Влез

10 стъпки към по-добри лични финанси

10 стъпки към по-добри лични финанси - 4.8 out of 5 based on 12 votes

   Lichni-finansiТози материал има за цел да ви преведе през 10-те стъпки, които могат да ви помогнат да стабилизирате личните си финанси и да управлявате по-добре парите си. Всъщност зад всяка точка стоят една или няколко отделни статии, които доразвиват долуизброените идеи. Така че можете да прочетете по-подробна информация за това, което ви вълнува.

1) Направете си семеен/личен бюджет. Тази стъпка е от изключетелно значение, защото за да контролирате и оптимизирате разходите си трябва да знаете къде отиват парите ви. Можете да разгледате подробно поредицата от статии за изготвяне на бюджет и да изтеглите специално разработен екселски файл с готови формули за изчисление на приходите и разходите ви от тук.

2) Обмислете варианти за намаляване на месечните си сметки. Опитайте се да пестите пари и ресурси. Някои полезни съвети можете да разгледате в статията "Еко идеи за по-ниски сметки!".

3) Следвайте финансовите си цели, съберете пари за ремонт и подобрения по жилището си, които могат след време да ви спестят пари. Вижте някои идеи за пестене на пари тук. Разгледайте и варианти за алтернативно отопление.

4) Обмислете добре дългосрочните финансови решения, които вземате. Помислете преди да решите да кандидатствате за кредит . Анализирайте добре финансовото си положение, ако възнамерявате да купите собствено жилище на изплащане - "Дилемата Заем или под наем". Ако вече имате неизгоден кредит вижте статията "Как се изплаща лош кредит?!".

5) Планирайте добре важните събития в живота. Вижте например как да направите малка, но хубава сватба. Ако ви предстои увеличаване на семейството с нов член прочетете и статията "За семейния бюджет с дете на път".

6) За да подобрите личните си финанси, освен да спестявате, трябва да се опитате да увеличите приходите си. Вижте моя личен опит с изкарването на допълнителен доход. А ето тази статия може да ви помогне да изкарате пари по малко по-нестандартен начин, като продадете старите си вещи.

7) Научете се да цените времето. Уплътнявайте го така, че да изпитвате удовлетворние от добре планираната си работа. За това ще ви помогнат статиите "Стойността на Вашите пари" и "Как да овладеем най-ценния ни ресурс - ВРЕМЕТО"

8) Ако планирате започване на собствен бизнес, мога да ви запозная с моите лични наблюдения върху оцеляването на малкия и средния бизнес в България през последните 15-тина години. А ако искате да изследвате други алтернативи за допълнителен доход вижте една интересна гледна точка за печеленето от търговия с валута /форекс/.

9) Замисляли ли сте се кои са качествата, които могат да ви донесат финансова свобода - несъмнено сред тях са вяра в себе си, силна интуиция, комбинативен ум, творческо мислене и позитивна нагласа. Прочетете повече в статията "Топ 10 качества на финансово успешните хора"

10) И накрая, но не на последно място помнете, че парите идват при този, който ги обича, а не който ги отрича. Оттървете се от представите за демоничния характер на парите, а ги приемайте като рационално и полезно средство, създадено за улеснение. Вижте статията "Парите и хората"!

 Ако искате да получавате най новото и актуалното от ЗдравДух.com – абонирайте се за бюлетина на сайта и ше може да спечелите ел. книга "Как успях да отслабна?" 

 Харесайте страницата на ЗдравДух във Фейсбук!  

Последно променена наСряда, 30 Октомври 2013 11:26

1 коментар

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Real Time Analytics