Влез

Интересно (47)

На майка ми...

На майка ми... - 5.0 out of 5 based on 1 vote

  Скъпи читатели и приятели,

  Наскоро преминах през едно от най-разтърсващите преживявания в живота си. Изгубих майка си от жестока, коварна и грозна болест (карцином на белия дроб). Оттогава опитвам да се съвзема по всевъзможни начини, понеже мама цял живот ме е подготвяла, че такива трагедии се случват, но животът продължава и трябва да го изживеем по възможно най-добрия начин.

  Искам хората да я запомнят и част от нея да остане да живее вечно. И понеже най-бледото мастило е по-трайно от най-силната памет, реших да й посветя кратка стихосбирка. Днес - 18 март е рождения ден на мама (щеше да навърши 71 години). По този повод споделям тук едно от стихотворенията си, а на линка най-отдолу може да видите цялата книжка: 

Ангел

Дали ме гледаш ти отгоре,
дали без думи ми мълвиш,
дали проклинаш мойта горест,
ала си длъжна да мълчиш?!
Не смееш ти да ми разкажеш
какво се случва в твоя свят,
насън ела да ми покажеш,
поспри за малко своя бяг!
И знай, аз радвам се безкрайно,
че се превърна в ангел ти
и твоето сърце омайно
в хармония със Бог тупти.
Аз вярвам, че си горе в Рая,
това усмихва моя ден,
в заслужен отдих си мечтая
да видя твоя лик свещен!
И няма да потъне във забрава
заветът, който с плам ми повери:
„О, знай, животът продължава,
поддържай своя пламък да гори!“

Ако искате да прочетете цялата стихосбирка, изтеглете книжката ОТТУК.

(1 глас)

Моля гласувайте кое е най-подходящото име за сайта ми за ръчно изработени бижута!

Моля гласувайте кое е най-подходящото име за сайта ми за ръчно изработени бижута! - 4.0 out of 5 based on 2 votes

Скъпи читатели и приятели имам нужда от вашата помощ да избера най-доброто име за бъдещия ми сайт за ръчно изработени бижута. Благодарение на отзивчивостта Ви във Фейсбук се спрях на 4 хубави имена (домейна):

1) bijutomi.com (хем бижу, хем мое)

2) unicalno.com (доста харесван вариант)

3) bijuteo.com (включва тео - първите 3 букви от името ми)

4) unibijou.com (уникално бижу)

Моля гласувайте на ТОЗИ ЛИНК. Ще съм ви много благодарна! В коментарите може да споделите и защо се спирате на конкретен вариант.

Вижте резултатите ТУК.

 

(2 гласа)

Честита нова 2016 година

Честита нова 2016 година - 5.0 out of 5 based on 1 vote

 Честита Нова 2016 година! Бъдете здрави и покорете мечтите си. След това си създайте нови, защото човек винаги има нужда да се стреми към нещо красиво! Вярвайте в себе си, надявайте се на най-доброто, раздавайте се във всичко, което правите! Живейте тук и сега! Бъдете щастливи и игриви

 

 2016 е годината на червената огнена маймуна. Тя е хитро и палаво животно. Ще бъдем енергични, активни и малко агресивни и ревниви. Затова добра идея е да наблегнем на баланса и разума. Но нека не забравяме да се радваме на живота с пълна сила:

 

 

(1 глас)

Какво ме вдъхновява?

Какво ме вдъхновява? - 5.0 out of 5 based on 1 vote

 Кой е най-прекия път към успеха? Да правиш със страст нещо, което ти се отдава! Но дори и най-добрите изпадат в моменти на апатия. Затова източниците на вдъхновение са много важни. Аз постоянно търся за себе си нови и нови свежи хора, които ме зареждат с позитивни идеи. Ще ви разкажа за някои от тях тук. 

