Влез

Вторник, 17 Февруари 2015 - Здравдух.ком - Здраве и лични финанси

10 умения, които ни пестят пари

 След като преминах през темите "Кои уреди ни пестят пари?" и "Как да спестим 500 лв годишно без лишения?" стигаме и до въпроса: "А кои умения ни пестят пари?".

 На практика всичко, което можем да направим сами без да плащаме за него, може да облекчи джоба ни. Не бих искала да споря естествено с тези от вас, които ще кажат: "Предпочитам да си платя на професионалист, вместо да изхабя ценно време за нещо, което не ми се отдава".

 Единственото, което целя с тази статия е да ви дам идеи кои умения може да развиете и да имате финансова полза от това. Далеч съм от мисълта, че всеки ще се спре на целия списък. Ясно е, че трябва да изберем само тези, които ни доставят удоволствие. Някои от тях може да предоставим на други членове от семейството или напълно да пренебрегнем.

 Аз например не бих могла да сменя въздушния филтър на колата пред блока, а съпругът ми не би могъл да направи козунак дори и с домашна хлебопекарна, така че всичко е индивидуално. 

Готвенето пести пари?1) Готвенето е ценно и универсално умение, което със сигурност ни пести пари по много начини. Не само, че пазаруването на продуктите и приготвянето им у дома е по-евтино от яденето по заведения и поръчването на пица, но домашната храна е и по-здравословна. Здравословният начин на живот ни помага да се чувстваме по-добре и да пестим от лекарства и посещения при доктора. Освен това ни прави по-работоспособни и креативни и ни помага да израстваме в бизнеса си или в кариерата. 

 2) Консервиране. Това умение е трудоемко, признавам. Експертите по хранене ни съветват да ядем само сезонни зеленчуци и плодове, защото са най-полезни и съдържат най-ценни съставки. Но по този начин до голяма степен ограничаваме менюто си и често се изкушаваме да си купим по-скъпи извънсезонни продукти (като домати през зимата), които нямат никаква хранителна стойност.

 Затова умения като затваряне на буркани, сушене на плодове или просто бланширане и замразяване на зеленчуци, са ценни и полезни и ни пестят пари. Разбира се не всеки има време и нерви за това.

 3) Градинарство. Отглеждането на собствена градина със зеленчуци и плодове също не е за всеки, понеже трябват условия и желание. Но в случай, че имате възможност и време да развивате подобно хоби, това ще ви помогне да се храните по-здравословно и да сложите на масата си ценни биопродукти. Можете дори да реализирате допълнителен доход от продажба на продукцията си.

 Моите родители например отглеждат много зеленчуци и плодове в селската ни градина, но не мога да кажа, че това е лесно и безпроблемно занимание. Обаче каква домашна лютеница правят! За хората в града мога да предложа да си отгледат собствени подправки в саксии - хем ще са пресни, хем под ръка.

 4) Шиене. Това е умение, което допреди няколко десетилетия почти всички жени (и част от мъжете) владееха. През епохата на комунизма, когато по магазините нямаше избор от дрехи, а по трудово ни учеха да бродираме, много хора се справяха доста прилично с иглата и конеца или шевната машина.

 Повечето ми познати мъже си шиеха на машините на майките си мешки, калъфи за китарата, закърпваха за по-модерно стари дънки, а имаше и случай на ушита седалка за скално катерене от каратистки колани. А пък половината от моя гардероб се състоеше от дрехи ушити или изплетени от майка ми. 

 Със сигурност и в днешно време шиенето е ценно умение. Дори да не знаем как да скроим и направим изцяло нова дреха, може поне да преправим или скъсим нещо, което не носим, защото не ни става. А ако ни влече може да се отдадем на изкуството за рециклирането (up-cycling), което е доста модерно в момента. То представлява преправяне до неузнаваемост и вдъхване на живот на стари дрехи. Хобита, колкото искате! 

