 Моят мъж успешно се справи с тази задача, като просто си направи скица, поръча кантирани плоскости, плот, панти и  дръжки и за няколко дена сглоби кухня струваща няколко хиляди по каталог. Да не говорим, че направи и дървен шезлонг с масичка на вилата - е това вече с по-специализирани инструменти, но не кой знае колко скъпи. 

 7) Поправяне на различни неща в дома. Това умение може да ви спести изключително много пари, но може и да ви вкара в още по-големи разходи, ако не знаете какво правите. Не всеки може да ремонтира контакт или стар сушоар. Това може да е дори опасно. Ако обаче ви се отдава и ви харесва защо да не поправите пералнята и да монтирате полилея сами? Майстор ще ви вземе доста пари дори само за посещението в дома ви.

 8) Владеене на компютърни програми. Това умение е доста ценно понякога. Аз например съм правила дизайн на брошурки и визитки, което спести на фирмата ни известна сума пари. Сама проучих платформата за сайта си и без да плащам на специалист го разработих със собствени сили. А за личния си бюджет ползвам ексел, който също разучих с онлайн уроци и чрез 2 различни безплатни обучения по европейски програми.

 Въпреки това за някой по-специфични дейности като дизайн на лого, на уебсайт или писане на код, с удоволствие бих използвала професионални услуги.

 9) Преговаряне. Ако владеете това умение, със сигурност ще спестите пари. Това ще ви помогне да получите заплатата, която заслужавате, да сключите изгодни условия по договори и др. Ще можете да си издействате отстъпки от местата, където сте редовен клиент и ще убедите половинката си да ви помогне с миенето на чиниите и хвърлянето на боклука :) Всички известни предприемачи притежават това умение. (Вж. Биографията на Стив Джобс).  

 10) Планиране и балансиране. Тези умения ни помагат да разпределяме по-добре времето и парите си. Правилното планирането на работния график и домашните задължения ни пести нерви и време и ни прави по-продуктивни.

 Важно качество е и да уцелим баланса между труд и почивка. Трябва да можем и правилно да преценим кои умения има смисъл да усвоим и за кои е по-добре да си платим на професионалист. Това зависи от нашата нагласа и доколко ни влече да се занимаваме с определена дейност. Понякога наистина е по-разумно да изкараме пари с това, в което сме добри и да си платим за разрешаване на досадните и неприятни проблеми.

 За щастие каквото и ново умение да решим да усвоим можем да се обърнем към безкрайното море от безплатна информация в интернет, да си купим качествена книга на тази тематика или да се учим от приятели със същите интереси. За всичко останало, както се казва - аутсорсвайте :)

 Хей, а на вас кои умения ви пестят пари? Споделете в коментарите.

 Вижте още за моя личен опит със свалянето на тегло тук, изтеглете ОТКЪС от книгата ми "Как успях да отслабна?" или се абонирайте за новото в блога.

Харесайте страницата на ЗдравДух във Фейсбук!   

(1 глас)

Спестяване според характера

Спестяване според характера - 5.0 out of 5 based on 3 votes

спестяване според характера За спестяването се говори много - колко е важно, за да сме добре с финансите, каква е силата му, когато натрупваме лихва върху лихвата и др., но всъщност много малко се коментира как реално да спестим пари в зависимост от индивидуалния си характер и навиците си.

 А всъщност има огромно значение какъв тип сме - дали сме склонни да харичим повече и силната ни страна не е планирането или пък сме систематични и дисциплинирани и успяваме да устоим на изкушението да си купим нещо ново. При всички положения можем да спестим, стига да се познаваме добре, да си поставим цели и да изберем стратегия за натрупване на спестявания. Ключът е в себепознанието - дори да не се променим, знаейки как реагираме в определени ситуации, ще можем да намерим решение на проблемите си.

(3 гласа)

Пазаруване, цени, емоции...

Пазаруване, цени, емоции... - 5.0 out of 5 based on 3 votes

пазаруване Има много причини, по които един продукт се продава. Освен качеството му и основните му функции, несъмнено значение има и опаковката и начина, по който е изложен, и търговския обект, където се намира. 

 Аз винаги съм си мислела, че преценявам нещата трезво и трудно може да ми повлияят обстановката или обстоятелствата, когато съдя за качествата на определена стока.

(3 гласа)

Личен бюджет=фирмен бюджет?