(1 глас)

Една история, която промени живота ми - "Рози за Мари"

Една история, която промени живота ми - "Рози за Мари" - 5.0 out of 5 based on 2 votes

 Не знам защо досега не съм ви разказвала една от най-интересните истории в живота ми. Може би я приемах твърде лично, за да я споделям. Но все пак за нея е написана книга - защо да не разкажа и на вас за този неочакван дар, който дойде при мен и семейството ми чак отвъд океана.

 Вярвате ли, че една кръвна връзка може да намери своя път през 3 поколения и почти век и отново да се възобнови, въпреки хилядите километри разстояние? Чувала съм за много отчуждени от роднините си българи, които дори в ерата на комуникациите прекъсват всякакви контакти с миналото си, потапяйки се в изцяло нова реалност в търсене на щастието. 

 Слава богу не всяка роднинска връзка е обречена да изчезне безвъзвратно. Има и такива, които си пробиват път през времето и пространството и възкръсват като феникс. 

 За мое огромно щастие точно на мен се случи да се запозная със свои братовчеди отвъд океана, от САЩ. 

 Ще започна с една предистория. Баба ми, която тази година ще навърши 90 години ми е разказвала, че нейна леля заминала със съпруга си за САЩ в началото на миналия век. Никой не бил чувал нищо за нея оттогава. Дали са оцелели, как са преживявали?! В началото май са правили опити да пращат писма, но после се загубили...

 Представяте ли си какво беше учудването ни, когато повече от 80 години по-късно дъщеря им се завърна в родината да търси корените си? А можете ли да осъзнаете какво е да сте чистокръвна българка, 100-процентова и никога да не си виждал земята на родителите си?

 Имах удоволствието да се запозная с нея - Мари (първата братовчедка на баба ми), българката родена и израснала в Америка. Бях възхитена от нея - позитивна, усмихната, добронамерена, сърдечна. Изключително фина жена. Била е известна оперна певица! Щеше ли да е такава, ако родителите й не бяха рискували да заминат за Новия свят? Какво щеше да й се случи в нашата селска реалност?

 Най-вероятно същото като на баба ми. На нея не са й позволили да учи (поради липса на средства) и са я оженили на 15 г. Не че животът й не е бил щастлив - напротив! Тя е направила и всичко възможно да изучи баща ми и чичо ми (даже с дядо ми са се молили да влязат в ТКЗС-то, което им е отнело земите и животните. Всичко за децата!). Извинете ме за това отклонение, но няма как да не се замислиш за паралелната реалност в такава една ситуация. 

 Но да се върнем към почти фантастичното приключение в търсене на корените. Инициатор на цялото пътуване до България е един от синовете на Мари - Рон. Той и съпругата му Анита са хора-творци и изключително смели. Да тръгнеш да търсиш на другия край на света нещо, което не е ясно дали ще намериш и то само по спомени от разкази и стари избелели снимки!

 След всичко казано дотук вероятно няма да се учудите, че Рон написа книга за пътуването си до България. Името й е "Roses for Marie, A Remarkable Journey of Discovery in Bulgaria." Не е превеждана на български, макар че той ме увери, че някой ден ще се справи и с това предизвикателство. Вижте ТУК линк към книжката в Amazon.com 

 Благодаря ти Рон, прочитайки книгата разбрах колко усилия и нерви ти е коствало да организираш това пътуване! Може би ще ви се стори странно, че Мари 100-процентовата българка (генетично) никога не е стъпвала в България. Истината е, че тя цял живот се е ужасявала да пътува със самолет. Но на близо 80 години през 2005 си казала: " Сега или никога!" Милата - наложило се е направо да я упоят преди полета! И така благодарение на харизмата на Рон и неговата дарба да убеждава - Мари, Анита и братовчедка им Естела Мей се потопили заедно в пътешествие до дълбините на тъмните Балкани.

 Всъщност Рон е 50% българин, 50% италианец, но никога преди това пътешествие не бил стъпвал в страните на предците си. Той се впуска в търсене на корените си, понеже е силно разочарован от свои близки роднини, на които е имал доверие. Тогава Рон отчаяно си задава въпроса наистина ли това е единственото семейство, което има? Иска да разбере кой е, от къде произхожда, какви хора са забравените му роднини.

