Влез

Приходи от малък блог

Приходи от малък блог - 5.0 out of 5 based on 5 votes

dopalnitelno-rabotaНаскоро блогът ми стана на година и половина. Реших да направя равносметка за приходите и разходите, които правя за него. Не че са големи и се отразяват на бюджета ми по някакъв начин. Просто ей така, като статистика. Първо искам да уточня откъде идва доходът ми от блога. Използвам две рекламни мрежи и продавам информационен продукт - книгата "Как успях да отслабна?".

 Нямам право, разбира се, да споделя коя рекламна мрежа какъв доход ми носи, понеже такива са условията по договорите с тях. Няма да коментирам и това дали имам продажби на книгата и ако да - колко са те. Само ще спомена финалните цифри, сборно от трите дохода. Най-добра печалба имах през април месец - 43 лв. 

  Средно месечно за първото четиримесечие на годината януари-април блогът ми прави по 25 лв. на месец, това след като приспадна разходите за хостинг и домейн - по около 5,40 на месец. Разбира се, част от тези пари още не са в джоба ми, понеже още не съм достигнала минималните прагове, за да ги получа, но съвсем скоро и това ще е факт. 

 За кратко използвах и едно партньорска програма, но не ми хареса доходността от нея - връзваше ми се под 0,01 лв. на клик - доста скромно. 

 Но да се върнем на въпроса. Какво ми "коства" изкарването на тези 25 лв.?

  Средно публикувам по 15 статии на месец. Написването на една статия заедно с публикуването в Svejo, Facebook, Twiter, Google+ и изпращането на бюлетин до читателите ми отнема средно по 2,5 астрономически часа. Това са близо 5 пълни работни дена на месец. Излиза, че всеки от тях ми се плаща като 5 лв. 

  Разбира се, всичко това аз не го правя за тези 5 лв. А по три други причини:

 1) Доставя ми удоволствие, това е нещо като хоби и забавно занимание, което уплътнява времето ми.

 2) По този начин доказвам пред себе си, че пари от блог могат да се правят дори при скромно присъствие в нета и то от непрофесионален уеб-разработчик за сравнително кратко време. 

 3) Искам да придобия опит с популяризирането на сайт в интернет и да започна по-сериозен интернет бизнес. За да стартираш такъв проект е добре да се запознаеш и да експериментираш с възможностите за правене на пари онлайн. За тази цел вече започнах обучение по електронна търговия и успешно преминах първия модул :) То е спонсорирано по програма "Аз мога повече" от европейските фондове. Включва 960 часа и обучението трае 8 месеца - с държавните изпити стават почти 10. Това за мен ще е добро начало за запознаване с интернет предприемачеството.

 Характерно за блогването е, че в момента когато намалиш броя на публикуваните статии /например по празници/ веднага трафикът силно спада и след това отнема време да се възстанови на предишните нива т. е. изисква се постоянство и всеотдайност. 

 Разбира се, има колеги блогъри, който имат по-добър трафик от мен и за същото време имат повече посещения и по-добри резултати. Това обаче мен не ме демотивира, понеже предимно изпитвам удоволствие от поддържането на блога, имам редовни читатели, които харесват това, което пиша и не се старая да излизам напред по ключови думи в Гугъл. Мисля, че част от кефа ще се изпари, ако пиша за търсачките вместо за хора и всичко ще стане като задължение, а не като приятно занимание. 

Хей, вижте още "Защо има смисъл да поддържаме блог?"

  Ако искате да получавате най новото и актуалното от ЗдравДух.com – абонирайте се за бюлетина на сайта и ще може да спечелите ел. книга "Как успях да отслабна?" 

 Харесайте страницата на ЗдравДух във Фейсбук!  

Последно променена наСряда, 30 Октомври 2013 13:38

4 коментари

 • Теодора Дончева-Влаховска
  Теодора Дончева-Влаховска Четвъртък, 16 Май 2013 16:53 Връзка на коментара

  Благодаря, Галина, много сте мила! Радвам се, че ме поставяте редом със Стойне и Рая, защото аз определено имам какво да науча от тях.
  След вашия коментар аз се чувствам по същия начин - още по-мотивирана да уча и да се развивам.

 • Галина Дичева
  Галина Дичева Четвъртък, 16 Май 2013 12:02 Връзка на коментара

  Радвам ви се!Искрено! Вие (И Теодора, чиито статии много харесвам, и Стойне и Рая Христова)ме мотивирате да продължавам да се уча. Благодаря за полезната информация, която споделяте.Действието е обединяващо за всички успели хора, вие действате, не чакате по-добри условия- вие сте промяната!

 • Теодора Дончева-Влаховска
  Теодора Дончева-Влаховска Вторник, 14 Май 2013 17:49 Връзка на коментара

  Да, Тони, повишаването на личния коефициент на доходност е най-важното в случая.

  При теб нещата наистина са ясни. Ти помагаш на хората със знанията и уменията си и за теб интернет е просто инструмент за достигане до повече клиенти.

  Аз искам да се специализирам в продажбите през мрежата. Имам една-две идеи, но засега всичко е само на теория.

  Прав си, че парите идват, когато правиш нещо с удоволствие и си полезен.:)

 • Стойне Василев - Личен финансов консултант
  Стойне Василев - Личен финансов консултант Вторник, 14 Май 2013 16:56 Връзка на коментара

  Аз също не го правя за пари (поне засега). В момента трупам знания и умения, за да повиша Личния си коефициент на доходност ;)

  Постепенно, обаче, започва да ми се изяснява посоката и правя всичко възможно по-бързо да се кача на магистралата, която ще ме отведе до крайната точка (ако има такава).

  Аз, лично съм доволен от това, което постигнах за година и половина, от която се занимавам с блога и с останалите извънкласни занимания. Покрай него посетиш много семинари и обучения, които ми бяха много полезни.

  Както казваш смисъла не е в парите. Ако се направи нещо качествено и хората го харесват, парите сами ще дойдат.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Real Time Analytics