Личен бюджет=фирмен бюджет? - 5.0 out of 5 based on 2 votes

 biudjetЧували ли сте за фирма, чиито собственици да не следят приходите и разходите й? Да - има такива, които крият доходи от държавата, но не и такива, които не си дават сметка за собствената си отчетност. А замисляли ли сте се, че обикновено в личния/семейния бюджет има почти всички графи, които фигурират и в бюджета на една малка фирма.

 И в двата случая имаме разходи за данъци, такси, застраховки, кридити, понякога наеми, ток, вода, телефони, интернет, ремонти, мероприятия, здраве. Това не е малък обем от информация и е много трудно да обхванем всички тези пера, като смятаме само наум. Нито един бизнесмен не би си позволил това с фирмата си.

(2 гласа)

7 здравословни навика, които ни пестят пари

7 здравословни навика, които ни пестят пари - 5.0 out of 5 based on 2 votes

 здравословни навици париМного често хората си мислят, че за да живеят здравословно трябва да разполагат с повече средства и не е възможно да спестяват, да се забавляват и да се чувстват добре. Точно затова реших да напиша тази статия - искам да опровергая широко разпространото мнение, че природосъобразния живот е само за богатите. 

Нека видим в кои случаи човек може да спести, като си създаде здравословни навици:

(2 гласа)

Ценни съвети за пестене на време

Ценни съвети за пестене на време - 4.4 out of 5 based on 7 votes

 orgenizirane na_vremetoРеших да обобщя някои съвети за по-добро организиране на времето, които със сигурност дават резултат. Голяма част са подходящи за дамите, но смятам, че и мъжете могат да се възползват от повечето от тях:

 1) В днешния забързан свят една от най-енергоемките дейности се оказва пазаруването. То изисква обикаляне по моловете, търговските обекти и пазарите, за да изберем най-добрите и евтини стоки. За наша радост интернет магазините са създадени точно с тази цел – да можем с един клик на мишката да си поръчаме всеки нужен продукт.

(7 гласа)

Как да се подготвим за лятната почивка?

Как да се подготвим за лятната почивка? - 5.0 out of 5 based on 4 votes

 podgotovka za_pochivkaСкоро ми предстои да отида на море със семейството си и затова реших да се спра на основните моменти от подготовката за лятната почивка. Планирането на ваканцията е много важно, защото от това зависи дали ще се чувствате добре или зле през цялото време. А какъв е смисълът въобще да се излиза в отпуска, ако това няма да ви накара истински да се отпуснете?! :) 

 Няма да се спирам на походите в планината, защото там нещата са по-специфични и трябва да ви посъветва опитен планинар, ще обърна внимание на стандартната курортна почивка, била тя семейна или не. 

(4 гласа)

Как да спестим 500 лв. годишно без лишения?

Как да спестим 500 лв. годишно без лишения? - 5.0 out of 5 based on 5 votes

  Spestiavane1Наскоро се замислих, че всъщност е възможно да увеличим парите, с които разполагаме без да променим начина си на живот и нивиците си. Единственото изискване това да се случи е да не се носим по течението, а да направим кратко проучване и да "вкараме малко мисъл" в това, което правим. По този начин успях да спестя годишно сумата от 500 лв., за която някои хора работят цял месец. 

  Интересно ви е какво точно направих? Ще ви разкажа и въпреки, че вашият случай със сигурност ще е различен от моя, може да почерпите идеи как да действате. 

(5 гласа)

5 уреда, които ни пестят пари

5 уреда, които ни пестят пари - 5.0 out of 5 based on 6 votes

  Наскоро се замислих кои уреди в дома реално ми пестят пари. Всъщност не само пари, но и време, което е почти същото. Реших да се спра на 5 от тях, които от личен опит знам, че си заслужава да ползвате. 

  pochistvane-s-para1) Първото, за което се сещам е уред за почистване с пàра. Защо ни пести пари? Лесно е да се досетите, че високата температура разгражда лесно мръсотията и няма нужда да ползваме препарати с тежки химикали, които могат да ни навредят. Всъщност тук ползата е двойна - финансова и здравословна. Ще кажете не е ли много скъпо да си го позволим? Смятам, че - не. По-обикновените модели са по 60-80 лв.

(6 гласа)
Абонамент чрез RSS
Real Time Analytics