Влез

"Зоната" - диета или начин на живот?

"Зоната" - диета или начин на живот? - 5.0 out of 5 based on 4 votes

   ZonataВероятно част от читателите ще се зачудят "Каква е тази зона?" Не, не е на здрача. Става въпрос за идеалната физическа форма. Състояние, в което не усещаш умора и отпадналост, а напротив - в перфектна кондиция си и имаш чувството, че можеш да покориш върхове. 

  Но как да постигнем това състояние на перфектно здраве?

  Д-р Бари Сиърс - автор на книгата "Зоната" твърди, че държи ключа към овладяването на пълния физически комфорт. Той самият разкрива, че се е чувствал обречен, тъй като е изтеглил лош късмет от генетичната лотария. Бил е застрашен от ранен инфаркт на миокарда. Но благодарение на разработения от него индивидуален хранителен режим за постигане на максимален контрол върху обмяната на веществата в клетката, наричан за кратко "Зоната", докторът успява да постигне качествено нов живот.

  Върху какво изгражда д-р Сиърс теорията си?

  Хилядолетия наред хората сме се хранили по определен начин, към който организмът ни е привикнал и се чувстваме най-добре. Сравнително от скоро например консумираме рафинирани въглехидрати и по-голямата част от нас реагират с мощна инсулинова реакция при приемането им. Това означава, че отделяме големи количества инсулин, който е отговорен за трупането на мастни запаси.

  Затова е важно да се храним балансирано, като включваме равномерни количества от всяка една хранителна група - мазнини, белтъчини и въглехидрати. По този начин ще контролираме не само инсулина си, но и тайнствените тъканни хормони айказаноидите, от които зависи дали се чувстваме добре или зле.

  Кои са основните правила, които трябва да спазваме, ако искаме да влезем и да останем завинаги в зоната?

  - Въглехидратите трябва да съставляват 40% от дневния ни хранителен прием, а мазнините и белтъчините - по 30%.

  - Рафинираните прости въглехидрати /бял хляб, торти, макарони, захар/ трябва да са не повече от 25% от общия прием на въглехидрати за деня. Необходимо е да наблегнем на плодовете и зеленчуците, като внимаваме с картофите, морковите и бананите. 

- Мазнините трябва да са ненаситени - маслини, ядки, риба, авокадо и др. Да се избягват червените меса и дреболиите, които съдържат вредната арахидонова киселина, която е отговорна за производството на повече лоши тъканни хормони и директно ни извежда от Зоната. Да се наблегне на леки бели меса, без кожа и наситени мазнини.

  - Трябва да разпределим храненията си за деня на 5-6. Три основни и 2-3 междинни, между които не трябва да правим пауза повече от 5 часа.

  - Не трябва да допускаме да огладнеем, защото това ще ни изведе от Зоната. 

  - Не трябва да поемаме повече от 500 калории на основно и от 100 на междинно хранене.

  - За улеснение д-р Сиърс представя таблици с хранителни блокове от мазнини, белтъчини и въглехидрати. Когато ги консумираме те трябва да са в съотношение 1:1:1.

  - Трябва да се пият по минимум 8 чаши вода на ден, алкохолът не е желателен, но ако все пак си го позволим, трябва да приспаднем част от въглехидратните блокове, които приемаме за деня. Кафето също е добре да се ограничи до 1 на ден, защото покачва инсулина, особено когато е приемано на гладно.

  Моят опит с диета Зоната:

  Според мен Зоната може да бъде разглеждана не като краткотрайна и лишаваща диета, а по-скоро като начин на живот. Аз съм изпробвала този режим на хранене, но с времето установих, че не мога стриктно да следвам всичко, което съветва д-р Сиърс. Това е така, заради динамичното ежедневие, грижите за детето и многото задължения, които всеки има. А и ако се придържаш като по учебник към описаното, много скоро ще се изтощиш и ще ти омръзне. 

   Има и българска адаптация на книгата "Ние и зоната" /д-р М. Папазова, Р. Калейчева, А. Куруиванова/, която звучи доста по приемливо за нашият начин на живот и географски ширини. Взаимствах част от съветите и на българските експерти. Като принципът да преценяваш храната, която ти е необходима "на око". Протеините на едно хранене трябва да са колкото дланта ти. Ако консумираш благоприятни въглахидрати - зеленчуци /без картофи, моркови и грах/ количеството им може да е два пъти повече от белтъчините /месото/, а ако са прости /ориз, хляб, картофи и др./ - не трябва да надвишават обема на шепата ти. 

  Очаквайте скоро и ел. книга, в която споделям личния си опит с отслабването. Ще прочетете как съм свалила здравословно и трайно излишното тегло, възползвайки се от положителните страни на някои диети. Ще ви запозная с моя подход и моите елементарни за следване правила, които без много лишения ме отведоха към победа в битката с килограмите.

 Ако искате да получавате най новото и актуалното от ЗдравДух.com – абонирайте се за бюлетина на сайта и ще може да спечелите ел. книга "Как успях да отслабна?" 

 Харесайте страницата на ЗдравДух във Фейсбук!  

Последно променена наПонеделник, 10 Февруари 2014 18:15

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Real Time Analytics