Влез

Как успях да отслабна?

Как успях да отслабна? - 4.8 out of 5 based on 12 votes

traino-otslabvaneВ тази статия искам да споделя личния си опит с отслабването и това как успях да запазя здравословно тегло. Надявам се моята история да стимулира тези от вас, които имат нужда, също да постигнат идеалните мерки. Всъщност аз през повечето време от живота си съм поддържала килограми точно около нормата - за мен това е между 48 и 52 кг.

   Защо напълнях, ли? Ами по една от най-честите причини - спортувах активно и изведнъж спрях. Тренирах в продължение на 2 години карате от 2 до 4 пъти седмично /по 1,30 ч./, но животът така ме завъртя, че прекъснах тренировките. Отначало много дълго време нямах промяна в теглото, но лека-полека тръгнах нагоре и в крайна сметка за около половин година стигнах от 48 до 57 кг. - може да не ви се струва много, но това са цели 9 кг. / за 1 г. можеха да станат 18/. Почувствах се зле, защото бях много над нормата, с която организмът ми беше привикнал.

  И така, искам първо да изтъкна основните грешки, които направих, за да стигна до това положение, а след това ще напиша и как си възвърнах идеалното тегло.

  1) Очевидно първата и най-главна грешка беше, че спрях не само спорта, но и движението. Това, че сте заети може да е причина да спрете да се занимавате активно със спорт, но не може да е оправдание за спиране на всякаква физическа активност. Винаги можете да намерите повод да се движите дори и в натоварено ежедневие. Разходка пеша, изкачване на няколко етажа стълби, малко упражнения или основно почистване на къщата, са все дейности, които ако имате желание ще практикувате. А и аз след като успях да отслабна само с умерено движение, се записах на народни танци и ефектът беше поразителен.

 2) Грешка №2 - хранене късно вечер. Докато спортувах не можех да хапвам много преди тренировка, а след това ми се свиваше стомаха и също не ми се ядеше. Затова вечерях доста късно. Това не се отразяваше на теглото ми докато изгарях много калории, но след като спрях да се движа активно, този навик допринесе най-много за трупането на излишни килограми. Това е една от основните причини за напълняването, така че избягвайте на всяка цена този вреден навик!

 3) Нямах информация кое е полезно и кое не за организма ми. Само си мислех, че знам кое е най-доброто за мен, не бях имала проблем с качването на килограми, даже напротив, през повечето време се опитвах да понапълнея малко и затова не бях подговена въобще за тази ситуация. През цялото време се залъгвах, че не мога да напълнея кой знае колко и така лека-полека, неусетно качих 9-те килца.

   Какво ми помогна да отслабна?

1) Информирах се. Когато реших, че повече така не може да продължава и трябва да направя нещо, за да вляза във форма, установих, че всъщност знам много малко за здравословното хранене и отслабването. Така че започнах да се интересувам все повече от различните диетични рижими и методи за намаляване на теглото - за това можете да научите повече в статията "Диетите - за и против". След като прочетох голямо количество материали и книги на здравословна тематика, стигнах до някои интересни изводи за това какво се случва с организма ни, когато приемаме определен тип храна, кои са вредните навици в храненето и кои са широко разпростронените митове за отслабването и диетите.

2) Започнах да следвам съветите, които бях прочела за здравословно намаляване на теглото. Понякога ми беше много трудно, особено понеже приятелят ми ме изкушаваше с хапване късно вечер, но удържах фронта. Веднъж или два пъти ми се случи да наруша режима, но важното в такива моменти е да не си кажеш "Всичко е свършено - не можах да спазя диетата", а просто от следващия ден на ново да продължиш, откъдето си спрял. Постоянството е най-важно - не това дали ще има моменти, в които ще направиш стъпка назад, а дали ще упорстваш да успееш в започнатото начинание. Това се отнася за всичко в живота - не само за отслабването. Вижте статията 5 психологически подхода към успешна диета.

3) Всъщност аз за периода от 6 месеца, в който си върнах първоначалните килограми, не съм стигала до крайности, не съм прекалявала с гладуване и изтезаване, за да постигна мигновени резултати. Идеалното темпо за отслабване е по 1-4 кг. на месец - обикновено диетолозите препоръчват по 0,5 -1 кг. седмично. В моя случай аз напредвах с темпове средно от 1,5 кг. месечно, което може да ви стори малко, но не съм го постигнала с цената на жестоки лишения, а имах нормален, умерен и балансиран хранителен режим, което ми помогна трайно да намаля теглото си без да напълнея отново. В началото по-бързо свалях тегло, защото всяка диета от един момент нататък има период на застой, който трябва да бъде преодолян. Вижте повече за някои правила на отслабването в статията "Как да отслабнем с удоволствие?!".

