Влез

Как да съчетаем постоянната работа с изкарването на допълнителен доход?

Как да съчетаем постоянната работа с изкарването на допълнителен доход? - 5.0 out of 5 based on 7 votes

  dopalnitelno-rabotaВ условията на криза, все по-често ни се налага да работим допълнително, за да се справим с всички задължения в края на месеца. Много хора измислят най-различни креативни подходи за увеличаване на доходите, възползват се от програмите за преквалификация или изкарват „на частно” с основната си професия.

  Срещала съм най-различно отношение към парите и винаги ми е било интересно да изслушам някой, който ми разкрива своята гледна точка по въпроса. Мненията се делят на няколко вида: 1) Има хора, които вярват, че е нужно да работят много и е едва ли не въпрос на чест постоянно да си зает, ангажиран и стресиран, за да покажеш колко сериозно се бориш с живота. Те държат на професията си и се гордеят с нея. 2) Други нямат особени интереси, готови са да бачкат какво ли не стига да падат пари. Работят не за да се докажат и да поддържат самочувствието си, а просто, за да оцеляват и да имат повече средства за забавления – пиене, ядене и почивка. 3) Третият тип хора имат силен интерес и страст в една или няколко области. Те не се подчиняват на това какво ще кажат другите за престижнниеостта на професията им, не вярват че трябва да работиш непрекъснато и под силно напрежение, за да успееш. Те се придържат към принципа, че когато си под прекален стрес, не даваш всичко от себе. Този тип хора умеят да разпределят добре и пълноценно времето си. За тях е важна концентрацията и качеството на работата, а не продължителността.

  Според мен обаче това условно разделение не е окончателно. Вие може да откриете черти и от трите групи хора. Например да използвате пълноценно времето си, същевременно да държите най-много на удоволствията в живота, но да се гордеете и да изтъквате професионалните си качества. Но най-голям шанс за успех бихте имали, ако сте по-близо до третия тип личности.

  Ако искате да носите две дини под една мишница – основна работа+допълнителен доход, вие трябва да развиете и да възпитате в себе си някои специфични умения, които могат да ви помогнат да се справите.

  На мен лично ми се е налагало да се справям с горната ситуация, така че бих искала да добавя моята гледна точка по въпроса.

  1) На първо място ви е необходимо добро планиране и реална представа дали бихте могли да се справите с поетата допълнителна работа. Трябва да прецените с колко часове свободно време разполагате, от колко точно забавления или сън можете да се лишите, за да свършите навреме със задачите.

  Защото предполагам, че ви е ясно, че ако не приключите в срок, няма да получите още възможности от въпросния работодател за бъдещо сътрудничество. Аз например печелех допълнително от преводи с румънски език. Поемах възможно повече работа, доколкото ми позволяваше времето да я върша качествено и без забавяне, иначе рискувах потокът от допълнителни средства да спре.

  2) Нужно е да познавате добре капацитета си на издържливост. Не се изхвърляйте само и само да печелите мноого. Ако го направите, може да пострада основната ви работа и да я изгубите, заради временна и несигурна заетост. Друг е въпроса, ако сте решили, че ще превърнете допълнителния си труд в постоянна професия или в нов бизнес.

  3)  Свръх-перфекционизмът не е добър съветник. Какво имам предвид? Ще ви дам следния пример: ако се занимавате с преводи и зацикляте постоянно и умувате над всяка по-сложна фраза, няма да се справите бързо. Ако не успявате и дълго  време си блъскате главата без резултат, по-добре продължете напред, преведете възможно повече от текста. Тогава нещата сами ще си дойдат на мястото, ще се успокоите, че сте отхвърлили по-голямата част от заданието и съзнанието ви ще се е разсеяло от трудната фраза. Това ви дава по-големи шансове за успех. Но преводите са просто пример, този подход е приложим за всичко. Действайте и не губете време в прекалено умуване.

  4) Тренирайте концентрацията си. Когато сте в добра кондиция и успеете да се съсредоточите, работата която отхвърляте е по-качествена и повече. Така че се опитайте да сте максимално адекватни, за да спестите време и тягостоното усещане, че някои ви диша във врата. Може би ще кажете: „Лесно е да се каже. Концентрирайте се!”. Съгласна съм, че е трудно да се направи, но всичко идва с постоянството и тренирането на съзнанието. Вие също можете!

  5) Самодисциплината е ключът към всичко. Трябва да сте мотивирани и да знаета как да разпределите правилно задълженията и времето си, а това че нямате постоянно някои шеф до себе си означава, че вие трябва да влезете в ролята на началник. Да, сами да се мотивитарате, стимулирате, подтиквате към работа и да се потупвате по рамото накрая. 

  6) Трябва да почивате достатъчно. Свръх-натоварването не води до нищо добро. Първо,  работата, която ще свършите ще е по-малко за единица време и второ, ще се почувствате нещастни и прецакани, което убива творчеството, настроението и ведрия подход към задълженията.

  Това са най-основни насоки за справянето с допълнителна работа, извлечени от личния ми опит. Но хората сме индивидуални и различни. Възможно е всеки да открие собствени уникални правила за по-добра продуктивност като смяна на режимите на сън и почивка, работа сред природата или четене на мотивиращи книги за вдъхновение. Желая ви успех в търсенето на вашия подход. А ако вече сте си изработили такъв, споделете го в коментарите.

 Ако искате да получавате най новото и актуалното от ЗдравДух.com – абонирайте се за бюлетина на сайта и ще може да спечелите ел. книга "Как успях да отслабна?" 

 Харесайте страницата на ЗдравДух във Фейсбук!  

Последно променена наСряда, 30 Октомври 2013 12:29

6 коментари

 • Теодора Дончева
  Теодора Дончева Събота, 15 Септември 2012 19:40 Връзка на коментара

  Нормалните трудно оцеляват :)

 • Ila
  Ila Събота, 15 Септември 2012 10:23 Връзка на коментара

  Кой ли нормален човек ще извлече полза от тази статия. Все едно ученическо съчинение. :-)

 • Димитър
  Димитър Петък, 14 Септември 2012 15:18 Връзка на коментара

  Пробвай тук: http://www.clixsense.com/?3471563

 • Теодора Дончева
  Теодора Дончева Сряда, 12 Септември 2012 14:25 Връзка на коментара

  Здравей, Нели! Благодаря за градивната критика. Наистина бързам, понеже нямам много време покрай детето, което не е оправдание разбира се.

  А и блога си пиша за удоволствие и може би затова пропускам по скучните детайли. Пиша статиите без редактор направо в админ-панела на сайта.

  Ще си взема поука и ще се опитам да допускам по-малко печатни грешки, защото вероятно това дразни и други.

 • нели
  нели Сряда, 12 Септември 2012 09:49 Връзка на коментара

  Харесвам блога ти, ама много бързаш - много печатни грешки, много нещо... Съжалявам, че критикувам, но като преводач към преводач не мога да се сдържа.

 • Теодора Дончева
  Теодора Дончева Петък, 17 Август 2012 15:10 Връзка на коментара

  Здравей, Диана! Благодаря за положителното мнение. Наистина съм съгласна, че човек трябва да има умен, а не бачкаторски подход, когато иска да постигне успехи. Както казваш ти предприемачът е будна и търсеща душа, не робува на мнението, че колкото повече часове работиш, толкова повече заслужаваш. Напротив, производителността на труда е важна, качеството, а не количеството е същественото, за да постигнем добри резултати :)

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Real Time Analytics