Влез

Допълнителен доход от КИНО ИМОТ

Допълнителен доход от КИНО ИМОТ - 5.0 out of 5 based on 1 vote

 Днес на гости ми е Поля Христова, с която се запознах чрез прекрасния сайт bezlekarstva.bg. Поля се интересува не само от здравословния начин на живот, но и от финансовото благополучие.

Поканих я, за да ни разкаже повече за една възможност за допълнителен доход - кино имот, която повечето хора вероятно биха пропуснали, поради малкото информация по темата.

Здравей, Поля. Радвам се, че се съгласи на това интервю. Представи се накратко.

Здравейте! Аз съм Поля и съм управител на ТЕНКОМС ЕООД и създател на сайта www.sdelkisimoti.bg.
С имоти се занимавам повече от 13 години, а с кредити - вече 9.

 За това време нямам нито един „работен" ден, защото превърнах работата си в удоволствие, а голяма част от клиентите – в приятели.

Вярвам, че зад всеки кредит стои реален човек с реални нужди и очаквания. Същото е и с имотите, само че често в комплект с човека върви и кредит. Ето защо още преди години реших да затворя кръга и да предложа комплексна услуга – от идеята до ключа.

Как можем да печелим от кино имотите? Какво представляват те?

Да направите дома си КИНО ИМОТ означава да го отдадете под наем:

1. Краткосрочно – за час или ден.
2. С цел заснемане на телевизионни реклами, сцени от български ТВ-сериали, снимки за билбордове, външна реклама или списания.
3. Да ви се заплати веднага за това.

Защо смяташ, че това е възможност за реален допълнителен доход?

Това е така понеже:

1) Все повече се възражда телевизиония и кино бизнес в България. Постепенно нашите сериали изместват чуждите (например турски) продукции.

2) Много чуждестранни клиенти се ориентират напоследък към заснемане на рекламните си видеоклипове и дори някои по-големи продукции в България. Защото у нас им е по-евтино.

Какви са предимствата ни, ако решим да отдадем жилището си като кино имот?

Пари! За един ден може да изкарате стандартния едномесечен наем за имота си. Хем сте „отдали под наем“ имота си, хем продължавате да го ползвате.

Защо повече хора не се възползват от това предложение?

Българинът е недоверчив и наплашен.
Когато го попитат за адреса на дома му – той се дръпва. Веднага си представя крадци. Истината е, че досега не съм чула за нито една изчезнала вещ след краткосрочното наемане на имот. Нито по време на ползването на имота, нито след това.

Ако не си представя обири – собственъкът на имот започва да се чуди, какво точно ще се снима. Ако снимките ще са в спално помещение – подхвърля въпроси, дали няма да е нещо „неприлично“.

Ето защо се принуждаваме да информираме собствениците, макар и да се стараем да опазим подробностите, какво точно ще се снима. От една страна трябва да се запази конфиденциалността на снимките. От друга страна – трябва да се успокои собственикът, че след като се търси спалня с голямо легло и огледало – това не означава автоматично, че в дома му ще се настани порноиндустрията. Трудно е хем да кажеш какво ще се снима, хем да не кажеш.

Какви са минусите и неудобствата от кино имотите?

1) Съседите! Това е другият препъни-камък. Понякога е трудно да се снима в много удачни за снимки имоти, защото съседите се оказват изключително нетолерантни на тема шум.
По-интересното е, че съседите в жилищните кооперации са доста по-толерантни от тези с къщите. Има изобретателни собственици, които отделят една част от заплащането, което са получили и го даряват на етажната собственост. Така си осигуряват две неща: необезпоковяното ползване на имота от страна на кратките наематели и някое малко подобрение на входа /смяна на входна врата или пощенски кутии, боядисване на вода и др./. Има ли желание, има и начин!

2) Това, за което собствениците могат да се притесняват донякъде с основание, е за евентуални щети по имота. Проблемът не е толкова, че в един имот могат да влязат 15-20 човека, а по-скоро техниката, която се вкарва. Снимачната техника е обемна и в повечето случаи тежка. Ето защо, колкото и да внимава екипът, понякога се нанасят щети – най-често ожулвания на стени или мебели.
Това е и причината да е толкова важен договорът между собственика на имота и наемателя. Не заради гарантиране на парите от наема, защото парите собственикът ги получава преди да започнат снимките. А заради евентуалните щети по имота.

А как се отстраняват щетите?

Договорът е гаранцията на собственика, че ако има щети – те ще бъдат със сигурност отстранени. Вариантите са два – или собственикът отстранява щетата, а наемателят осребрява ремонта, или наемателят извършва ремонта със свои майстори и за своя сметка.
Имало е случаи, в които заради една драскотина върху латекс на стена, се е налагало пребоядисване на цялата стая.

Как да сме сигурни, че другата страна, ще спази уговорките?

Кинаджиите спазват уговорките си за отстраняване на щети. И причината да ги спазват дори не са толкова самите договори. Истината е, че ако за някой снимачен екип се разчуе, че след себе си оставя погром, без да отстрани за своя сметка щетите – той ще загуби много повече. Ще загуби достъп до бъдещи локации, където да може да снима. Защото пазарът на локации за снимачни терени в България дори не е свит – той е едва прохождащ. Принципът е, че ако аз разполагам с 50 локации и ти опропастиш дори само една от тях – аз никога повече няма да те допусна до друга своя локация. Това е и смисълът на посредниците. Ние подготвяме договорите и донякъде ние сме гаранцията, че договорите ще се спазват от наемателите. Не толкова заради силата на договорите, а заради силата на останалите наши локации, към които снимачните екипи биха проявили интерес за следващи снимки.

Така че ако сте собственик на имот и искате свеж и бърз кеш, това е добър вариант, нали?

Споделете мнението си в коментарите.

Последно променена наПетък, 13 Март 2015 14:42

2 коментари

  • Теодора Дончева-Влаховска
    Теодора Дончева-Влаховска Понеделник, 20 Април 2015 17:11 Връзка на коментара

    Ели, наистина идеята си е супер и с развитието на кино индустрията, все повече ще се развива и тази ниша. Ако има желаещи да се възползват, моля да пишат на Поля. Лично я познавам и е наистина добър професионалист и загрижена за клиентите си.

  • Eli
    Eli Четвъртък, 16 Април 2015 00:00 Връзка на коментара

    Звучи много обещаващо и забавно. Не ми е хрумвало, че има агенция, която е разработила подобна пазарна ниша.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Real Time Analytics