Влез

Интервю със Станимир Михов - инструктор по фитнес-културизъм.

 Днес на гости в блога ми е Станимир Михов – stanimirmihov.com. Той е сертифициран инструктор по фитнес и фитнес-културизъм (НСА). Занимава се с фитнес от 8 години и самия той е ползвал услугите на над 5 персонални треньора за изготвяне на хранителни и тренировъчни планове в България и чужбина, както и персонални тренировки – общо над 150 часа.
Това, което ме впечатли е, че освен че изготвя програми за оформяне и трупане на мускулна маса, Станимир дава изключително полезни съвети и относно типичните женски проблеми – как да се справим със стриите, в кои храни се съдържа „скрита“ захар и др.

  - Здравей, Станимир. Благодаря, че прие поканата за това интервю. Разкажи как започна да се занимаваш с фитнес-културизъм. Вярно ли е, че това занимание не е за всеки и природно по-слабите няма да имат добри резултати във фитнес залата?

 Здравейте! И аз благодаря за поканата.

 Търсех начини да кача малко килограми и тренировките с тежести бяха най-достъпния вариант. Посещавах залата 4-5 пъти в седмицата без да знам какво правя, но резултати дълго време нямаше, тъй като не знаех колко важно е съобразеното хранене спрямо тренировките и не полагах никакви усилия в тази насока.

 Лично мнение е, че заниманието не е за всеки, но не защото някои хора са природно по-слаби от други. Мотивацията може да се създаде под различни форми като сериозен личен упадък, успех на близък или приятел, препознаване с някой, който е постигнал това което искаме и е бил в подобно положение като нашето и други.

  - А защо според теб е нужно да ползваме услугите на професионален треньор, ако искаме да отслабнем и да се стегнем. Не е ли достатъчно просто да ядем по-малко и да спортуваме?
 Ползването на професионални услуги не е задължително условие за постигането на желани резултати, но ако решим, че можем да се справим сами ни чака много четене и пробване на това какво би работило и какво не, което отнема много време и често излиза по-скъпо.

 Също така е дълбоко заложено в човешката психика да се търси най-лесния начин за справяне с дадена ситуация, пример в нашия случай биха били инвестициите в хранителни добавки преди да сме обърнали внимание на това как се храним и как тренираме.

 Относно последния въпрос – Не е достатъчно да се храним по-малко и да спортуваме. Често, особено при жени, ситуацията е такава, че спортуват активно, а приетите калории не отговарят на физическите натоварвания. Това довежда до слабо и отпуснато тяло, а резултати няма как да дойдат, понеже не се създава подходяща среда за натрупване на малко мускулна маса, която би направила тялото оформено, стегнато и тонизирано. Формите, които всички желаем всъщност идват от натрупаната маса – добро съотношение между мускули и мазнини, а не от безразборно гладуване.

  - Какви са най-общо разликите между тренировъчните и хранителни програми при мъжете и жените? Твоите клиенти повече мъже или жени са?

  Хранителните и тренировъчните режими на мъже и жени имат доста допирни точки и разминаванията са по-скоро в личните предпочитания към храни и консумирани грамажи, както и зоните над които искат да наблегнат с тренировки.

  Повечето жени отдават доста от времето си в кардио залата, а мъжете при тежестите. Докато истината е, че и за жени и за мъже комбинацията между двете би донесла най-добри резултати в повечето случаи. Моите клиенти са 60/40% мъже/жени.

  - Как да разпознаем добрият хранителен режим? Какви компоненти включва той?

  Зависи изцяло от целта, но за непрофесионалисти режимът трябва да е съставен така, че да може да се изпълнява без особени физически и психически натоварвания. Главната идея е да се работи в положителна посока за постигане на заложените цели и да се подобри общото физическо състояние, както и да се придобият здравословни навици.

  Добър хранителен режим се изготвя на базата на информация предоставена от клиента като: ясно поставена цел, опит с фитнес тренировки или такива вкъщи, колко време може да отдели седмично, опит с диети и резултати от тях, контузии и травми, алергии към храни, предпочитани храни и такива, които не желае да бъдат включени и други.

  - Може ли да ни дадеш съвети как да поддържаме вдъхновение и мотивация, за да издържим с хранителните режими и тренировките?

 Уверете се, че сте на прав път. Резултатите от това, което правите е един от най-добрите стимули да не се откажите. Снимки преди да започнете хранителен и тренировъчен режим може да са изключително мотивиращи в трудни моменти.

