Влез

Спестявайте умно – вземете своето!

Спестявайте умно – вземете своето! - 5.0 out of 5 based on 11 votes

      Spestiavane1 Как да се приближите към осъществяването на финансовите си цели? Има два начина – единият е като генерирате допълнително пари, а другият като пестите. Естествено най-добре е да комбинирате и двата подхода. За първият вариант погледнете тук, а за втория четете по-надолу.

Много хора пренебрегват спестяването и доброто управление на парите, що се отнася до техните лични финанси. Казват си „Ако ми останат пари, ще направя ремонт, ще отида на почивка и ще си купя например машина за хляб.” Всъщност вие трябва да направите така, че да ви останат. Ето няколко идейки за  придобиване на необходимите средства чрез спестяване.

1) Замисляли ли сте се, че благополучно сте изплатили кредит, взет за колата или за някаква стока на лизинг, а иначе не сте успявали да заделите  никакви пари настрана. Защо се получава така? Много просто – при кредита няма мърдане, знаете, че тези пари не са ваши и директно ги внасяте или ви ги удържат от заплатата /например при овърдрафт/.

Ето от тук ми хрумва и решението – активирайте си услуга за прехвърляне на малка сума от заплатата всеки месец в депозитна сметка. Аз попитах в моята банка и ми казаха, че това ще ми струва 2 лв. на година и 0,30 лв. на транзакция. Например имам за цел да си купя нов климатик след 8 месеца за 800 лв. Откривам си спестовна сметка и активирам услуга за автоматично удържане на 100 лв. всеки месец. Естествено тези пари винаги могат да се изтеглят, но ще трябва специално да излезете от работа и да отидете до банката, освен това ако си направите 1-месечен срочен депозит, ще знаете, че ще загубите лихвата за последния месец и е възможно да размислите и да се въздържите от харчене.

2) Преразгредайте сметките си за телефон, кабелна телевизия, интернет. Винаги можете да намерите варианти за по-ниски такси - например комбиниране на услугите към един доставчик, за да получите отстъпка от цената, смяна на оператора с друг за по-изгодни условия, дезактивиране на услуги, които не ползвате. От такива комбинации може да се спести доста. Просто трябва да се поинтересувате.

3) Можете да намалите и месечните си сметки за ток, вода и парно. Разгледайте моите идеи за това в тази статия „Еко идеи за по-ниски сметки”.

4Изкарвайте с по 5 дни повече на месец със старата си заплата. Например ако вземате заплата на 1-во число, опитайте се да изкарате до 5-то, а следващия месец до 10-то и така след 6 месеца, ще имате една спестена заплата в повече. Ако не можете да изкарате 5 дни отгоре, правете го и с по-малко, винаги има смисъл.

5) Обмислете варианти за повече безплатни удоволствия – разходки, изложби, срещи с приятели, четене на книги и ползване на интернет за придобиване на нови знания /работа с компютърни програми и др./

6) Не съм привърженик на пестенето от качествена и разнообразна храна и пресни продукти, но стоките които издържат дълго време има смисъл да се купуват на промоция и в по-големи количества. По този начин пестите пари и време за пазаруване. Например захар, сол, подправки, домашни потреби /препарати и др.консумативи/ излизат много по-изгодно, когато хванете период на промоция или вземете по-големи разфасовки. Но проучете пазара и внимавайте, защото работата на големите вериги магазини е и да подвеждат в цените. Нали от там избиват стоките, които пускат почти на себестойност, за да привлекат клиенти.

7) Придържайте се към семеен/личен бюджет и разпределяйте добре разходите си. Първата стъпка към спестяването е да знаете за какво харчите и от кое можете да се лишите. Вижте поредицата от статии за личния бюджет тук.

8) Друга идея, която ми хрумва е да се откажете от навик, който се отразява зле на личните ви финанси и да се опитате да заделяте парите, които ежедневно, регулярно давате за това.  Например пушене, често излизане или някоя друга ежедневна глезотия. Ако успеете да съберете дори не всички пари, а само малка част от тях, това пак си е победа!

