Влез

Как се изкарват допълнително пари?! Моят начин!

Как се изкарват допълнително пари?! Моят начин! - 4.4 out of 5 based on 10 votes

      More-moneyКога е успешно започването на допълнителен доход? С каква нагласа трябва да тръгне човек, за да започне да усъвършенства знанията и уменията си и да си намери втора работа - на свободна практика. Понякога нещата се случват от само себе си, гладко като по-вода.

Най-трудното е началото, когато се чудиш „Да се захвана ли с тази дейност или не?”, „Сега ли е моментът?”, „Няма ли по-лесен път?”, „Готов/а ли съм за това?”, а някои близък човек ти припява „Никак няма да ти е леко, знам от опит, по-добре не тръгвай в тази посока!”.

Така беше и с мен, когато реших да стана преводач /румънски език/. В началото в главата ми се въртяха хиляди въпроси и колебания „Ами ако не се справя със специализираната терминология?”, „Какви ли ще са работодателите ми?”„Ще се плаща ли редовно?”, „Ще имам ли време да го съчетавам с другите си задължения?” и др. Въпреки всичко, нещата при мен се получиха и успях дори да събера известна сума след време, за да погася частично несполучливия ипотечен кредит, който бях взела.

Сега искам да споделя с вас какво ми помогна да се реша да започна да работя за допълнително пари и каква мотивация е необходима, за да превърнете някое свое умение в доходоносно начинание.

1) Конкретизирайте желанията си – какво ви привлича? С какво бихте искали да се занимавате? Вие знаете, че сте уникална и способна личност, но позволете и на другите да го разберат. Смело заявете какво искате да правите и работете за него. Потърсете подходящи оферти, за да осъществите плановете си и действайте без да се колебаете.

Как стана при мен?

По време на висшето си образование съм учила румънски. Бях за месец в Румъния /най-северозападната част/. Харесвам природата, хората и атмосферата там. Имах желание да развивам и обогатявам познанията по езика и така започнах да търся варианти как да го направя.

2) Възползвайте се от всяка възможност и никога не завиждайте – това е губене на време и изсмуква енергията ви.

Мисълта ми е, че ако някои е успял в сферата, в която вие искате да се развивате, опитайте се да извлечете за себе си полза от това, вместо бясно да се съревновавате и да се дразните, както впрочем правят много хора. Бъдете градивни, а не разрушителни.

Моят опит:

Когато зъвърших университета получих предложение от колега да започна за кратко работа по специалността. Благодарение на тази възможност и на коректността и безкористната подкрепа на екипа, не само подобрих нивото на румънския си, но и се научих да пиша по-добре. Нито за миг не съм се дразнила на наставленията, които получавах, защото това за мен беше незаменим опит. Защо не продължих да работя там е съвсем отделна тема /няма общо с колегите и естеството на работата/.

3)Свържете се с познати и приятели, които вече са постигнали, това към което се стремите. Споделете, че и вие имате същата цел, поискайте съвет. Повечето хора в такава ситуация ще се почувстват поласкани, че желаете да се справите с нещо, което те вече владеят и ще ви помогнат на драго сърце.

Как се случи при мен?

Имах колежка, която е преводач от три други езика. Много ерудирана личност. Споделих й, че искам да се развивам в тази насока и тя ми помогна, като ме свърза с фирмата, за която работеше и ме препоръча. Увери ме, че са разбрани и коректни с плащанията. След това се оказа, че мои колеги от университета също превеждат за тези работодатели. Явно така или иначе, мястото ми е било там.

4) Тръгнете с твърда, положителна нагласа и не се оставяйте някой да ви разколебае. Когато човек следва неотклонно пътя си, винаги се намират добри възможности и много протегнати ръце.

Моят случай:

Моя близка роднина в началото не беше във възторг от идеята да се занимавам с преводи. Но впоследствие, след като видя, че нещата потръгват, ме запозна със симпатична възрастна двойка /съпруг и съпруга/. И двамата бяха завършили образованието си в Румъния и ми подариха българо-румънски речници, тъй като техните деца нямаха интерес към езика и културата на страната. Помагаха ми с някои преводи, дори ми дадоха работа за кратко.

5) Не се оставяйте на течението. Развивайте се постоянно. Разширявайте кръгозора, връзките и възможностите си.

Какво направих аз?:

След като преводите от първата фирма спряха за известно време, започнах да се оглеждам за друг вариант. Пак чрез моя близка намерих връзка с друга фирма, от която ми предложиха доста добър обем при това от интересни за превод материали. Само за месец изкарах заплата и половина отгоре над това, което получавах на постоянната си работа.

6) Не се притеснявайте от временен спад в работата и възможностите за развитие. Вместо това придобивайте нови знания и способности, които ще ви помогнат за генерирането на допълнителен доход и повече пари.

Как е при мен?:

Сега нямам поръчки за преводи от нито една от двете фирми, за които съм работила. Вероятно проблема е кризата и липсата на клиенти и бюджети за преводи. Това обаче не ми пречи да чета интересни книги на румънски, за да поддържам нивото на езика си. В момента съм в отпуск по майчинство и си намерих много приятно занимание – да пиша и развивам настоящия блог. Имам още много идеи какво да постигна, докато съм на този етап от живота си и вероятно ще ги споделя в някоя от следващите статии.

Ако имате въпроси или просто искате да си поговорим, коментирайте или ми пишете на e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Това е засега от мен! Ако искате да получавате най новото и актуалното от ЗдравДух.com – регистрирайте се или се абонирайте :)

 

Последно променена наПонеделник, 13 Май 2013 14:41

11 коментари

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Real Time Analytics