Влез

Да пестим или да изкарваме повече?

Да пестим или да изкарваме повече? - 5.0 out of 5 based on 5 votes

  spestiavane-ili-po-dobri-dohodiВсе повече се убеждавам, че има два крайни лагера в личните финанси. Някои хора са склонни да пестят, а други да изкарват повече пари. Първите в името на личната свобода биха се лишили от някои удобства в ежедневието, а вторите твърдят, че е по-добре да работят допълнително, за да не живеят под стандарта, с който са свикнали.

 Хората от "скромния" лагер разсъждават така:

 "Защо да се натоварвам с допълнително работа, която ми коства време, нерви, а оттам води до здравословни проблеми, като мога да спра да излизам всяка вечер, да си нося домашно приготвен обяд за работата и да пия кафето си вкъщи, и пак ще разполагам с толкова пари? Нима свободата и здравето не са по-важни от прищявките на ежедневието?"

  Спестителите подкрепят своята гледна точка и с факта, че най-богатите хора на света също си правят сметка на парите. Нали затова не са разпилели това, което имат?!  Парите идват при този, които ги пази и ги обича, а не при някой, който ги харчи и разсипва. Имаш ли широки пръсти, неизменно ще си останеш беден. Дори експертите съветват да се спестява по нещо всеки месец, да не завършваме на нула или на минус и да не вземаме кредити

  Крайните поддръжници на скромния живот вярват, че трябва да се правят икономии от всичко - санитарни принадлежности, храни, напитки и др. Съветват да се възползваме от промоциите. Да се купуват голямо количество продукти, когато са изгодни. Да пазаруваме само по списък и в добра кондиция, да не се поддаваме на измамите на търговците. Някои от тези идеи звучат разумно, а други доста крайно, но всички те са насочени към една цел - да постигнем по-добро финансово здраве. 

 Обикновено спестителите са израстнали в семейство, в което са се правели икономии или пък другата крайност - видели са лошите последици от разсипването на пари. Някой от тях пък имат горчив личен опит с финансов провал и са се зарекли никога да не позволяват да стигнат отново до това положение. Вероятно при много от "скромните" битието определя съзнанието.

  Дали да си от лагера на спестителите е добре или - не, е трудно да се определи. Казват, че съзнанието, настроено към лишения и икономии поражда единствено мизерия. От друга страна има много финансово успешни хора, които принадлежат към тази група. Дали  спестовността, наред с други качества, им е помогнала да станат богати, остава отворен за дискусии въпрос. Някои ще кажат, че са натрупали пари, заради нея, а други - въпреки нея.

В какво вярват хората от другия лагер - мотивираните да изкарват повече и да живеят по-нашироко?

  Те са убедени, че пестенето не е начин да си добре финансово. Според тях мисленето насочено към икономии ограничава. Те разсъждават така: "Вместо да се ангажирам с това как да спестя, по-добре да се насоча към търсене на варианти за по-стабилен доход. Иначе хабя напразно потенциала си".

  Обикновено този тип хора са енергични, дейни и по-склонни към поемане на риск. Така че шансовете им за успех не са малки. Някои от тях обаче разчитат на кредити, за да не паднат под определен стандарт на живот, и не могат да управляват парите си.

  Срещала съм и твърдения, които си заслужава човек да обмисли, например: "Хората склонни да спестяват купуват повече неща на промоция, за да им излезе по-евтино, но не се усещат, че по този начин заключват парите си в някаква покупка, която не се знае до колко ще оползотворят. А и често, когато разполагаш вкъщи с големи количества от някаква стока, я употребяваш по-бързо, отколкото ако държиш малка наличност от нея."

  Проактивните, насочени към изкарване на повече пари хора често произхождат от семейства, където пестенето не е било на почит. Сред тях вероятно има и такива, които са били свидетели на крайна мизерия в детството и се стремят с всички сили да не изпадат в подобно положение. Други са свикнали от малки на висок стандарт и не биха го заменили за нищо. Лошото е, че при много от тях заработването на допълнително пари води до по-големи разходи и до нужда от още и още средства за издръжка. Те също се въртят на омагьосаната въртележка, както живеещите по-скромно и малко по-спокойно хора.

   Може би разпознахте в себе си черти и от двете категории - и от спестетелите и от активните работяги, склонни да харчат. Едва ли са много хората, принадлежащи напълно към един от двата лагера. Въпреки това има множество ожесточени дискусии по темата. Споровете ми напомнят тези на Мерцедес срещу БМВ или Левски-ЦСКА.

  Сещам се и за още една аналогия. Графичните дизайнери например спорят коя програма е по-добра Corel Draw или Adobe Illustrator. Но ще ви кажа едно - истински добрият професионалист познава и двете програми и е способен да извлече най-доброто от всяка една. Останалите просто са свикнали да работят на някоя от двете и другата им е по-чужда и по-непонятна.

