Влез

Събота, 07 Февруари 2015 - Здравдух.ком - Здраве и лични финанси

25-те най-добри диетични трика на всички времена

 Този материал е преводна адаптация от статия на английски, която грабна вниманието ми. Тя обобщава 25-те най-качествени съвета за отслабване (от известни експерти по хранене и фитнес инструктори). Ето ги и тях: 

 Една диета се появява, друга отшумява. Трябва ли наистина хранителните ни навици да се сменят със скоростта на модните тенденции? Нека не се заблуждаваме: Най-добрите стратегии за отслабване са тези, които са издържали проверката на времето.

 По-долу ще прочетете 25 класически съвета от известни експерти по хранене. Тези прости стратегии може да не са секси като последната нашумяла и модерна диета, но със сигурност винаги ще бъдат актуални: 

 1) Никога не пропускайте закуската. Тя ще ви зареди с енергия през целия ден и ще отключи метаболизма ви (ще ускори обмяната на веществата).

 2) Хапвайте по малко, не се тъпчете (б. пр. - Да не стане като във вица "Мези, комшо, не плюскай!") Използвайте правилото на трите хапки по време на десерта. Хапнете 3 пъти и оставете вилицата на масата.

 3) Поддържайте постоянно горенето на калории. По време на упражнения не почивайте повече от 30 секунди между отделните серии. Това драматично ще увеличи горенето на мазнините. 

 4) Избягвайте нощните похапвания. Не яжте нищо 3 часа преди лягане. Метаболизмът ви се забавя вечер и по време на сън и вие преминавате от горене на калории към трупане на мазнини.

 5) Не забравяйте гиричките. Увеличете мускулната си маса и това ще ускори метаболизма ви (б.пр.- т.е. ще горите повече калории дори, когато сте в покой).

 6) Преди да седнете на масата, попитайте се "Гладен/а ли съм?" Ако желанието ви за похапване не идва от глад, а от друга емоция, то няма да бъде задоволено чрез храната. 

 7) Спете достатъчно. Поне 6 до 8 часа на нощ. Ако не го правите, хормонът на апетита грелин се увеличава и това може да доведе до напълняване. И предвидете поне 2 пъти по 3 минути на ден упражнения за дълбоко дишане. Това ще намали хормона на стреса кортизол, който подпомага трупането на мазнини около талията. 

 8) Приготвяйте си собствен обяд. Според изследване, публикувано в изданието на "Академията по хранене и диетология" (Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics), хората спазващи диета, които се хранят навън за обед дори веднъж седмично, отслабват с поне 2 килограма по-малко от тези, които си приготвят само обяда.

 9) Тренирайте мозъка си. Бъдете конкретни в целите си за отслабване. Мозъкът усеща разликата между това къде се намирате в момента и къде искате да стигнете. Така че колкото по-конкретни сте в желанията си, толкова повече мисловна енергия насочвате, за да стигнете там по-бързо. (Б. пр. - Този съвет е изключително добър и не важи само за отслабването!).

 
10)
Започнете със зеленчуците. Яжте в правилната последователност. Започнете със зеленчуците, така неизбежно ще хапнете повече от тях и ще приемете по-малко калории (б. пр. Зеленчуците съдържат фибри, които засищат, както и витамини и микроелементи)

 11) Използвай изпробвани и проверени трикове. Следете навиците на успешно отслабнали хора. Например в САЩ има регистър по националния контрол на теглото. Някой от хората отслабнали с повече от 30 кг. (66 паунда) и задържали трайно този резултат, са използвали следните стратегии:

- 75% от тях се мерят поне веднъж седмично;

- 78% задължително закусват сутрин;

- 62% ограничават гледането на телевизия до 10 часа седмично.

  12) Яжте по малко на всеки 3-4 часа, като по този начин, ще можете да превъзмогнете изкушенията.

  13) Поставяйте си ясни цели. Определете конкретна цел със строг краен срок - като например планирайте снимка "СЛЕД (загуба на тегло)". Това ще ви помогне да останете мотивирани. 

  14) Всяка промяна е трудна. Трябва да знаете, че ще се почувствате некомфортно. Това е част от процеса и означава, че напредвате. Радвайте се на най-трудната победа - тази над себе си ( б.пр. тази точка я предадох напълно по смисъл, понеже така ми звучи по-добре) 

 15) Планирайте ден на "скатаване от диетата"

 Устоявайте на изкушенията, като отложите удоволствията за определен ден, когато ще ви е позволено да ядете каквото си поискате.

 16) Водете си дневник на храненето. Жените, който правят това, отслабват с над 2,5 кг. повече в сравнение с останалите. (Според проучване от 2012, публикувано в изданието на Националната Академия по хранене и диети на САЩ).

 17) Когато тренирате на тренажора, добавете и упражнения с ръцете с леки тежести, за да увеличите изгарянето на калории.

 18) Никога не пазарувайте гладни. Купувайте храна само на пълен стомах, с предварително подготвен списък. Използавайте количка, понеже тежките кошници, който мъкнем понякога са причина да искаме да се наградим за усилието с нещо сладичко. 

 19) Не пийте газирано. Оставете газираните напитки и отстъпете крачка назад. Редовният им прием може да накара мускулите ни да топят по малко подкожни мазнини.

 20) Заситете апетита си с фибри и протеини. Яжте такова количество зеленчуци (, които не съдържат нишесте), ядки, семена и чисти протеини, че да не можете да поберете нищо друго!

 21) Откажете се от солта и газираното. Освен вече посочените вреди от газираните напитки, те подуват стомаха и го разширяват. А натрия (съдържащ се в солта) ни кара да задържаме течности. 

 22) Изпробвайте теста с ябълката. Ако не сте достатъчно гладни, за да изядете ябълка, изобщо не сте гладни! (б. пр. Това ми напомня на едно детенце, което казваше на баба си " Гладен съм .... за сладолед или вафла.")

 23) Не яжте въглехидрати следобед. Това е едно от най-трудните неща при спазването на диета, но ако го направите, със сигурност ще отслабнете.

 24) Изчислете колко калории трябва да приемате при средна двигателна активност, за да отслабнете. Б. пр. - Понеже този съвет е от американски инструктор, той предлага следния трик: "Ако тежите 140 паунда, яжте 1400 калории на ден." Ако трябва да обърнем това в килограми - 140 паунда са ок. 63 кг. За да получите теглото си в паундове, а оттам да разберете колко калории да приемате, разделете килограмите си на 0,453 и ще получите необходимото ви число, към което трябва да прибавите една нула (63/0,450=140 паунда = 1400 калории). А можете да намерите и още много калкулатори в интернет, които ще направят изчисленията вместо вас :)

 25) Правете по 15 минутна разходка след всяко ядене, за да изгорите набързо 100-тина калории. 

 Източник: HEALTH.COM

 Повечето от тези съвети за близки и до мен. Изтеглете откъс от книгата ми "Как успях да отслабна?", за да разберете какъв е моят личен опит: 

 

Абонамент чрез RSS
Real Time Analytics