Влез

Как се прави малка, но хубава сватба?! /Част 1/

Как се прави малка, но хубава сватба?! /Част 1/ - 4.5 out of 5 based on 8 votes

 


wedding1Тази статия не е за всеки. Ако идеята ви за сватба е пищно и разточително тържество с елементи на снобизъм, моля не продължавайте нататък. Смисълът на тази ми публикация е да улесни хората, които хем искат да направят хубаво и незабравимо събитие от сватбения ден, хем искат да са само с най най-близките роднини и приятели. А и по време на криза, няколко съвета за бюджета на сватбата мисля, че няма да бъдат излишни на никои - ще ви предоставя в конкретни цифри всички детайли. Всъщност аз не бях много убедена, че искам точно да сключа брак, за мен беше добра идея и екскурзия до екзотично място, на което иначе едва ли бих отишла, но настоящият ми съпруг предпочете да се венчаем.

С колко човека най-малко мислите, че е възможно да организираш едно такова събитие и за колко време, какви финанси са необходими? Е, аз успях за около месец, а гоститите бяха едва 30 човека, що се отнася до финансите – похарчих 4 бона, а „възвращаемостта” беше – 3 000 лв. /сумата, която ни дариха на сватбата, като не включвам парите от родителите, които така или иначе щяха да ни дадат със или без сватба/. Сега е модерно вместо да се купуват безмислени подаръци, направо да се дават пликове с картички и пари. Така беше и на последната сватба, на която бях.

За да ви улесня, ще ви дам подробен списък с нещата, от които имате нужда за една скромна сватба и техните цени /актуални към 02-03.2011/. Ще започна с предварителните приготовления. И така...

Кое е първото нещо, което трябва да направите за да се ожените/омъжите? Ами запазвате си ден и час за ритуала зала /на Пиротска №10/. Специално за периода, когато на мен ми предстоеше брак /извън най-натоварения сватбен сезон и слава богу!/, ритуалните зали се редуваха да дежурят и например, ако искате да сключите брак през първата събота и неделя от март – имате избор между две-три зали. Ние се записахме за събота сутринта, когато имаше свободна само една ритуална зала. Таксата, която заплатихме беше 61 лв. /двайсет и няколко лева за музика, още толкова за правото на снимане и някакви 6-7 лв. за едно списание – ултимативно взети пари без коментар или обяснения; все пак, ако искате, можете да поспорите относно разходите с лелките, които записват за брак, но не обещавам големи резултати/.

Искам да направя едно уточнение – аз не сключвах църковен брак. Ако сключвате такъв, заделете си поне още 300 лв. отгоре и имайте предвид, че не може да се сключва в събота или по време на пости /40 дни преди Великден, Коледа и т.н./

Кои са най-големите разходи? Естествено – ресторанта, фотографските и видео услугите, DJ, халките, бижутата на булката, подаръкът за кумовете, роклята, тортата и алкохола. Мисля, че общо взето съм ги подредила в правилния порядък от най-скъпото към най-евтиното.

Започвам с ресторанта. Избрахме го след като имахме запазена дата в конкретна ритуална зала. Решихме, че ще е най-добрe да е близо до нея, за да намалим разходките и напрежението за гостите /и за нас/. Менюто, на което се спряхме беше около 38 лв. + 4 лв. за обслужването и украсата. Общо 42лв./човек – 30 гости + DJ, фотограф и видео-оперетор – приблизително 1400 лв. Виждате, че сумата за ресторанта далеч не е основната, която харчите за една сватба! – имайте предвид това /тя е малко повече от 1/3 от цялата сума/. Честно казано, ако зависеше само от мен, щях да поканя още към 15-тина човека /роднини и приятели/ и това удоволствие щеше да ми излезе не повече от 600-700 лв. отгоре, но уважих и решението на съпруга си за възможно по-малка сватба в тесен кръг.

Фотографските и видео услугите си избрах по интернет – харесах портофолиото на определена фирма – поне като се дават пари да има за какво. Малко отбих от цената – искаха ми 600 лв. общо, а аз се договорих за 500. Ако бях комбинирала и услугите на DJ три в едно, цената щеше да е още по ниска, но не съжалих, че не го направих, тъй като след това разбрах от мои съседи, че услугата на агенцията на дисководещия не е никак качествена. Но самия DJ ми излезе 300 лв. и беше наистина на ниво – мисля, че направих най-добрия избор /с него ме свързаха от ресторанта/.

Общо взето с това се изчерпват услугите, които ползвахме. За подробности около покупките очаквайте втора част на статията. Ако искате да изтеглите табличка с основните разходи в конкретни цифри и шаблон за табелки с имената на гостите, четете продължението...ще излезе скоро!

***

 Ако искате да получавате най новото и актуалното от ЗдравДух.com – абонирайте се за бюлетина на сайта и ше може да спечелите ел. книга "Как успях да отслабна?" 

 Харесайте страницата на ЗдравДух във Фейсбук!  

Последно променена наСряда, 30 Октомври 2013 10:57

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Real Time Analytics