Влез

Четвъртък, 07 Януари 2016 - Здравдух.ком - Здраве и лични финанси

Новите богати

 "Новите богати" - какво ли чудо е това? Всеки си има собствено определение за богатство и то обикновено включва материални неща като пари, коли, имоти и модерни джаджи. И както в миналото е имало благородници и крепостници и днес хората се делят по подобен принцип. Модерното робство е работата от 9 до 18 ч. + кредит. Добрата новина е, че ако преди е било невъзможно да преминеш от долно към горно съсловие, сега човек има шанс да го направи. 

 А и все повече се замисляме над факта "Кога всъщност можем да се наречем богати?". Ако управляваш мащабен бизнес, но времето ти е до секунда разграфено и бизнесът ти не може и за ден да бъде без надзор от самия теб, тогава ти не си нещо повече от наемния работник. Даже си по зле, защото много хора разчитат на теб и стресът е голям - може да ти докара безсънни нощи и болести. И можеш ли да се наречеш богат? Материално - да, но пък не разполагаш с най-ценния ресурс, който определя качеството на живота ти - изборът как да прекараш времето си!

 Същото се случва и с част от хората с печеливши професии - адвокати, нотариуси, одитори, уеб дизайнери, програмисти и др. Те не винаги успяват да излязат от така наречената "омагьосана въртележка" => изкарване на много пари => увеличаване на разходите с ипотеки, нова лизингова кола, скъпи екскурзии и глезотии => още повече работа => още повече пари => нови по-големи разходи. 

 Проблемът се крие в това, че те продават времето си=на живота си за пари. Ако нещо се случи и се наложи да спрат работа, това ще ги доведе до фалит. 

 Има един много важен момент, който повечето хора пропускат. Няма да го кажа със свои думи, а ще цитирам дядо си (роден 1916 г.):

 "Ако имаш 100 пари, само докато го преброиш, те трябва да са станали 105!"

Абонамент чрез RSS
Real Time Analytics