Влез

Сряда, 04 Февруари 2015 - Здравдух.ком - Здраве и лични финанси

Българинът и санирането

 Днес на гости в блога ми е Маргарита Христова, която преди време ми изпрати един от най-харесваните и споделяни материали на сайта за рубриката "Осмели се да споделиш страховете си..." С Марги се запознах на семинар по лични финанси и смея да твърдя, че тя има висока финансова грамотност. Днешният й материал е на тема саниране и енергоефективност: 

 Какъв ни е проблема на нас българите?! Във всеки един момент си мислим, че някой се опитва да ни прецака, да ни излъже, да ни открадне нещо.

 Жена съм и като всяка жена изкарвам известно време във фризьорските и козметични салони. На всеки един човек е известно, че на тези места може да научиш ако не всичко, то поне почти всичко. Е, поредното ми посещение в такъв салон провокира днешните размисли.

 Със започването на новата година, държавата много гръмко обяви програмата си за саниране на старите жилища. Почти във всички медии се говореше само за това какви средства ще се отпускат и как помощта ще безвъзмездна. Как парите няма да стигнат за всички желаещи, защото жилищният фонд е много по-голям от капацитета на програмата и т.н. и т.н.

 Във въпросният салон с изумление научих за страховете на хората, че щом е безплатно, то общините са намерили начин да им вземат апартаментите. Жените се убеждаваха една друга как сега ще им дадат едни пари, които после ще им поискат и те като ги нямат ще им вземат жилището.

Типично българска черта да сме мнителни и предпазливи.

 Искам да ви разкажа за нещо не толкова известно на широката общественост нещо, наречено пасивно жилище. Това е строителен стандарт, който едновременно щади природата и е енергийно ефективен, комфортен и икономичен.

 Изискванията му са:

- максимално годишното потребление на енергия за отопление от 15kWh/m2 (енергийното съдържание на 1,5 л нафта)

- максимално годишно топлинно натоварване от 10 W/m2. Пасивната къща трябва също и през най-студените зимни дни да се отоплява посредством подаваният пресен въздух (с максимална температура 52°C)

- максимално годишно потребление на енергия за отопление, гореща вода и електричество от 120kWh/m2 - комфорт през летния сезон: дни с температура >25°C по-малко 10%

- отлична въздухоплътност (резултат от Blower-Door Test < 0,6/h)

 Къщите, покрили тези критерии ги наричат „пасивни“ защото задоволяват преобладаващата част от нуждите си от топлинна енергия от пасивни източници (слънчева енергия, отделена топлина от обитатели и уреди). Крайният резултат трябва да е позитивно възприятие на помещенията и климата в тях съпроводено с нисък разход на енергия. Пасивната къща не е резултат от ново строителство, а един строителен стандарт, който поставя определени изисквания към архитектурата, техниката и екологията и не се ограничава с точно определен тип сгради. И забележете - изискванията на този стандарт могат да бъдат изпълнени и посредством саниране на сградата.

 Защо ви разказвам всичко това? Ами просто е. Преди близо четири години Европейският Съюз (ЕС) приема Директива 2010/31/ЕС, която налага всички новопостроени сгради след 2020 г. да бъдат „почти-нулево енергийни”, като Директивата важи за всички нови обществени сгради още от 2018 г. В следствие на разпоредбите на Директивата, Европейската Комисия (ЕК) изисква от всяка държава - членка на ЕС да преработи законовите и нормативни актове на национално ниво, за да създаде условия за реалното строителство на „почти-нулево енергийни сгради” на територията си. България е страна членка на ЕС и ще трябва да покрие и тези изисквания. Ако не успее ще подлежи на санкции.

 За сега страната ни залага на промени по старите наредби за енергийна ефективност вместо създаване на нова.Това ни поставя в една позиция, в която ако не предприеме мерки по отношение на пасивното строителство, ще започне да плаща санкции на Европа за не изпълнението на Директива 2010/31/ЕС. Интересен и факта, че голяма част всички евро програми, които се очакват през 2015 г. са насочени към енергийната ефективност.

 Затова на всички скептици по въпроса "саниране на жилищата" бих казала - да се възползват, защото сега страната има интерес да даде тези пари за жилищният си фонд, вместо на Европа под формата на санкции.

 Благодаря на Маргарита за качествения материал. Надявам се, че децата ни ще живеят в по-екологичен свят, където замърсяванията на околната среда ще са сведени до минимум. Все пак някои страни започнаха да внасят отпадъци, за да произвеждат електричество, строят се пътища, със специални фото-панели, а електромобилите се увеличават всеки ден :)

В тази връзка сигурно ще ви е интересен този материал: Сбогом на паричната система!

А може би искате да разберете повече за топлоизолацията тук.

Абонамент чрез RSS
Real Time Analytics