Влез

Личният бюджет - по лесен от всякога /част 1/

Личният бюджет - по лесен от всякога /част 1/ - 5.0 out of 5 based on 10 votes

 Част 1: Организиране на битовите сметки

          Започвам нова поредица от статии, която има за цел да обхване най-важните аспекти от създаването и контролирането на личен/семеен бюджет. Това е първата стъпка към финансова стабилност и е най-важното действие, което трябва да предприемете, за да подобрите качеството си на живот и личния си комфорт. Нали за да организирате по-добре парите си трябва да имате представа за какво ги харчите. Повярвайте, че ако дори за месец-два записвате всичките си разходи, ще се учудите колко много давате за незначителни неща, дори ще се стреснете, а ако си направите сметка и колко време и нерви ви струват похарчените суми, направо ще ви се изправи косата (или накъдри J). Може би тогава ще се стимулирате да предприемете нещо по въпроса. За много от вас създаването на бюджет вероятно е досадно начинание и затова бих искала да ви подскажа някои идеи, които могат да ви улеснят и да ви спестят време. (В края на поредицата статии ще ви предоставя за теглене, съставен от мен бюджет в ексел с готови формули за изчисление на разходите ви).

И така..perdonal-budget

 Когато започвате да съставяте бюджета си на първо място трябва да поставите ежемесечните си разходи /които са неизбежни и са приблизително предвидими/. Битовите сметки не е трудно да контролирате - нали все пак получавате писма за тези суми. Част от тях се изравняват на тремесечие – например за тока и водата трябва да засечете средномесечното си потребление след изравнителната сметка в края на периода. Заделяйте сумата за осредненото си потребление всеки месец. Така след като платите за първите два месеца, разликата, която ще ви остане, ще покрие и третото плащане (освен ако не сте харчили повече ото обикновено).

Парното можете да разделите на равни месечни вноски за цялата година, за да намалите от тежестта на сметките и да балансирате добре бюджета си (и внимавайте, че от топлофикация приемат заявление за равни вноски до 1-ви август). В отделна статия ще разгледам вариантите на отопление, от които имам преки впечатления, защото съм живяла при такива условия, а именно локално парно - печка с водна риза и помпа /на дърва/, климатици и прословутото парно.

Опитайте се да намалите и сметката си за телефон, като проучите нови по-изгодни оферти – заслужава си да отделите време за това. Аз намалих сметката си като смених оператора, но си запазих номера - избрах оферта, при която имам достатъчно безплатни минути към всички мобилни и стационарни номера без значение към коя мрежа са /по този начин не можеш да се заблудиш и да говориш дълго време с оператор, към когото имаш по-висока тарифа/. Заплащам само малка такса. Не подписвайте договор за 2 години!!! – изключително неизгодно е за вас. В момента много от таксите падат и операторите са под натиск да намалят цените (В следствие на европейски директиви). А изтече ли дотоворът ви, ще можете да се възползвате от намалените в перспектива сметки.

Интернет, кабелна телевизия – използвайте един доставчик – всички знаят, че това сваля цената – възползвайте се от промоциите за предплащане на няколко такси наведнъж, за да получите бонуси. За домашния телефон (в случай че въобще ползвате такъв) вероятно ще получите добра оферта, ако решите да го прехвърлите към мобилния оператор, който ползвате.

Добър начин за стриктно следене на разходите е онлайн банкирането, за което обаче обикновено заплащате такса от порядъка на 5 лв./месец на банката, чиито услуги ползвате. Подобен вариант е системата ePay /вече има и др. сходни на нея/, която е безплатна /поне що се отнася до битовите сметки/ – от там можете да плащате с дебитната/кредитната си карта освен ежемесечните се разходи и всякакви други услуги или стоки, които изискват разплащане по интернет. Обикновено обаче банката, издател на картата ви, ви удържа такса от 0,20 лв. на транзакция, а някои удържат тази сума и за проверка на наличност по сметка. Проучете какви са таксите по вашата карта, ако искате да се възползвате от тази услуга.

***В тази връзка, ако имате неизползвани стари дебитни карти разберете дали по тях не текат някакви месечни такси, които се трупат. Аз закрих две дебитни карти, които не ползвам от различни банки, като се оказа, че дължа по тях малки суми и лихви отгоре за срок от 1-2 години. Новата дебитна карта, която избрах да ползвам е от удобна за мен банка и е без месечни такси за поддръжка и без такса за проверка на сметка. Не позволявайте банките да ви ограбват и да ви взимат трудно изкараните пари. В България за съжаление банките все още се държат като монополисти и удържат всякакви безумни такси, като едновременно с това ползват парите ви – това в развитите страни е нечувано и безумно. Да не говорим за таксите по кредитите, които са на едни от най-високите нива в Европа. За кредитирането тепърва ще публикувам доста. Засега вижте тази статия – Кредит или собствени средства?***

Наемът е друг неотложен ежемесечен разход, макар че има и щастливци, за които той е извън бюджетните пера. Тук единственото, което можете да направите, е да си спазарите изгодни условия – всичко зависи от вас, а и от търсенето и предлагането разбира се. Но едно дълго проучване няма да е излишно, както и да харесате хазяите си – да са по-отстъпчиви и добронамерени хора. Все пак винаги можете да се пробвате да си поискате намаление на цената, макар и да е минимално – на повечето хора няма да им се занимава да си търсят нови наематели, ако сте точни с плащанията и ще ви намалят цената поне малко (а 20-30 лв. отгоре на месец не са излишни на никои).

***Очаквайте продължението – в следващата статия ще разгледам друг тип разходи, които отново задължително правите всеки месец, но не са част от битовите ви сметки. Някои от тях е трудно да изчислите и да заложите в бюджета си – такива са разходите за храна, за транспорт, за здраве, за децата (ако сте родител). Общото при тях е, че са по трудно предвидими – ще ви дам идеи и съвети как по лесен начин да ги систематизирате.***

Ако искате да получавате най новото и актуалното от ЗдравДух.com – абонирайте се за бюлетина на сайта и ше може да спечелите ел. книга "Как успях да отслабна?" 

Последно променена наСряда, 30 Октомври 2013 10:55

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Real Time Analytics