 5) Обновяване на интериора. Много често стара вещ, която ви се струва грозна или ненужна, може с малко освежаване да придобие съвсем нов вид.

 Аз лично съм виждала чудеса при тапициране на стари мебели, както и при полиране, облицоване с фолио или пребоядисване на шкафове или маси. Малките промени в дома могат да доведат до изцяло нов изглед на жилището.

 При последния ремонт, които правихме със семейството ми пребоядисахме стара дървена и тръбна мебел, изциклихме и претапицирахме плотовете на две маси, поставихме латекс и поправихме кухненски плот и шкафове. Апартаментът, който отдаваме под наем придоби неузнаваем и доста приличен вид. А тези умения ни спестиха пари.

 6) Дърводелство. Това е ценно умение и е ясно, че не всеки може да го овладее. Ако обаче ви влече, може да направите чудеса. Всъщност не е нужно да си професионален дърводелец, за да си проектираш сам кухненските шкафове и да платиш стотици левове по-малко.

 Моят мъж успешно се справи с тази задача, като просто си направи скица, поръча кантирани плоскости, плот, панти и  дръжки и за няколко дена сглоби кухня струваща няколко хиляди по каталог. Да не говорим, че направи и дървен шезлонг с масичка на вилата - е това вече с по-специализирани инструменти, но не кой знае колко скъпи. 

 7) Поправяне на различни неща в дома. Това умение може да ви спести изключително много пари, но може и да ви вкара в още по-големи разходи, ако не знаете какво правите. Не всеки може да ремонтира контакт или стар сушоар. Това може да е дори опасно. Ако обаче ви се отдава и ви харесва защо да не поправите пералнята и да монтирате полилея сами? Майстор ще ви вземе доста пари дори само за посещението в дома ви.

 8) Владеене на компютърни програми. Това умение е доста ценно понякога. Аз например съм правила дизайн на брошурки и визитки, което спести на фирмата ни известна сума пари. Сама проучих платформата за сайта си и без да плащам на специалист го разработих със собствени сили. А за личния си бюджет ползвам ексел, който също разучих с онлайн уроци и чрез 2 различни безплатни обучения по европейски програми.

 Въпреки това за някой по-специфични дейности като дизайн на лого, на уебсайт или писане на код, с удоволствие бих използвала професионални услуги.

 9) Преговаряне. Ако владеете това умение, със сигурност ще спестите пари. Това ще ви помогне да получите заплатата, която заслужавате, да сключите изгодни условия по договори и др. Ще можете да си издействате отстъпки от местата, където сте редовен клиент и ще убедите половинката си да ви помогне с миенето на чиниите и хвърлянето на боклука :) Всички известни предприемачи притежават това умение. (Вж. Биографията на Стив Джобс).  

 10) Планиране и балансиране. Тези умения ни помагат да разпределяме по-добре времето и парите си. Правилното планирането на работния график и домашните задължения ни пести нерви и време и ни прави по-продуктивни.

 Важно качество е и да уцелим баланса между труд и почивка. Трябва да можем и правилно да преценим кои умения има смисъл да усвоим и за кои е по-добре да си платим на професионалист. Това зависи от нашата нагласа и доколко ни влече да се занимаваме с определена дейност. Понякога наистина е по-разумно да изкараме пари с това, в което сме добри и да си платим за разрешаване на досадните и неприятни проблеми.

 За щастие каквото и ново умение да решим да усвоим можем да се обърнем към безкрайното море от безплатна информация в интернет, да си купим качествена книга на тази тематика или да се учим от приятели със същите интереси. За всичко останало, както се казва - аутсорсвайте :)

 Хей, а на вас кои умения ви пестят пари? Споделете в коментарите.

 Вижте още за моя личен опит със свалянето на тегло тук, изтеглете ОТКЪС от книгата ми "Как успях да отслабна?" или се абонирайте за новото в блога.

Харесайте страницата на ЗдравДух във Фейсбук!   

Абонамент чрез RSS
Real Time Analytics