 И след целия труд, които той положи да ни открие, представяте ли си, че за малко щяхме да се разминем. Естествено търсенето на американските ни братовчеди започнало от селото (Търновско), където са израснали баба ми и нейната леля - майката ма Мари. За съжаление Мари и баба ми са се разминали, не могли да се запознаят. Милата Мари разпитвала на развален български из цялото село, но не могли да й посочат братовчедката. За щастие успели да намерят други роднини в едно от съседните села и те се свързаха с нас в София. Рон, Анита, Мари и Естела също се оказаха по това време в столицата, защото трябваше вече да отлетят през океана, виждаше се края на пътуването им. 

 Баща ми ги взе от хотела им и ги покани в дома ни. Представяте ли си емоцията на толкова близки роднини, които се виждат за първи път! На мен ми се доплака, когато видях баба ми и Мари - първи братовчедки да се прегръщат на близо 80 години за първи път и да си говорят на български, да слушат българска народна музика и да се радват на почти безвъзвратни изгубената им връзка. Това се казва щастие!

 Оттогава си пишем с тях предимно по интернет. Малко след това ни поканиха в Америка на 80-годишнината на Мари. Предложиха дори да поемат половината от пътните разходи и да ни настанят при тях. Още съжалявам, че тогава не можахме да отидем. Изпратиха ни и дребни подаръци. Сега се поздравяваме само по празници. Така върви живота. Надявам се пак да се видим с тях...

 Цялото приключение на Рон и роднините му в търсене на българските им корени, можете да прочетете в книгата му тук (само на английски засега)

 Интересен факт: Някога в началото на века лелята на баба ми е напуснала прекрасното ни село в търсене на по-добър живот, а преди няколко години млада двойка англичани се засели в същото село пак, за да открие истинското щастие! Неочаквани са обратите на съдбата. Нашите английски приятели прочетоха книгата, бяха запленени от нея и се свързаха с Рон, за да изкажат възхищение от смелостта му и прекрасната история, която е описал.

Повече за младите англичани, вижте тук.

(2 гласа)

Честит 3-ти март!

Честит 3-ти март! - 5.0 out of 5 based on 1 vote

 Честит 3-ти март, българи! Историята ни доказва, че сме силни и смели, а тези качества няма как да се изгубят - те са вътре в нас! Ние притежаваме и най-красивата природа на света!

 

 Подложени сме на много изпитания, но съдбата (Господ) никога не отрежда повече мъки, отколкото един народ може да понесе. Сравняват ни с воловете на Балканите, защото понасяме всичко и продължаваме да теглим, но това показва търпение, сила и постоянство. Надявам се скоро към тези качества да добавим и малко непокорност и тогава всичко ще си дойде по-местата. 

 Трябва да ценим красотата на нашия фолклор:

 

Но дори ние да не го правим, чуждите нации са луди по нашите песни и танци:

 Да бъдем здрави и щастливи и да обичаме страната си!

(1 глас)

Бедното племе и пълната чаша

Бедното племе и пълната чаша - 5.0 out of 5 based on 2 votes

  Реших, че е крайно време и аз да дам своя принос в жанра на притчите. Четете по-надолу: 

  В далечни земи живяло бедно племе. Толкова било бедно, че препитанието му зависело напълно от природните условия – като завали сняг – хората измръзвали и не можели да го изринат. А толкова искали да излязат на пътя и да потърсят храна при богатото съседно племе! Вместо това стояли по домовете си и гладували.

 Като прииждала реката, къщите ги отнасял потопа и нямало кой да ги поправи. Като забиела градушка унищожавала малкото им реколта, която нямало как да защитят.

 Съседните богати племена се възползвали от нещастието на племето и му подхвърляли по малко храна, дървен материал или дрехи. Единствената им цел обаче била да се борят за влияния над малкото им нещастно селце и прилежащата плодородна и красива земя.