 Лично мен ме мотивират статии и клипчета на фитнес личности, които харесвам.

  - Казваш, че даваш всякакви съвети относно храненето. Дори „какво да поръчаме в ресторанта, за да не нарушим хранителния си режим“. Може ли да разкажеш повече за това как да съчетаем натовареното си ежедневие с диетичен режим?

 Не винаги може да се отдели време да се сготви хранене и така се прибягва към по-достъпните и най-често нездравословни алтернативи. Тук подготовката е основен елемент към постигането на заложените цели. Хранения може да се сготвят и съхранят за целия следващ ден или дори за следващите 3.

 Може да държим под ръка сурови ядки, плодове, протеин на прах и други, вариантите са наистина безкрайни и ограничени само от въображението ни. Вместо солети например може да подготвим резенчета моркови и краставици! :)

  - Според теб генотипът най-важният фактор ли е за това дали ще сме слаби (при жените) и дали ще трупаме мускулна маса (при мъжете)?

  Генотипът е важен фактор как ще изглежда тялото и ограничаващ при достигане на много високо ниво. Абсолютно всеки отделил време и положил усилия може да подобри външния си вид и да изглежда добре, но не винаги е възможно да се постигне тяло „като на някой друг“.

   - Вярно ли е, че хората, които не постигат целите си да оформят добре тялото си, са безволеви?

  Във всяко начинание има трудни моменти, но волята се тренира най-добре именно с тях.

  Конкретно за фитнес най-често основните причини да не се постигат зададените цели са ниско ниво на грамотност и нежелание да се инвестира време и средства на правилните места.

  Съвет: Хранителните добавки са изключително полезни при правилна употреба, но може да са и напълно безполезни при грешно съставен хранителен режим и тренировки. Името само по себе си значи добавка към храната, а не нещо, на което може да се базира цялото ни фитнес занимание.

 Инвестирайте време и средства в четене на статии за правилно хранене според целта ви, гледане на клипчета с правилно изпълнение на упражнения и ако не се справяте сами потърсете професионална помощ от лице, на което мислите, че може да се доверите.

  - Теб лично какво те мотивира да постигнеш такива резултати? Къде се крие ключът към успеха?

  Започнах наистина ниско и си поставях реалистични цели. В 9-ти клас тежах 48 кг. с ръст 165 см. Основната ми цел беше да не изглеждам прекалено смешно с тениска и дънки. При постигането на определена цел винаги бях готов с друга и така се получи безспирен процес, който продължава и до днес.

  Допълнително ме мотивират близки, които ме подкрепят, статии в интернет за тренировки и правилно хранене, фитнес клипчета на личности, които адмирирам - например Greg Plitt.

  - Ако трябва да подбереш само три съвета за това как да поддържаме добра форма, кои ще бъдат те?

  Ще базирам трите съвета на база често срещани грешки при работа с клиенти.

1. Не ограничавайте калориите до минимум още в началото. По-скоро заложете на здравословни и непреработени алтернативи на храните, които консумирате най-често.

Така тялото ще си набавя повече хранителни вещества и ще има по-малка нужда от боклучави храни, а и ще има по-голяма поле за бъдещи манипулации – Ако почнем хранителен режим с 1000 калории и стигнем застой на 800, до колко ще трябва да ги намалим, за да продължим свалянето на килограми, колко бихме издържали и здравословен ли би бил този процес?

2. Имайте стриктен план за действие, но включете планирани разтоварвания, които може да изглеждат нелогични.

Във фитнеса на практика това би изглеждало като строг хранителен режим, но 2-3 пъти в седмицата да си позволяваме да хапваме любима храна или да консумираме любима напитка.

По този метод като се направи равносметка за седмица или месец приетите калории ще бъдат в пъти по-контролирани, отколкто, ако сме на режим, който не е подходящ за нашето ниво на тренираност с диети.

3. Не губете време. Ако сте решили, че е нужна промяна направете нужните проучвания и започнете възможно най-скоро. Отложената работа най-често се превръща в несвършена и така се отдалечавате от целта си. Ако е важно за вас, намерете време и възможност, и то по-скоро.

Харесайте страницата на ЗдравДух във Фейсбук!  Следвайте ме в Google +

Допълнителна информация

Абонамент чрез RSS
Real Time Analytics