Влез

Може ли кризата да има и добри страни?

Може ли кризата да има и добри страни? - 4.9 out of 5 based on 7 votes

  Yin-yangЗнам, че рискувам с тази статия да си навлека гнева на много хора. Какво може да е положителното на една криза, изкуствено предизвикана от най-влиятелните хора в света, за да станат още по-богати? Аз не отричам черно-белите факти, а искам да кажа, че във всяко зло има нещо добро и във всяко добро - частица зло. Това е древна мъдрост.

  И все пак в живота често успяват оптимистите - тези които виждат положителното във всяка една ситуация, а трудностите приемат като предизвикателство, което може да им донесе полезен опит и изгода в дългосрочен план. 

  Може би ще кажете: "Бизнесът например се гърчи в агония. Какво му е хубавото на това?". Ами кофти е - направо е ужасно. Загиват малките и средни фирми, остават големите монополисти. Те си правят каквото искат с клиента. Не е честно!

  Това е вярно, но представете си следната ситуация. Вие сте собственик на малка фирма. По-големите от вас фалират, защото имат високи разходи и не могат да ги посрещат при намалелите продажби. Бурята събаря по-лесно високите дървета и подминава ниските храсти. 

  Във вашия бранш остават да съществуват само най-едрите риби. Един хубав ден кризата свършва, а фирмата ви криво-ляво е оцеляла, поради малките разходи и верните клиенти, спечелени през годините. Ясно е, че оттук нататък в условията на създалия се пазарен вакум, вашият бизнес ще го очакват само хубави дни. Ще имате възможността да се разраствате и да запълните предстоящото завишено търсене на услуги и продукти. 

  Това е едно от големите предимства на пукнатия балон - дава добри възможности за стартиране на бизнес, когато пазарът се възобнови - хоризонтът е разчистен за реализиране нови свежи идеи. А възстанови ли се предприемаческия дух, вероятно ще има и глад за кадри!

  Но да оставим периода след кризата - сигурно ще кажете: "Тя край няма!".

  Има ли бизнес, който се развива успешно точно в условията на криза?

  По мои наблюдения има 2-3 такива ниши. 

1) Не мога да пропусна фирмите за бързи кредити. Те избуяха и процъфтяха напоследък. В моя квартал гледам закриват разни магазинчета и откриват офиси на такива фирми. Навсякъде е пълно с тях. Явно хората не се оправят добре с личните си финанси и прибягват до подобни неизгодни заеми.

2) Заложните къщи - Да, липсата на пари масово се отразява в залагането на вещи на безценица. 

3) Фирмите, които събират плащания на нередовни длъжници. Наистина има работа за тях!

4) Магазините за дрехи втора употреба. Вероятно сте забелязали, че навсякъде отварят такива. Явно хората пестят от всичко, а и не може да си отрече, че падат изгодни оферти понякога!

5) Магазините "за 1 лев". Бизнесът им определено не запада. Въобще евтините стоки вървят доста.

6) Обучителните центрове по езици, компютърна грамотност и др. също бележат известно развитие, поради множеството програми, които се появиха за квалифициране на кадри.

Сигурно има и други, но в момента за тези се сещам.

 Какво друго положително можем да видим в кризата?

- Почти спря застрояването по курортите, което беше достигнало рекордни размери;

- Макар и слабо намаля трафика в градовете - просто хората нямат пари да карат колите си. Не че е хубаво нещо безпаричието, но е добре от екологична гледна точка, а и е по-спокойно;

- Паднаха цените на наемите и на имотите. Ако човек разполага със спестявания, може да закупи земя или имот доста изгодно;

- Паднаха цените на техниката, обзавеждането и автомобилите;

- Банковите лихви по депозитите още държат високи нива, макар че има слаба тенденция за понижаване;

- Появиха се много добри безплатни програми за квалификация и преквалификация;

- Много хора отказаха цигарите, поради липса на средства, което пък е добре за здравето им :)

Ако и вие виждате плюсове в кризата или пък сте на различно от моето мнение, споделете това в коментарите!