 На част от жителите на нашето племе им дотегнало да живеят така и отишли при богатите, слели се с тях, прирели езика и културата им и се замогнали. Осигурили и по-хубав живот на децата си.

 В малкото селце останали само непредприемчивите и идеалистите. Едните ги било страх да направят промяна, а другите не искали да напуснат красивата си земя и искали да се борят за нея.

 Шепата хора останали в бедното селце решили да призоват Бог и да го помолят да ги напътстват в разрешаване на проблемите им.

 Старейшините отишли при Бога паднали на колене и започнали да се оплакват – колко са бедни, нещастни, онеправдани, жертва на обстоятелствата, на природата, на чужди алчни интереси. Как някогашното им величие се е превърнало в мизерия, но не по тяхна вина.

 Те показали на Бога свещената чаша, направена от черепа на най-големия им враг в миналото, който царят им в славните далечни времена покосил с меча си.

 От дългите им оплаквания Бог не можел да вземе думата. Изчакал ги търпеливо и накрая им казал да дадат свещената чаша да налее в нея амброзията на мъдростта. Те му я поднесли, а той започнал да налива. Чашата преляла, но той не спирал и не спирал.

 Попитали го защо продължава да сипва, като чашата е препълнена. Той отговорил:

- Вашата чаша е препълнена със собствените ви идеи, с вашия черен мироглед. Как мога в нея да налея мъдрост и да ви дам успех като не е празна? Във вашия череп-бокал няма място! Дори да ви отнеме 40 и повече години, трябва да го изпразните и едва тогава да потърсите помощ от мен. А това ще стане със смелост, доброта и вяра :)

(2 гласа)

Чети, вдъховявай, предай нататък....

Чети, вдъховявай, предай нататък.... - 5.0 out of 5 based on 1 vote

 Четете книгиБях призована да се присъединя към кауза, която ми е по сърце. Стойне Василев ме провокира да се включа в инициативата на заместник-министъра на младежта и спорта Калин Каменов за ползите от четенето още от ранна детска възраст и подаряването на книги. Вече много блогъри са писали по темата - може да проследите статиите им по обратния ред - няма да съжалявате. 

 За мен четенето е магия, която те кара да мечтаеш, а няма по-вярна от поговорка от тази, че "Човек е голям, колкото са големи мечтите му".

(1 глас)

Честита нова 2015 година!

Честита нова 2015 година! - 5.0 out of 5 based on 1 vote

 

 Нека 2015 да е най-хубавата година в живота ви досега! Сборът от числата й прави 8, което се асоциира със символа за безкрайност. Затова ви пожелавам безкрайно много здраве, късмет и любов.

 Бъдете безкрайно силни и не спирайте да се развивате. Радвайте се на безкрайни успехи, излезте от безкрайната омагьосана въртележка на бедността и бъдете богати духовно и материално. Чака ни и годината на овцата, която предвещава безкраен семеен уют, любов и пари.

 Вижте нашата семейна коледна елха и една ръчно изработена от мен и сина ми сурвачка.

Направете си като нас сигурен инструмент за изкарване на пари! :)

 Хей, не забравяйте и детското в себе си! Забавлявайте се!

 ЧЕСТИТ ИМЕН ДЕН И НА ВСИЧКИ ИМЕННИЦИ!!!

(1 глас)

Честито Рождество! Весела Коледа!

Честито Рождество! Весела Коледа! - 5.0 out of 5 based on 2 votes

 Весела Коледа!

 Бъдете здрави, щастливи и свободолюбиви. Сбъднете мечтите си и след това си създайте нови, за да се поддържате млади и жизнени!

 Не забравяйте, че изборът да сме щастливи зависи изцяло от нас. Пазете мислите си чисти и станете най-добрата версия на себе си. Повярвайте в чудеса! 

 Честито рождество!

 И за да не сме прекалено сериозни, вижте това: 

 

(2 гласа)
Абонамент чрез RSS
Real Time Analytics