  По същия начин се получава и при спестяващите и харчещите. Всеки от тях мери нещата със своя аршин, пречупва ги през своето битие и съзнание. А аз се питам: Какъв е смисълът на спора? Ясно е, че всеки в основата си принадлежи към единия от двата лагера, но не можем ли да се опитаме да вземем всичко най-добро и от двата подхода за правене на пари? Тогава шансовете ни са двойни, нали!?

 Ако искате да получавате най новото и актуалното от ЗдравДух.com – абонирайте се за бюлетина на сайта и ще може да спечелите ел. книга "Как успях да отслабна?" 

 Харесайте страницата на ЗдравДух във Фейсбук!  

Последно променена наПонеделник, 03 Февруари 2014 11:38

9 коментари

 • Теодора Дончева
  Теодора Дончева Петък, 15 Юни 2012 20:21 Връзка на коментара

  Jany, май по-големия процент от хората са така. Колебаят се между харчене и пестене :)

 • Jany
  Jany Петък, 15 Юни 2012 17:16 Връзка на коментара

  Подобни изводи имам и аз относно харченето на пари.

 • Стойне Василев от Финансовите съвети на Бат Тони
  Стойне Василев от Финансовите съвети на Бат Тони Петък, 15 Юни 2012 13:22 Връзка на коментара

  Каква е статията, Рая? Да се чувстваме ли виновни, когато харчим ;)

 • Теодора Дончева
  Теодора Дончева Петък, 15 Юни 2012 12:46 Връзка на коментара

  О, ще се радвам да я прочета :)

 • Рая Христова
  Рая Христова Петък, 15 Юни 2012 12:33 Връзка на коментара

  Теди, току-що ме вдъхнови за следващата тема! Муа! :*

 • Теодора Дончева
  Теодора Дончева Петък, 15 Юни 2012 09:57 Връзка на коментара

  Тони, дяволчето и ангелчето кацат на рамото на всеки. Но без тези две сили не можем да постигнем баланс. Така е и в природата - съществуват двойки антагонисти, без които равновесието е немислимо. Понякога надделява едната сила, друг път другата, но най-добре е, когато са балансирани.

  А относно вината - понякога е полезна, защото те кара да се замислиш кое е правилно и кое не, но йогите например съветват да се отървем от нея по най-бързия начин, понеже е отрова за организма :)

 • Стойне Василев от Финансовите съвети на Бат Тони
  Стойне Василев от Финансовите съвети на Бат Тони Петък, 15 Юни 2012 08:50 Връзка на коментара

  Като каза да се възнаграждават усилията, аз изпитвам някакво чувство на вина, когато купувам нещо по-скъпо за себе си. Вчера си взех един по-скъп телефон, като първоначалните ми мисли бяха "ще ми върши по-добра работа", "заслужил съм си го", "и аз съм човек". Но, после нещо почна да ме гложди "сега защо дадох толкова пари за един телефон, като мога да си карам със стария".

  Така че, при мен се получава някакво раздвоение между "спестител" и "харчещ човек" :)

  Странно, но когато давах доста повече пари за ремонт и обзавеждане не съм има такива терзания. Подсъзнанието е странно нещо. Само оценява кое е глезотия и кое е нужно.

 • Теодора Дончева
  Теодора Дончева Петък, 15 Юни 2012 08:17 Връзка на коментара

  Супер, в случая "златната среда", не е толкова лоша идея. За да си добре с парите според мен, трябва да вземеш най-доброто и от двете групи - да можеш да спестяваш и да изкарваш повече.

  Може би някой ще каже, че това е много трудно - хем да се блъскаш, хем да не се възнаграждаваш за усилията и да харчиш малко.

  Но всъщност много зависи от това колко успяваш да изкараш и от това колко добре планираш, защото наистина е възможно да получиш качествените стоки, които ползваш за по-малко пари. Стига да отделиш време да проучиш малко. :)

  Аз съм израснала в семейство, където винаги се е пестяло - заради многобройните кризи, през които сме минавали, но никога икономиите не са били за сметка на качествена храна например.

  Родителите ми са доценти, работили са държавна работа, но винаги почти без прекъсване са поемали и частни проекти. Така че съчетаването на пестене + допълнително работа, не ми е никак чуждо.

 • Стойне Василев от Финансовите съвети на Бат Тони
  Стойне Василев от Финансовите съвети на Бат Тони Петък, 15 Юни 2012 07:40 Връзка на коментара

  Теди, аз израснал в среда, в която не ми е липсвало нищо. Но, съм виждал как в много случаи парите се харчат нецелесъобразно (да не кажа по-силна дума). Това ме е научило да си "правя сметката" и да не харча за глупости :)

  Видял съм, обаче, и как парите могат да се умножават. И от нещо, което не ти коства усилия, можеш да изкараш много пари (както беше от масовата приватизация, например). Така че, съм привърженик и на двата лагера. Да се изкарват допълнително пари, които да се харчат разумно.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Real Time Analytics