 Ако искате да получавате най новото и актуалното от ЗдравДух.com – абонирайте се за бюлетина на сайта и ше може да спечелите ел. книга "Как успях да отслабна?" 

 Харесайте страницата на ЗдравДух във Фейсбук!  

Последно променена наСряда, 30 Октомври 2013 11:47

7 коментари

 • икономични лед крушки
  икономични лед крушки Сряда, 19 Юни 2013 09:40 Връзка на коментара

  Не бях сигурна, че точно това е едно от големите предимства на пукнатия балон да дава добри възможности за стартиране на бизнес, когато пазарът се възобнови , хоризонтът е разчистен за реализиране нови свежи идеи. А възстанови ли се предприемаческия дух, вероятно ще има и глад за кадри, както добре сте го написали, много ви благодаря за тази статия ще ми върши чудесна работа вече се ориентирах какво да търся.Цените по интернет са доста по ниски и конкурентно търсени, вчера дори попаднах на една оферта за пица за 5 лева, а иначе струва 15...

 • Теодора Дончева
  Теодора Дончева Сряда, 30 Май 2012 12:41 Връзка на коментара

  Да, явно това е един от браншовете, в който се предлагат услуги от първа необходимост и затова не е засегнат от кризата. Добре е, че има и такива!

  Цените особено за онлайн магазините са доста конкурентни :)

 • Атанас Атанасов
  Атанас Атанасов Вторник, 29 Май 2012 20:39 Връзка на коментара

  Благодаря :)
  Да, онлайн продажбите наистина се увеличиха в пъти. По-голямата част от приходите ни обаче идват от големи фирми - разнос на фактури на различни дружества, награди от промоции, кореспонденция на различни държавни институции, регулярни пратки като месечни абонаменти и др.такива. Малкия човек е свил разходите си, но средните и по-големи компании не могат да избегнат изпращането на куриерски пратки, естествено и цените за тях са много по-ниски и това ги стимулира допълнително.

 • Теодора Дончева
  Теодора Дончева Вторник, 29 Май 2012 11:20 Връзка на коментара

  Наско, добре дошъл в коментарите!

  Наистина доста интересен факт. Според теб на какво се дължи това? На разрастване на онлайн бизнеса и продажбите по интернет или на друга причина? На мен ми направи впечатление, че има все по изгодни цени за доставка напоследък :)

 • Атанас Атанасов
  Атанас Атанасов Вторник, 29 Май 2012 09:11 Връзка на коментара

  От края на 2008г. работя в една от средно големите куриерски фирми и обема на работа само се увеличава до момента. Имам познати и в други такива фирми и при тях е същото. Един или двама от най-малките фалираха, но така клиентите им се насочиха към останалите, а и се създадоха няколко нови фирми в последните години, така че този бранш е ако не развиващ се, то поне е запазил позициите си. Според мен :)

 • Теодора Дончева
  Теодора Дончева Сряда, 16 Май 2012 11:36 Връзка на коментара

  Така е! Направо отварят цели вериги такива магазини напоследък.

  Впрочем в свежо получих интересен коментар, че хората които се занимават с писане, трябва да се радват на кризата, понеже им дава повод размисъл и вълнува всички ни!

  Ето още една положително страна :)

 • Рая Христова
  Рая Христова Сряда, 16 Май 2012 10:26 Връзка на коментара

  Абе, и от най-лошата ситуация някой печели. Затова казват "За един сватба, за друг - брадва" :)

  Ясно, че всички предпочитаме да няма криза, тя се усеща навсякъде. Но никой не ни пита! Така че да се възползваме от нещата, които ни предлага.

  Впрочем, разцвета на магазините втора употреба и показателен как за всяка добра идея трябва да се улучи времето и мястото.

  Навремето имаше само един такъв магазин при нас и се смяташе за много срамно да пазаруваш оттам. Сега има сигурно 10 такива магазина, и все повече хора пазаруват от там.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Real Time Analytics