9) Също така добра идея е да събирате например всички монети от по левче, които ви връщат, докато пазарувате. Мои приятели така спестиха за пералня за ок. половин година. Неочаквано много пари се натрупват така. Може и на двулевки да се спрете. 

10) Искайте помощ и от другите членове на семейството. Накарайте всички работещи да събират пари за известен период от време и вижте какво ще се получи. Всеки ще допренесе с нещо накрая най-вероятно ще постигнете целта си. 

11) Добре е да дефинирате ясно целта си и да планирате от по-дълъго време събирането на пари – например аз искам до май месец да направя ремонт на една стая и да сложа климатик. Преценявам приблизително колко пари ще ми трябват и вече от 4 месеца се опитвам с горните съвети да събирам пари. Ще ви кажа какво съм успяла да събера, когато дойде време за ремонта. Ако парите не стигнат мисля да взема изгоден кредит за енергийна ефективност /спестяват се ок. 20% от сумата/. Този кредит може да се вземе за изолиране на апартамента, за нова дограма или климатици.

12) Не се отчайвайте, ако не успеете да сте докрай ефективни в спестяването. Например ако този месец ви изникнат повече разходи от предвиденото и не успеете да съберете сумата, която сте планирали. Не се отказвайте въобще от идеята за спестяване, а заделете например 10-20 лв – това също ви приближава към целта!

Коментирайте, за да споделите и вашия опит със спестяване и постигане на финансовите цели! 

 Ако искате да получавате най новото и актуалното от ЗдравДух.com – абонирайте се за бюлетина на сайта и ше може да спечелите ел. книга "Как успях да отслабна?" 

 Харесайте страницата на ЗдравДух във Фейсбук!  

Последно променена наСряда, 30 Октомври 2013 11:15

7 коментари

 • Рая Христова
  Рая Христова Четвъртък, 02 Февруари 2012 23:14 Връзка на коментара

  Хехе, "Никой не е длъжен да им гледа внуците"! :)

  Ще чакам с нетърпение темата за подготовката и планирането с бебенце на път. Да събирам опит, че не се знае кога ще ми потрябва :)

 • Теодора Дончева
  Теодора Дончева Сряда, 01 Февруари 2012 16:09 Връзка на коментара

  Да, планирала съм и за това да пиша. Ама аз имам много помощ - две всеотдайни баби. Постоянно ги майтапим, че "Никой не е длъжен да им гледа внуците"!
  Бебенцата са вариант за спиране на цигарите особено като си жена нямаш друг вариант :)

 • Рая Христова
  Рая Христова Сряда, 01 Февруари 2012 15:23 Връзка на коментара

  Впрочем за мен лично ще е интересна тема да разкажеш как успяваш да се справиш с всичките си задължения, блога, че сега и бебенце! Сигурно се отразява и на финансите. Подготвяхте ли се, как, и т.н.

  Като идея само.

 • Рая Христова
  Рая Христова Сряда, 01 Февруари 2012 15:21 Връзка на коментара

  Първо - да ви е живо и здраво момченцето и всички да сте щастливи заедно!

  Второ - да разбирам ли, че най-доброто средство срещу цигарите са бебенцата :))

 • Теодора Дончева
  Теодора Дончева Сряда, 01 Февруари 2012 13:36 Връзка на коментара

  О, Рая, не знам! Аз никога не съм пушила, но откакто се роди синът ми /преди 6 месеца/, мъжът ми пуши по-малко. Принуден е горкият :)

 • Рая Христова
  Рая Христова Сряда, 01 Февруари 2012 13:14 Връзка на коментара

  Всичко е супер, Теди, само ако можеш да ми кажеш как се пести от цигари или как може да се спрат :))

 • Zvetanka Shahanska
  Zvetanka Shahanska Вторник, 31 Януари 2012 15:12 Връзка на коментара

  Много хубави идейки за спестяване! Приветствам! Дори само по 1 лев на ден да спестява човек, в края на годината ще има 356лв. Поздрави и усмивки:)))

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Real Time Analytics