Влез

Четвъртък, 28 Януари 2016 - Здравдух.ком - Здраве и лични финанси

Икономически проблеми, на които българските кандидат-президенти трябва да наблегнат

Интересно ли ви е да получите гледна точка за България от британски финансов експерт? Днес поканих в сайта като гост-автор Греъм Матюс (Graham Matthews) да сподели своите виждания за изборите в България, развитието й в ЕС, банковата криза и др. Ето и статията, която той ми изпрати (преведена от мен):

 Не само САЩ се подготвят за важни избори през 2016 г. България е изправена пред нови президентски избори през есента и листата с потенциални кандидати скоро ще бъде обществено достояние. Настоящата дясно центристка управляваща партия ГЕРБ предстои да обяви кандидата си и дали президентът Росен Плевнелиев ще участва за втори мандат.

 Има много важни проблеми, на които кандидатите да застанат начело на държавата трябва да наблегнат в кампаниите си. Икономиката е винаги съществен фактор и има много сходни теми, по които всеки успешен кандидат трябва да заеме силна позиция.

 Банките

 След като банковата криза през 2014 доведе до оставката на българския министър-председател Пламен Орешарски, запазването и преустройството на банките е една от главните икономически цели на страната. Който и да спечели изборите, ще трябва да действа с твърда ръка и да работи за възстановяване на банковия сектор. Особено след молбата до ЕЦБ да надзирава банките и да следи 2 от най-големите през лятото на 2014.

 Членство в европейския съюз

 България се присъедини към ЕС едва през 2007 и е от най-новите членове на съюза. Много хора вярват, че се е присъединила във възможно най-лошия момент, тъй като точно тогава настъпи световната финансова криза. Гръцкия спасителен план, бежанските вълни и други фактори също не помогнаха за укрепването на държавата. Следващия президент ще трябва да заеме позиция за или против ЕС и да предусети общественото мнение и дали е необходимо провеждането на референдум.

 Външно-политически отношения

 Присъединяването към ЕС подобри българските икономически отношения с много държави. И все пак все още страната е свързана и с Русия, а събитията в ЕС и Русия могат да повлияят сериозно вноса и износа й. Много от източно европейските нации продължават да се обръщат към Запада и да загърбват старите съветски връзки. България трябва да реши кое е най-добре за нея в близко бъдеще.

 Българския лев

 Въпреки, че България е член на ЕС, BGN е все още официалната валута в страната. Въвеждането на еврото може да има, както позитивен, така и негативен ефект. Подобряването на представянето на Българския лев ще увеличи форекс търговията и би трябвало да помогне за подобряване на националната икономика. Имайки предвид, че левът е все още в употреба, стремежът да бъде запазен и то на стабилна позиция, ще помогне много на кандидатите, участващи в изборите.

Абонамент чрез RSS
Real Time Analytics