Влез

Една история, която промени живота ми - "Рози за Мари"

Една история, която промени живота ми - "Рози за Мари" - 5.0 out of 5 based on 2 votes
Рози за Мари Рози за Мари

 Не знам защо досега не съм ви разказвала една от най-интересните истории в живота ми. Може би я приемах твърде лично, за да я споделям. Но все пак за нея е написана книга - защо да не разкажа и на вас за този неочакван дар, който дойде при мен и семейството ми чак отвъд океана.

 Вярвате ли, че една кръвна връзка може да намери своя път през 3 поколения и почти век и отново да се възобнови, въпреки хилядите километри разстояние? Чувала съм за много отчуждени от роднините си българи, които дори в ерата на комуникациите прекъсват всякакви контакти с миналото си, потапяйки се в изцяло нова реалност в търсене на щастието. 

 Слава богу не всяка роднинска връзка е обречена да изчезне безвъзвратно. Има и такива, които си пробиват път през времето и пространството и възкръсват като феникс. 

 За мое огромно щастие точно на мен се случи да се запозная със свои братовчеди отвъд океана, от САЩ. 

 Ще започна с една предистория. Баба ми, която тази година ще навърши 90 години ми е разказвала, че нейна леля заминала със съпруга си за САЩ в началото на миналия век. Никой не бил чувал нищо за нея оттогава. Дали са оцелели, как са преживявали?! В началото май са правили опити да пращат писма, но после се загубили...

 Представяте ли си какво беше учудването ни, когато повече от 80 години по-късно дъщеря им се завърна в родината да търси корените си? А можете ли да осъзнаете какво е да сте чистокръвна българка, 100-процентова и никога да не си виждал земята на родителите си?

 Имах удоволствието да се запозная с нея - Мари (първата братовчедка на баба ми), българката родена и израснала в Америка. Бях възхитена от нея - позитивна, усмихната, добронамерена, сърдечна. Изключително фина жена. Била е известна оперна певица! Щеше ли да е такава, ако родителите й не бяха рискували да заминат за Новия свят? Какво щеше да й се случи в нашата селска реалност?

 Най-вероятно същото като на баба ми. На нея не са й позволили да учи (поради липса на средства) и са я оженили на 15 г. Не че животът й не е бил щастлив - напротив! Тя е направила и всичко възможно да изучи баща ми и чичо ми (даже с дядо ми са се молили да влязат в ТКЗС-то, което им е отнело земите и животните. Всичко за децата!). Извинете ме за това отклонение, но няма как да не се замислиш за паралелната реалност в такава една ситуация. 

 Но да се върнем към почти фантастичното приключение в търсене на корените. Инициатор на цялото пътуване до България е един от синовете на Мари - Рон. Той и съпругата му Анита са хора-творци и изключително смели. Да тръгнеш да търсиш на другия край на света нещо, което не е ясно дали ще намериш и то само по спомени от разкази и стари избелели снимки!

 След всичко казано дотук вероятно няма да се учудите, че Рон написа книга за пътуването си до България. Името й е "Roses for Marie, A Remarkable Journey of Discovery in Bulgaria." Не е превеждана на български, макар че той ме увери, че някой ден ще се справи и с това предизвикателство. Вижте ТУК линк към книжката в Amazon.com 

 Благодаря ти Рон, прочитайки книгата разбрах колко усилия и нерви ти е коствало да организираш това пътуване! Може би ще ви се стори странно, че Мари 100-процентовата българка (генетично) никога не е стъпвала в България. Истината е, че тя цял живот се е ужасявала да пътува със самолет. Но на близо 80 години през 2005 си казала: " Сега или никога!" Милата - наложило се е направо да я упоят преди полета! И така благодарение на харизмата на Рон и неговата дарба да убеждава - Мари, Анита и братовчедка им Естела Мей се потопили заедно в пътешествие до дълбините на тъмните Балкани.

 Всъщност Рон е 50% българин, 50% италианец, но никога преди това пътешествие не бил стъпвал в страните на предците си. Той се впуска в търсене на корените си, понеже е силно разочарован от свои близки роднини, на които е имал доверие. Тогава Рон отчаяно си задава въпроса наистина ли това е единственото семейство, което има? Иска да разбере кой е, от къде произхожда, какви хора са забравените му роднини.

 И след целия труд, които той положи да ни открие, представяте ли си, че за малко щяхме да се разминем. Естествено търсенето на американските ни братовчеди започнало от селото (Търновско), където са израснали баба ми и нейната леля - майката ма Мари. За съжаление Мари и баба ми са се разминали, не могли да се запознаят. Милата Мари разпитвала на развален български из цялото село, но не могли да й посочат братовчедката. За щастие успели да намерят други роднини в едно от съседните села и те се свързаха с нас в София. Рон, Анита, Мари и Естела също се оказаха по това време в столицата, защото трябваше вече да отлетят през океана, виждаше се края на пътуването им. 

 Баща ми ги взе от хотела им и ги покани в дома ни. Представяте ли си емоцията на толкова близки роднини, които се виждат за първи път! На мен ми се доплака, когато видях баба ми и Мари - първи братовчедки да се прегръщат на близо 80 години за първи път и да си говорят на български, да слушат българска народна музика и да се радват на почти безвъзвратни изгубената им връзка. Това се казва щастие!

 Оттогава си пишем с тях предимно по интернет. Малко след това ни поканиха в Америка на 80-годишнината на Мари. Предложиха дори да поемат половината от пътните разходи и да ни настанят при тях. Още съжалявам, че тогава не можахме да отидем. Изпратиха ни и дребни подаръци. Сега се поздравяваме само по празници. Така върви живота. Надявам се пак да се видим с тях...

 Цялото приключение на Рон и роднините му в търсене на българските им корени, можете да прочетете в книгата му тук (само на английски засега)

 Интересен факт: Някога в началото на века лелята на баба ми е напуснала прекрасното ни село в търсене на по-добър живот, а преди няколко години млада двойка англичани се засели в същото село пак, за да открие истинското щастие! Неочаквани са обратите на съдбата. Нашите английски приятели прочетоха книгата, бяха запленени от нея и се свързаха с Рон, за да изкажат възхищение от смелостта му и прекрасната история, която е описал.

Повече за младите англичани, вижте тук.

Последно променена наСъбота, 28 Март 2015 12:14

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Real Time Analytics