Влез

Петък, 20 Февруари 2015 - Здравдух.ком - Здраве и лични финанси

Във фитнеса на личните финанси

 Фитнес и финанси в едно изречение! Защо не? На английски думата"fit" според речника означава "здрав, силен в добра форма". Реално бихме могли да я използваме за всяка една сфера на живота, независимо от факта, че масово "фитнес" се приема в смисъл на спортна зала. 

 Нещо повече - различните типове тренировки във фитнеса могат да се сравнят с финансови стратегии. Общото между спортуването в залата и управлението на парите е, че и за двете се изисква воля и целеустременост. 

  Силови тренировки

  Силовите тренировки са най-тежки и ефектът от тях е най-видим. Ако трябва да направим аналогия със света на финансите "силоваците" са като хората, склонни да изкарват много пари. (Може би си спомняте, че при личните финанси се очертават 2 лагера - спестители и "печелбари" - вж. "Да пестим или да изкарваме повече?") 

 Естествено големите мускули водят до хабене на повече енергия и бързо горене на калории. Същото е и в света на финансите: който изкарва много - харчи много. Влиза в разходи за по-скъпо жилище, кола и по-висок стандарт на живот. И ако се случи така, че разходите намалеят, може да се отвори дупка в бюджета.

 Това се получава и ако силов атлет спре да тренира - част от мускулите се стопяват и е възможно да понатрупа мазнини. (В друга своя статия сравнявах мазнините с парите, изхарчени за стоки, чийто потенциал не употребяваме - като лаптоп за 2 000 лв, който ползваме за пишеща машина). 

 А какво се получава, ако искаме да хитруваме във фитнеса или при изкарването на пари, за да постигнем бърз ефект за кратко време. Част от фитнес маниаците приемат медикаменти (или на жаргон "зобят)", за да ускорят трупането на мускули, но по този начин вредят на здравето и на издържливостта си. А хората, които искат да изкарат пари по бърз, но нечестен начин попадат под ударите на закона (е, не в България, но по принцип). 

 И така, силовите тренировки са финансовата аналогия на изкарването на много пари с пот на челото. Някои ги влече - други предпочитат по-леките упражнения или да "се скатават".

 Рядко спортуване и много гладуване

 Хората, които са склонни да отслабват и оформят телата си с диети и движение отвреме-навреме, са като спестителите в личните финанси. Тях ще ги видите да тренират във фитнес залата от дъжд на вятър. Те използват предимно диетите като инструмент за оформяне на тялото. Признавам, че това има ефект, но движението не трябва да се пренебрегва. Виждали ли сте как изглежда слабо, но отпуснато тяло? Не е най-красивата гледка на света. 

 При вманиачените спестители е същото - колкото и да заделяш, не можеш да постигнеш стабилни резултати, ако не се изпотиш и потрудиш. (вж. "Лесна формула за изкарване на пари")

 Кардио тренировки

 Бих казала, че аз съм привърженик на този тип спортуване и подобно управление на парите. При този тип тренировки пулсът трябва да се ускори до 55-85% от максималния сърдечен ритъм и тогава започва топенето на мазнини. А мазнините са ненужното и грозно покритие на телата ни, от което трябва да се отървем.

 Те са като неразумно изхарчените пари, които вместо да ни носят печалби в бъдеще - затрудняват допълнително ежедневието ни, защото мъкнем със себе си допълнително тегло. Понякога даже се случва да влачим килограмите на няколко торби цимент.

 Тичането на пътечката във фитнеса е като дългосрочното инвестиране - знаеш, че моменталния ефект не е голям, но в бъдеще се очаква добра възвращаемост. За разлика от силовите атлети, които не се справят добре с тичането на дълги разстояния, привържениците на кардиото са здрави и могат да пробягат километри.

 Кардио подходът е като съчетаването на спестяване и изкарване на пари едновременно. Затова ми е любим. Е, аз предпочитам да не тренирам във фитнес залата, а да наблегна на танците. Мисля обаче, че фитнесът е полезен, ако искате да оформите определена част от тялото - корема, бедрата ръцете и др. Същото е и когато си поставим за цел да съберем известна сума пари с определена цел - ремонт, покупка на автомобил или имот, започване на бизнес и др.

 Тези прилики между финансите и фитнеса (поддържането на добра форма) не спират да ме изумяват. Точно затова мисля, че е странно, че хора, които се справят блестящо в едната сфера, не са толкова добри в другата.

Вие как мислите защо е така? Споделете в коментарите, моля :)

Абонамент чрез RSS
Real Time Analytics