 4) В периода на сваляне на килограми, не съм следвала стриктно нито един конкретен диетичен режим - някои от тях съветват да спрем въглехидратите, други - мазнините, трети - протеините. Истината за мен е, че трябва да се храним балансирано, като подбираме умно храната си - да приемаме сложни въглехидрати, полезни ненаситени мазнини, качествени протеини и много плодове и зеленчуци. По-важно от това да следваме конкретна диета, е да спазваме някои правила, което ще е достатъчно, за да намалим теглото си - вижте повече в статията "Идеи за отслабване без стриктен режим".

5) Моят подход към отслабването, както споменах, не включваше сляпо придържане към конкртна диета, а по-скоро се нагаждах към обстоятелствата и към това с какви продукти разполагам и кое мога да консумирам от тях. Много изтощително и изморително би било да меря, тегля и пазарувам различни храни и да спазвам строго определена диета, това би ме отказало много бързо. Вместо това събирах информация кое с кое да комбинирам и какво действа благотворно на организма ми и кое - не. За повече подробности прочетете статията - "Интелигентен подход за отслабване".

  Не забравяйте, че както всички други неща в живота, свалянето на килограми изисква постоянство и внимание. Не вярвайте на някои, който ви обещава бързи победи. Обикновено методите или медикаментите, с които отслабвате прекалено бързо, вредят на организма ви, а и след това възвръщате старото си тегло. По-добре действайте бавно, но залагайте на сигурното, тъй като по този начин ефектът е по-траен, а успехът - по-сладък. Не забравяйте, че идеалното тегло е индивидуално за всеки и не се влияйте на 100% от таблиците и калкулаторите. /Защо се различаваме в теглото си?/. Освен това знайте, че крайностите обикновено не водят до нищо добро - не се вманиачавайте, не се стремете да сте болезнено слаби, защото е на мода. Четох изследване, в което пишеше, че 1-2 кг. над средната норма, водят до по-дълъг живот. Освен това има хора, на които им отива да са леко закръглени и така се чувстват по-щастливи и харесвани!

 Вземете новата ми електронна книга "Как успях да отслабна?"

 Ако искате да получавате най новото и актуалното от ЗдравДух.com – абонирайте се за бюлетина на сайта и ше може да спечелите ел. книга "Как успях да отслабна?" 

 Харесайте страницата на ЗдравДух във Фейсбук!  

Последно променена наСряда, 30 Октомври 2013 11:32

4 коментари

 • Chisy
  Chisy Петък, 15 Март 2019 02:34 Връзка на коментара

  Аз пък си намерих лесно решение http://www.diet159.com 14 дни 4 кила стабилно надолу без напъни и мъки.

 • Жорката
  Жорката Вторник, 12 Декември 2017 22:21 Връзка на коментара

  Благодарение на тази статия се мотивирах и смело мога да потвърдя, че няколко месеца по-късно имам успех и се насочих вече към регулиране и запазване на добрия тонус и вече тегло в норма чрез тези продукти https://kakdaotslabna.eu/produkti/

  Искам да изкажа отново благодарност за мотивацията!!!

 • Теодора Дончева
  Теодора Дончева Понеделник, 12 Март 2012 18:12 Връзка на коментара

  И аз съм против спазването на диети, които ограничават консумацията на определен тип хранителни групи - мазнини, белтъчини и въглехидрати. Също така не одобрявам стриктното следване на конкретен диетичен режим. Важното е да се знаят и спазват основните правила за здравословно хранене, а когато си наясно какво въздействие имат върху организма ти някои вредни храни, сам ще се откажеш да ги консумираш. Е, в повечето случаи. нали човек трябва да си има по някои порок :)

 • Стойне Василев от Блогът на Бат Тони
  Стойне Василев от Блогът на Бат Тони Понеделник, 12 Март 2012 16:16 Връзка на коментара

  Аз единствената диета, която съм спазвал беше преди 1 година. Един приятел ми я беше дал сканирана на един апокрифен .pdf файл. Каза ми, че при него е подействала и не е много трудно да се спазва. той беше свалил около 15 кг. с нея за 90 дни.

  Самата диета е 90 дневна и е нещо като разделно хранене. Беше разделена на цикли от по 4 дни. Любимия ми ден беше 3-ия, в който обядвах пица, а за вечеря торта и шоколад :) За 3 месеца свалих 8 килограма и си върнах нормалното тегло.

  Сега пак съм с 2-3 кг. над нормата, но не спазвам диети и по принцип не съм привърженик на ограниченията. Всяка крайност не води до добро. Истината е в баланса. Специално за хранене предпочитам да ям, каквото ми харесва и да тичам и да ходя на фитнес от време на време, отколкото да се ограничавам.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Real Time Analytics